Tobuli apelsininiai lietiniai
Ingredientai (2 porcijom):
- 130 ml gazuoto mineralinio vandens;
- 120 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
- 120 g pilno grūdo speltos miltų;
- 40 g šviesių speltos miltų;
- 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- 30 g klevų sirupo;
- ½ arbat. šaukšt. malto cinamono;
- žiupsnelis druskos;
- aliejaus (kepimui);
- uogų (papuošimui).
Pastaba: prie blynų dar puikiai tiktų karamelizuotų apelsinų ar šokoladinis padažas, nes apelsinai nuostabiai su juo dera.
Gaminimas:
1. Miltus sumaišome su krakmolu, druska ir cinamonu.
2. Apelsinų sultis sumaišome su mineraliniu vandeniu ir klevų sirupu. Į šį skystį beriame miltų mišinį ir išmaišome tešlą. Jos konsistencija turėtų būti vos vos tirštesnė nei lietiniams. Ją galite koreguoti miltais, mineraliniu ar sultimis. Paliekame „pailsėti“ 5 min.
3. Įkaitiname keptuvę su lašeliu aliejaus. Į įkaitintą keptuvę liejame samtelį tešlos, tolygiai paskirstome. Apkepame iš abiejų pusių.
4. Padažui supjaustome nuluptus apelsinus (be visokių odelių), įberiame cukraus arba įpilame klevų sirupo (pagal poreikį) ir troškiname.
„Skruzdėlynas“ be glitimo
Ingredientai:
sausainiams:
- 120 g ryžių miltų;
- 80 g kukurūzų miltų;
- 70 g grikių miltų;
- 80 g kokosų aliejaus;
- 90 g obuolių tyrės;
- 70 g kokosų cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnis druskos.
kremui:
- 550 g kokosų pieno (kietosios dalies);
- 220 g kokosų cukraus;
- 15 g kokosų aliejaus;
- 15 g aguonų;
priedai:
- 120 g riešutų.
Gaminimas:
1. Persijojame miltus su kepimo milteliais ir druska.
2. Atskirame dubenyje sumaišome šaltą obuolių tyrę su cukrumi. Pilame tirpintą kokosų aliejų ir gerai išmaišome.
3. Sujungiame dvi mases ir užmaišome tešlą. Suformuojame rutulį, įsukame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 1 val.
4. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių.
5. Tešlą supjaustome arba sulaužome nedideliais gabaliukais (tešla yra labai trapi). Šiuos gabaliukus dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 20–30 minučių. Atvėsiname.
6. Į puodą dedame 450 g kokosų grietinėlės, beriame cukrų ir kaitiname ant vidutinės ugnies kol užvirs. Maišant verdame 35–45 minutes. Tuomet pilame kokosų aliejų ir išplakame rankiniu plaktuvu. Pilame į dubenėlį ir uždengiame maistine plėvele. Atvėsiname.
7. Į šiltą kremą įmaišome likusią kokosų grietinėlę (100 g) ir aguonas
8. Sausainius dedame į dubenį, beriame sukapotus riešutus, pilame kremą ir paliekame 5–10 min.
9. Pasirinktą formą išklojame maistine plėvele ir dedame masę, gerai paspaudžiame. Dedame į šaldytuvą ir paliekame 12–24 val.
10. Ištraukiame iš formos, papuošiame ir tiekiame.
Pastaba: vietoje riešutų galima naudoti sėklas, kokosų drožles, šokolado lašus.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Sveikas receptas.