Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys nostalgiški ir greiti receptai pusryčiams

Naujiems mokslo metams perkopus į antrąjį mėnesį, tinklaraščių apie maistą kūrėjos Ieva Greičiūnaitė ir Julija Steponavičiūtė pačios nusprendė prisiminti studentiškus laikus.
Sumuštiniai su šprotais
Aštuonkojai / Vida Press nuotr.

Jos papasakojo apie savo kulinarinio kelio pradžią ir pasidalino paprastais, skaniais bei nostalgiją keliančiais patiekalų receptais, kuriuos pagaminti kainuos vos kelis eurus.

Gaminant svarbi ir kaina

Tinklaraštį apie maistą „Kitchen Julie“ kurianti Julija Steponavičiūtė prisimena, kad eksperimentuoti su maisto gamyba, išmėginti ir net kurti naujus receptus pradėjo dar vaikystėje, tačiau stipriausią potraukį tam pajuto modelio karjeros pradžioje.

Tuomet nemažai keliaudavo, o vasarą laiką leisdavo ir Italijos madų sostinėje Milane. Gaminti skatino ne tik būtinybė išmokti pasirūpinti savimi, apetitą skatinę Italijos skoniai bei kvapai, bet ir kainos.

„Reikėjo labai taupyti, kad pavyktų išgyventi iš kas savaitę gaunamų kišenpinigių. Su kitomis merginomis rinkdavomės pigiausius produktus, todėl dažnai lėkštėje atsidurdavo su pomidorų tyre ruošti itališki makaronai.

Kartais pavykdavo už gerokai mažesnę kainą įsigyti parmezano sūrio, tad galiausiai pasigamindavome lietuvio akimis ganėtinai gurmanišką patiekalą“, – prisiminimais dalinasi Julija.

Sukels nostalgiją, o pigumas – nustebins

Tuo metu tinklaraštį „Nestoras maistas“ kurianti ir taip pat modeliu dirbusi Ieva Greičiūnaitė prisimena, kad pradėti eksperimentuoti virtuvėje ją taip pat paskatino savarankiškas gyvenimas.

Studijų pradžioje ji buvo nusprendusi nevalgyti mėsos, tad pirmais eksperimentais tapo humuso ir įvairiausių daržovių patiekalai. Ji prisimena, kad itin svarbiu buvo ir kainos faktorius, tad kartais pietūs ar vakarienė kainuodavo vos kelis eurus.

Svarbu tai, kad nostalgiją keliantys, studentiškus laikus ir vaikystę primenantys gardūs patiekalai itin pigūs ir šiandien. Pavyzdžiui, dešrelių „aštuonkojai“ su bulvių koše ir pomidorų salotomis porcija, kainuotų apie 2 eurus – skaičiuoja tinklaraštininkė.

„Dar daugiau sutaupysite vietoje pomidorų salotų pasirinkę morkų salotas su majonezu ir česnaku. Yra ir daugiau pigių patiekalų variantų – nostalgiją keliančios krabų mišrainės porcija kainuoja 1 eurą, o sumuštinukų su saliamiu, kumpiu ir šprotais porcija – vos 0,77 euro.

Taigi, itin soti vakarienė gali kainuoti mažiau nei 4 eurus, o renkantis produktus iš privačių prekių ženklų, galima išleisti ir dar mažiau. Taupyti išties apsimoka – tai galiausiai leis išvykti į norimą kelionę ar nusipirkti daiktą, apie kurį ilgai svajojote“, – patirtimi dalinasi pašnekovė.

J. Steponavičiūtė priduria, kad net paprasčiausi patiekalai gali ne tik kelti nostalgiją ir malonius prisiminimus, bet ir nustebinti draugus ar namiškius. Ji iki šiol puikiai prisimena savo pirmą „firminį“ patiekalą – apvirtas ir tuomet orkaitėje apkeptas bulves, patiekiamas su šviežių daržovių salotomis.

„Būdama trylikos metų amžiaus jaučiausi esanti tikra kulinarė. Šį daržovių derinį itin pamėgau arba galbūt tik jį mokėjau pagaminti pati, tad juo visada vaišindavau po pamokų pas mane apsilankiusias drauges. Jos ne kartą kartojo, kad nors šis patiekalas – labai paprastas, tačiau taip skaniai jo pasigaminti niekada nepavyko“, – prisimena I. Greičiūnaitė.

