Sočios augalinės salotos su žiediniais kopūstais
Ingredientai:
- apie ⅓ žiedinio kopūsto (kalafioro);
- 1 stiklinė virtų žaliųjų arba juodųjų lęšių;
- 1 stiklinė virtų bolivinių balandų (kynvos);
- 1 raudonasis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 1 raudonoji paprika, supjaustyta mažais kubeliais;
- ½ didelis agurkas, supjaustytas mažais kubeliais;
- 2 pomidorai, smulkiai supjaustyti;
- 2 dideli ryšulėliai petražolių, smulkiai supjaustytų;
- 150 g graikinių riešutų, lengvai apkeptų sausoje keptuvėje.
padažui:
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 6 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- tarkuotos ekologiškos citrinos žievelės, pagal skonį;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynėliais ir sudėkite į elektrinį maisto kombainą. Pulsuojančiu režimu susmulkinkite iki ryžių dydžio gabaliukų. Galima smulkinti ir rankiniu būdu su peiliu.
2. Smulkintą žiedinį kopūstą kartu su kitais ingredientais (išskyrus riešutus) suberkite į didelį dubenį. Įpilkite padažui skirtus ingredientus ir gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, skonį pakoreaguokite citrinos sultimis, druska ir / ar pipirais.
3. Pabarstykite graikiniais riešutais ir iš karto patiekite.
Apverstas slyvų pyragas
Ingredientai:
- 5–6 slyvos;
- 250 g viso grūdo speltos miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1–2 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- ½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- 80 ml kokosų aliejaus;
- 60 nerafinuoto cukraus;
- 180 ml augalinio „pieno“;
- 15 g kokosų cukraus arba kito nerafinuoto cukraus (formai pabarstyti);
- ½ arbat. šaukšt. kokosų aliejaus (formai patepti).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formos (23 cm) atsegamais kraštais išorę apsukite dvigubu folijos sluoksniu, kad sulaikytų slyvų sultis, jei kepant jos pradėtų varvėti.
2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir kiekvieną puselę supjaustykite į maždaug keturias skilteles.
3. Kepimo formos dugną patepkite kokosų aliejumi ir pabarstykite kokosų cukrumi. Ratu suguldykite slyvų puseles.
4. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius.
5. Puode ištirpinkite kokosų aliejų, suberkite cukrų ir pamaišykite, kad cukrus ištirptų. Supilkite augalinį „pieną“.
6. Į miltus supilkite skystą masę ir gerai išmaišykite.
7. Gautą masę sukrėskite ant slyvų iš šaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištrauktas lieka sausas.
8. Pyragui atvėsus, atsekite kepimo formos kraštus, uždenkite pyrago viršų lėkšte ir staigiu judesiu apverskite. Nuimkite kepimo formos kraštus ir atsargiai nuimkite viršuje atsidūrusį formos dugną.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų!
Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Valgykime sveikiau