15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti

Nuostabi kepta kiaulienos nugarinė, kurią pavasariškai derinkite su salotomis

Pavasarį kai kas vadina salotų sezonu ir jų išties norisi vis labiau – alkstame šviežumo, gaivumo, traškumo, ryškesnių skonių. Tačiau tiesa ir ta, kad vien salotomis gyvi nebūsime arba būsime, tačiau greit nusilpsime. Tad kviečiame išsikepti glazūruotos kiaulienos nugarinės, o vėliau pjaustyti ją griežinėliais ir tiekti su mėgstamiausiais žalėsiais. Tokiam deriniui tiks ir šilta, ir jau atvėsusi mėsa.
Kepta glazūruota kiauliena dera su žalumynų salotomis
Kepta glazūruota kiauliena dera su žalumynų salotomis / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 800–1200 g svorio kiaulienos nugarinės gabalas;

glazūrai:

  • 100 ml balzaminio acto (galite naudoti paprastenį, prabangus nebūtinas);
  • 50 ml skysto medaus;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • 50 ml sojos padažo;
  • nykščio dydžio šviežio imbiero gabaliukas, sutarkuotas;
  • 3 skiltelės česnako, sutrintos;
  • 1–2 valg. šaukšt. aitriųjų paprikų pastos ar padažo (naudokite, kokį turite);
  • 0,5 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje ar sandariai užsegamame tvirtame maiše sumaišykite visus glazūrai reikalingus ingredientus. Dėkite mėsą ir gerai apvoliokite. Uždenkite dubenį ar užsekite maišą ir dėkite į šaldytuvą 12–24 val. Kas kiek laiko mėsą vis pavoliokite glazūroje.

2. Kai susiruošite kepti, įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Pasiruoškite kepimo indą aukštesniais kraštais, į kurį tilptų kiaulienos gabalas.

3. Dėkite iš glazūros ištrauktą nugarinę į kepimo indą (skystį pasilikite), įpilkite tiek vandens, kad jo sluoksnis būtų apie 1 cm. Dėkite mėsą kepti.

Vida Press nuotr./Kepta glazūruota kiauliena
Vida Press nuotr./Kepta glazūruota kiauliena

4. Kepant kas 10 min. vis praverkite orkaitę ir konditeriniu teptuku (ar šaukštu) patepkite mėsos gabalo viršų glazūra – jos negailėkite. Jei matysite, kad vanduo nuo dugno baigia išgaruoti, įpilkite dar šiek tiek. Kepkite mėsą 50–60 min., o tada ištraukite iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite pailsėti keliolika minučių.

5. Pjaustykite griežinėliais ir tiekite dar šiltą ar jau atvėsusią. Tokia kiauliena tinka su įvairiausiomis salotomis. Kelis jų receptus rasite žemiau.

Avokadų salotos su citrusais
Receptas: Salotos su avokadais ir mandarinais
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 50
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt. (prinokę)
Mandarinai: 300.00 g
Cikorija: 50.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (didelė)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Apelsinų sultys: 2.00 valg. š. (užpilui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Avokadą perpjaukite pusiau ir šaukšteliu iš minkštimo išskobkite rutuliukus. Pašlakstykite juos citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.

2. Mandarinus nulupkite, o papriką ir salotas supjaustykite plonomis juostelėmis.

3. Užpilui skirtus produktus suplakite, supilkite ant paruoštų produktų ir viską išmaišykite.

Suskleisti
Žaliosios salotos
Receptas: Žaliosios pomidorų ir agurkų salotos su kedro riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 23
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 8.00 vnt. (kuo įvairesnių rūšių)
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Salotos: 1.00 vnt. (gužė)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui)
Garstyčios: 0.50 arbat. š. (grūdėtųjų; padažui)
Medus: 0.50 arbat. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Paskrudinkite kedro riešutus sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies.

2. Supjaustykite pomidorus, plonomis juostelėmis supjaustykite agurkus.

3. Suplėšykite salotų lapus ir pamerkite į vandenį su 56 ledo kubeliais, kad jos būtų traškios ir gaivios.

4. Padažą salotoms ruoškite dubenėlyje gerai sumaišę citrinos sultis, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų, druską ir pipirus.