Maxima/Aštuonkojai
Maxima/Aštuonkojai

Ieva ir Julija siūlo drauge prisiminti studentiškus laikus bei pasigaminti kelis nostalgiją keliančius patiekalus – sumuštinukus, krabų lazdelių mišrainę, „aštuonkojus“ su bulvių koše ir pomidorų salotomis.

Tai – itin paprastas receptas, kuris puikiai tiks kaip užkandis prieš ruošiant kitus patiekalus. Norint įvairesnių skonių, šiuos sumuštinukus galima pagardinti alyvuogėmis, marinuotais jalapenais, šviežiomis daržovėmis, apibarstyti žolelėmis, vietoje sviesto tepti garstyčias ar krienus.

„Maxima“ pranešime žiniasklaidai dalinasi gardžiais receptukais.

Sumuštiniams reikės:

  • 8 vnt. didelių duonos riekių;
  • 1 vnt. pakuotės saliamio;
  • 1 vnt. indelio šprotų;
  • 1 vnt. pakuotės kumpio;
  • 50 g sviesto;
  • 2 vnt. nedidelių agurkų.

Gaminimas. Viskas paprasta kaip du kart du. Sviestą tepkite ant duonos, ant vienų riekių uždėkite kumpį, ant kitų – saliamį su plonai pjaustytais agurkais, ant trečių – šprotus. Supjaustykite vieno kąsnio sumuštinukais ir skanaukite.

Itin paprasta krabų lazdelių mišrainė

Vienas paprasčiausių ir pigiausių patiekalų – krabų lazdelių mišrainė. Kaip pataria Julija, šiam patiekalui lengvumo, drėgmės ir papildomų skonių gali suteikti natūralus jogurtas. Jį tinklaraštininkė siūlo maišyti su majonezu santykiu 1:1. Taip pat į mišrainę galima įspausti šiek tiek citrinos sulčių ir įtarkuoti jos žievelės.

Patiekalui, kurį gamino Ieva ir Julija, reikės:

  • 1 stiklinės virtų ryžių;
  • 7-8 vnt. krabų lazdelių;
  • 3 vnt. virtų kiaušinių;
  • 3 v. š. majonezo;
  • 3 v. š. jogurto;
  • nedidelės skardinės konservuotų kukurūzų;
  • pusės citrinos sulčių;
  • saujos šviežių petražolių;
  • juodųjų pipirų ir druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Pirmiausia išvirkite ir atvėsinkite ryžius. Tuomet smulkiai supjaustykite krabų lazdeles ir virtus kiaušinius bei sumaišykite su konservuotais kukurūzais, majonezu, jogurtu ir smulkintomis petražolėmis. Įspauskite citrinos sulčių ir pagardinkite pipirais bei druska pagal skonį.

Dešrelių „aštuonkojai“ su bulvių koše ir pomidorų salotomis

Ruošiant šį patiekalą, kaip pataria maisto tinklaraštininkės, galima paeksperimentuoti su bulvių koše. Pavyzdžiui, vietoje karvės pieno naudoti avižų gėrimą, o vietoje sviesto – įmaišyti alyvuogių aliejaus. Taip pat su bulvėmis galima naudoti ir kitus šakniavaisius: salierus, pastarnokus, morkas ar batatus.

Paprasčiausiam ir nostalgiškam patiekalo receptui reikės:

  • 4 vnt. pieniškų dešrelių;
  • 15 ml aliejaus kepimui;
  • 2 vnt. didelių (apie 400 g) bulvių (arba mažiau, jei maišoma su kitomis daržovėmis);
  • 100 ml pieno;
  • 30 g sviesto;
  • 2 vnt. pomidorų;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 100 g jogurto;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Nors ingredientų nemažai, tačiau Ieva ir Julija žada, kad tai – itin paprastas receptas. Visų pirma pasigaminkite bulvių košę: pasūdytame vandenyje išvirkite nuluptas bulves, jas išgarinkite, įdėkite sviestą, įpilkite pieną ir pagardinę druska bei pipirais viską sumalkite trintuvu.

Vėliau pasigaminkite salotas. Susmulkinkite pomidorus ir svogūną, sumaišykite su jogurtu ir paskaninkite druska bei pipirais pagal skonį. Jei reikia, galite pridėti ir kitų prieskonių, pavyzdžiui, baziliko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas