Nuostabios obuolių acto savybės

Jau nuo seniausių laikų obuolių actas naudojamas įvairiausiose srityse: gardinant įvairius patiekalus, liaudies medicinoje, kosmetologijoje.
Obuolių actas
Obuolių actas / Fotolia nuotr.

Trumpai tariant, obuolių actas dažnai pavadinamas sveikatos ir jaunystės eliksyru, kurio pasigaminti galime ir pačios. Norime paminėti, kad sveikas ir naudingas actas gali būti gaminamas ne tik iš obuolių, bet ir iš tokių uogų kaip braškės, vynuogės, avietės. Tačiau obuolių actui vis dėlto priskiriama bene daugiausia laurų.

♦ Teigiama, kad obuolių actas mažina apetitą, todėl padeda sureguliuoti svorį, greitina medžiagų apykaitą. Juk paprasčiausiuose lietuviškuose obuoliuose galima rasti tikrą vitaminų rojų ir mikroelementų, be kurių neišsiverstume, lobyną. Be to, reikia pabrėžti, kad obuolių actas gerina virškinimą, kai persivalgome sunkaus ir riebaus maisto.

♦ Šlakai ir toksinai nuodija organizmą, tačiau ir čia turime pagalbininką – obuolių actą. Virškinimo proceso metu jis taip pat stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą.

♦ D. C. Jarvisas, amerikiečių gydytojas, išpopuliarino obuolių acto ir medaus naudą. Jis teigė, kad rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme gali kuo puikiausiai reguliuoti toks nebrangus produktas kaip obuolių actas. Todėl žmogus greitai atgauna jėgas po ligos, streso ar kitokių negalavimų.

♦ Obuolių acte yra aminorūgščių ir vitaminų, kurie padeda malšinti uždegimus, reguliuoja kraujo spaudimą, gydo migreną, artritą, anginą, patinimus, skatina žaizdų gijimą ir, svarbiausia, stiprina imunitetą. Taip pat šiame sveikatos eliksyre yra kalio, kuris padeda nervinei sistemai bei širdies veiklai.

♦ Gydant disbakteriozę (sutrikusią žarnyno ir jo mikrofloros veiklą) obuolių actas vaidina taip pat ne paskutinį vaidmenį. Pirmiausia todėl, kad pasižymi antibakteriniu ir antigrybeliniu poveikiu, sunaikina kenksmingas bakterijas ir grybelius, sukuria geras sąlygas vystytis naudingajai mikroflorai.

♦ Obuolių actas apsaugo ir nuo celiulito bei strijų. Kovai su „apelsino žievelės“ odele rinkitės 30 ml obuolių acto, sumaišyto su stikline vandens. Naudokite probleminėms kūno vietoms masažuoti. Išbandžiusios moterys teigia, kad kūno oda tapo daug lygesnė, stangresnė, lyg šilkinė, o ir strijos mažiau pastebimos.

♦ Obuolių acte galima rasti daug mikroelementų, naudingų visam mūsų organizmui: kalio, magnio, geležies, natrio, fosforo, vitaminų A, B, C, E, naudingų rūgščių ir pektinų.

Pamėginkime pasigaminti pačios!

Įsigyti gero ekologiško obuolių acto nesunku, tačiau kodėl pačioms nepasistengus? Belieka sulaukti naujo obuolių derliaus.

♦ Naminį actą patariama daryti iš saldesnių obuolių rūšių, todėl kad kuo daugiau juose cukraus, tuo lengviau susidaro acto rūgštis.

♦ Gaminant actą, jo viršuje susidaro putos, bet nugraibyti jų nereikia – atvirkščiai, sumaišykite su likusiu skysčiu.

♦ Cukrų galite keisti medumi. Kad rūgimo procesas būtų greitesnis, galite įmesti gabalėlį duonos. Kai kurie actą gamina ir su mielėmis, tačiau tikinama, jog kuo mažiau ingredientų, tuo išgaunamas skanesnis ir grynesnis actas.

Obuolių acto receptas (I variantas)

1. Rinkitės saldesnius ir gerai prinokusius obuolius. Juos gerai nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite skiltelėmis. Sudėkite į indą.

2. Ant supjaustytų obuolių užpilkite miltelinio cukraus. 1 kg saldžių obuolių reikia apie 50–100 g, rūgštesnių – 150–200 g cukraus.

3. Ant obuolių ir cukraus užpilkite karšto, maždaug 70 °C vandens. Vandens turi būti keli centimetrai virš obuolių. Palikite šiltoje, bet ne saulėtoje vietoje pridengtą marle.

4. Reguliariai, kelis kartus per dieną permaišykite masę, o praėjus kelioms savaitėms, perkoškite ir supilkite gautą skystį į didelius stiklainius. Pilnų stiklainių nepripilkite, palikite vietos actui ir toliau rūgti. Taip laikykite dar kelias savaites.

5. Praėjus nurodytam laikui, atsargiai perkoškite ir, supylę į stiklainius, gerai užsukite. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Obuolių acto receptas (II variantas)

1. 2 puodelius šviežiai spaustų saldesnių obuolių sulčių supilkite į permatomą indą ir pridenkite marle. Palikite šiltoje vietoje nuo 3 iki 4 savaičių (ir netgi ilgiau, nes procesas, atsižvelgiant į obuolių rūšį, gali užsitęsti netgi iki 9–12 savaičių), reguliariai stebėkite rūgimo procesą, kai reikia, permaišykite.

2. Kai actas pagaliau bus paruoštas (galite paragauti, kad įsitikintumėte jums tinkančiu skoniu), permaišykite ir supilstykite į butelius ar stiklainius. Laikykite sandariai uždarytus tamsioje ir vėsioje vietoje.

P. S. Norime priminti, kad nepatartina vartoti gryno obuolių acto – jį reikėtų skiesti su vandeniu. Jei turite sveikatos problemų, prieš nusprendus vartoti, geriausia pasitarti su gydytoju. Jei pasirinkote parduotuvėje įsigytą actą, atidžiai skaitykite etiketes, kad išsirinktumėte kokybišką produktą. Geriausia pirkti ekologišką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis