„Nori – gali atrasti“: sočios salotos su žiediniais kopūstais ir apverstas slyvų pyragas

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiškų patiekalų duetas
Veganiškų patiekalų duetas / Tinklaraščio nuotr.

Sočios augalinės salotos su žiediniais kopūstais

Ingredientai:

  • apie ⅓ žiedinio kopūsto (kalafioro);
  • 1 stiklinė virtų žaliųjų arba juodųjų lęšių;
  • 1 stiklinė virtų bolivinių balandų (kynvos);
  • 1 raudonasis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 1 raudonoji paprika, supjaustyta mažais kubeliais;
  • ½ didelis agurkas, supjaustytas mažais kubeliais;
  • 2 pomidorai, smulkiai supjaustyti;
  • 2 dideli ryšulėliai petražolių, smulkiai supjaustytų;
  • 150 g graikinių riešutų, lengvai apkeptų sausoje keptuvėje.

padažui:

  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 6 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • tarkuotos ekologiškos citrinos žievelės, pagal skonį;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynėliais ir sudėkite į elektrinį maisto kombainą. Pulsuojančiu režimu susmulkinkite iki ryžių dydžio gabaliukų. Galima smulkinti ir rankiniu būdu su peiliu.

2. Smulkintą žiedinį kopūstą kartu su kitais ingredientais (išskyrus riešutus) suberkite į didelį dubenį. Įpilkite padažui skirtus ingredientus ir gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, skonį pakoreaguokite citrinos sultimis, druska ir / ar pipirais.

3. Pabarstykite graikiniais riešutais ir iš karto patiekite.

Tinklaraščio nuotr. /Sočios salotos su žiediniais kopūstais
Tinklaraščio nuotr. /Sočios salotos su žiediniais kopūstais

Apverstas slyvų pyragas

Ingredientai:

  • 5–6 slyvos;
  • 250 g viso grūdo speltos miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1–2 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
  • 80 ml kokosų aliejaus;
  • 60 nerafinuoto cukraus;
  • 180 ml augalinio „pieno“;
  • 15 g kokosų cukraus arba kito nerafinuoto cukraus (formai pabarstyti);
  • ½ arbat. šaukšt. kokosų aliejaus (formai patepti).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formos (23 cm) atsegamais kraštais išorę apsukite dvigubu folijos sluoksniu, kad sulaikytų slyvų sultis, jei kepant jos pradėtų varvėti.

2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir kiekvieną puselę supjaustykite į maždaug keturias skilteles.

3. Kepimo formos dugną patepkite kokosų aliejumi ir pabarstykite kokosų cukrumi. Ratu suguldykite slyvų puseles.

4. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius.

5. Puode ištirpinkite kokosų aliejų, suberkite cukrų ir pamaišykite, kad cukrus ištirptų. Supilkite augalinį „pieną“.

6. Į miltus supilkite skystą masę ir gerai išmaišykite.

7. Gautą masę sukrėskite ant slyvų iš šaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištrauktas lieka sausas.

8. Pyragui atvėsus, atsekite kepimo formos kraštus, uždenkite pyrago viršų lėkšte ir staigiu judesiu apverskite. Nuimkite kepimo formos kraštus ir atsargiai nuimkite viršuje atsidūrusį formos dugną.

Tinklaraščio nuotr. /Apverstas slyvų pyragas
Tinklaraščio nuotr. /Apverstas slyvų pyragas

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų!

Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Valgykime sveikiau

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų