Ingredientai:
biskvitui:
- 180 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 60 proc. kakavos);
- 3 valg. šaukšt. stiprios kavos arba vandens;
- 6 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros;
- 130 g cukraus;
- didelis žiupsnis druskos;
- 2 valg. šaukšt. kokybiškos kakavos miltelių.
įdarui:
- 250 ml plakamosios grietinėlės;
- 2 valg. šaukšt. cukraus pudros;
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar apelsinų likerio.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Plačią kepimo skardą ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.
2. Sulaužykite šokoladą, sudėkite į nemažą dubenį, dėkite jį ant puodo su verdančiu vandeniu (taip, kad dubens dugnas nesiektų vandens) ir ištirpinkite. Nukelkite nuo garų, supikite karštą kavą ar vandenį, išmaišykite ir atidėkite, kad kiek pravėstų.
3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų (taip, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymų masę).
4. Plakite trynius, kol masė taps blyškiai gelsva ir maždaug padvigubės, nenustodami plakti plona srovele supilkite cukrų, toliau plakite, kol cukrus ištirps. Šį plakinį sudėkite į šokoladinę masę ir švelniais judesiais išmaišykite.
4. Plakimo indą ir šluotelę kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Šį plakinį per kelis kartus kaskart atsargiai pamaišant sudėkite į šokolado ir trynių masę.
5. Gautą šokoladinę masę pilkite į pasiruoštą skardą, palyginkite ir dėkite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 15 min. arba kol palietus biskvito viršų jis primins minkštą kempinę.
6. Išimkite skardą su biskvitu iš orkaitės, pridenkite jo viršų virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite pastovėti 10 min. Tada peiliu atsargiai atskirkite biskvito kraštelius nuo skardos šonų, jei jie kiek prikibo. Pasiruošę nemažą lygų paviršių, patieskite ant jo švarų virtuvinį rankšluostį ir šiek tiek pabarstykite kakava. Tada staigiu judesiu apverskite skardą ant pasiruoštos vietos. Jei viską darėte teisingai, biskvitas iššoks iš skardos nesuplyšęs, o jums beliks nuo dabar jau viršuje atsidūrusios pusės atsargiai nulupti kepimo popierių.
7. Aštriu peiliu kiek apipjaukite biskvito pakraštėlius, o tada dar kiek šiltą biskvitą pradėdami nuo siaurosios stačiakampio pusės ir padėdami sau rankšluosčiu suvyniokite į gana standų ritinį. Taip biskvitą „ištreniruosite“ gražiai susivynioti, kai jis jau bus apteptas kremu. Leiskite šiam ritiniui pagulėti, kol biskvitas bus visai atvėsęs, o tuo metu pasiruoškite įdarą.
8. Šaltą grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu (ar likeriu) iki standumo. Būkite atidūs, nes grietinėlę nesunku perplakti.
9. Kai grietinėlė bu išplakta, o biskvito ritinys atvėsęs, atsargiai išvyniokite pastarąjį ir tolygiai aptepkite kremu, o tada vėl suvyniokite, tačiau pernelyg nespauskite.
10. Vyniotinis paruoštas, jo galima skanauti iškart, tačiau likučiai puikiai išbus šaldytuve iki dviejų dienų (tiesa, kremas kiek susigers į biskvitą ir jis nebeatrodys taip gražiai). Jei vyniotinį ruošiate kokiai iškilmingesnei progai, galite jį papuošti vadovaudamiesi savo fantazija – galite aplieti tirpintu šokoladu, o tada apibarstyti drožlėmis ir pan.