5. Nusausinę salotas išdėliokite jas lėkštėje su kitomis daržovėmis, apšlakstykite padažu ir apiberkite skrudintais kedro riešutais.

Suskleisti
Žaliosios bolivinių balandų salotos
Receptas: Žaliosios bolivinių balandų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 24
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vienas brokolio žiedynas)
Ridikėliai: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Bolivines balandas išvirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje.
  2. Brokolį trumpai apvirkite arba ištroškinkite garuose. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite.
  3. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis. Fetą supjaustykite kubeliais.
  4. Į lėkštę dėkite bolivines balandas, ant viršaus gražiai išdėliokite daržoves bei sūrį.
  5. Salotas patiekite apšlakstytas pikantišku žalumynų užpilu .
Suskleisti
Salotos su pavasario žalumynais
Receptas: Salotos su pavasario žalumynais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 44
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 1.00 sauja (šviežių)
Kiaulpienės: 1.00 sauja (jaunų lapelių)
Salotos: 1.00 sauja (mėgstamų žalialapių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt.
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (pagal skonį - padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti
  1. Salotų, špinatų ir kiaulpienių lapus švariai nuplaukite ir nuvarvinkite. Jei reikia, suplėšykite smulkesniais gabalėliais.
  2. Avokadą nulupkite, pomidorus nuplaukite. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  3. Sūrį ir nuluptą obuolį sutarakuokite šiaudeliais.
  4. Paruoškite padažą. Išspauskite citrinų sultis. Į jas supilkite aliejų, sukrėskite garstyčias ir medų, suberkite sutrintą česnaką, pasūdykite. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  5. Padažu apšlakstykite salotas ir patiekite. Jos puikiai tinka valgyti vienos, su skrebučiu ar trapučiu, su bulvėmis, taip pat kaip garnyras su kiaušinių, mėsos patiekalais.
Suskleisti
Kruopų ir žalumynų salotos
Receptas: Kruopų ir žalumynų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 23
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (stiklinė)
Pipirai: 1.00 vnt. (mažas indelis mažų pipiriukų arba daigintų garstyčių grūdų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį salotoms ir užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių - užpilui)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šakelės - užpilui)
Mėtos: 2.00 vnt. (kelios šakelės - užpilui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keletas - užpilui)
Ridikėliai: 4.00 vnt. (keletas)
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį vandenį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
  2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, dar 10 min. brinkinkite, tada išpurenkite šakute ir atvėsinkite.
  3. Brokolius nuplaukite, kotus nupjaukite, išskirstykite griežinėliais ir patroškinkite garuose.
  4. Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
  5. Fetą sutrinkite šakute.
  6. Kruopas sumaišykite su feta, brokoliais, ridikėliais, nuplautomis ir nuvarvintomis pipirinėmis, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite druska.
  7. Padažui visus ingredientus sumeskite į plakti skirtą indą, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų. 
Suskleisti
Žaliosios salotos
Receptas: Žaliosios salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (salotinių sultenių)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Avokadai: 1.00 vnt.
Kaparėliai: 30.00 g
Fetos sūris: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Krapai: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Iš aliejaus, citrinų sulčių, raudonėlių, garstyčių, smulkintų česnakų ir klevų sirupo užmaišykite marinatą.

2. Nuplautas, nusausintas ir plonyčiais griežinėliais supjaustytas cukinijas ir agurkus sudėkite į plokščią indą, užpilkite paruoštu marinatu ir bent valandą pamarinuokite. 

3. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Išimtas išdėliokite lėkštėse.

4. Ant salotų dėkite marinuotų cukinijų ir agurkų, nuluptų, skiltelėmis pjaustytų ir citrinų sultimis apšlakstytų avokadų, berkite nuvarvintų kaparių.

5. Galiausiai ant salotų išdėliokite kubeliais pjaustytą arba šakute trupintą fetos tipo sūrį.

6. Salotas apliekite paruoštu marinatu, kuriame laikėte cukinijas ir agurkus, ir užberkite smulkintų krapų.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais