Daržovių pyragas su portobelo grybais
Ingredientai:
- 200 g sluoksniuotos bemielės tešlos;
- 150 g portobelo grybų;
- 150 g raudonojo kopūsto;
- 200 g čederio sūrio;
- 200 g nedidelių bulvių su lupena;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 šakelė šalavijo;
- 1 šakelė rozmarino;
- druskos;
- pipirų;
- alyvuogių aliejaus;
- balzaminio acto;
- 1 kiaušinis.
Gaminimas:
1. Bulves perpjauti į keturias dalis ir išvirti vandenyje su druska ir daržovių sultinio kubeliu.
2. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi šiek tiek apkepti česnako skilteles, šalaviją ir rozmariną, kad aliejus įgautų skonio ir kvapo.
2. Tuomet sudėti stambiai pjaustytus portobelo grybus ir smulkintą kopūstą, prieš tai iš keptuvės išėmus prieskonines žoleles. Troškinti, kol daržovės suminkštės. Galima šiek tiek įpilti sultinio, kuriame verda bulvės, bei šlakelį balzaminio acto. Pagardinti druska ir pipirais.
3. Į kepimo formą sluoksniais dėti virtas ir nusunktas bulves, ant jų sūrį, keptas daržoves, vėl sūrio sluoknį ir dar bulvių. Galima šiek tiek paspausti.
4. Sluokniuotą tešlą supjaustyti 1,5-2 cm pločio juostelėmis ir pinti kaip pintinę. Turime gauti pintą kvadratą, kuris padengs pyrago paviršių. Gauta pyne padengti visą įdaro paviršių ir aptepti kiaušinio plakiniu.
5. Kepti iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Nekeptas sūrio pyragas su pasifloromis
Ingredientai:
trapiai tešlai:
- 240 g miltų;
- 3 šaukštai cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 160 g sviesto (šalto);
- 1 kiaušinio trynys.
sūrio kremui:
- 100 g kreminio sūrio;
- 120 g grietinėlės;
- 2 šaukštai cukraus pudros;
- vanilės ekstrakto.
pasiflorų užpilui:
- 3 pasifloros;
- 200 g pasiflorų tyrės;
- 1 šaukštas cukraus pudros;
- 1-2 šaukštai cukraus sirupo.
Gaminimas:
1. Virtuviniams kombaine sumaišyti miltus su šaltu sviestu iki smėlinės tekstūros. Įberti cukrų ir dar permaišyti. Įmušti trynį, įberti druskos ir labai trumpai permaišyti, kol tešla susijungs. Įvynioti į maistinę plėvelę ir palikti 10 min. šaldytuve, kad tešla sutvirtėtų. Ją iškočioti iki 2-3 mm storio lakšto ir iškloti kepimo formelę.
2. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15 min.
3. Kremui visus ingredientus sudėti į indą ir išplakti iki kreminės konsistencijos.
4. Gautą kremą sudėti į iškeptą ir atvėsusią tartaletę.
5. Pasiflorą perpjauti pusiau, į sietelį išspausti minkštimą ir pertrinti, kad sietelyje liktų tik sėklytės. Taip daroma, kad išryškėtų jų juoda spalva ir užpilas būtų gražesnis. Taip išvalytas sėklytes vėl sumaišyti su minkštimu bei kitais ingredientais.
6. Gautą užpilą paskirstyti ant sūrio kremo.