Kišas su silke
Ingredientai:
- smidrų;
- 100 g švelniai sūdytos silkės;
- 150 g šviežių ar šaldytų žirnelių;
- 4 šaukštai tarkuoto ožkos sūrio;
- 200 ml grietinėlės;
- 2 kiaušinių tryniai;
- sluoksniuotos tešlos;
- sviesto;
- miltų;
- 1 l vandens;
- 1 daržovių sultinio kubelis;
- žiupsnelis mairūno;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Puode užvirti vandenį su sultinio kubeliu.
2. Nusausinti silkę, supjaustyti ir apkepinti su alyvuogių aliejumi įkaitintoje keptuvėje. Tuomet suberti žirnelius, įpilti šlakelį baltojo balzaminio acto ir dar šiek tiek apkepti. Įpilti sultinio, kad apsemtų silkę su žirneliais.
3. Smidrus sudėti į indą su skylutėmis ir uždėti ant keptuvės, kad jie išvirtų garuose (galima garinti ir ant puodo su sultiniu).
4. Inde išplakti trynius su grietinėle, įberti mairūno, pipirų ir tarkuotą ožkos sūrį.
5. Ištepti kepimo formą sviestu ir apibarstyti miltais. Ją pilnai iškloti sluoksniuota tešla (perteklių nupjauti). Ant tešlos dėti visą keptą silkę su žirneliais, smidrus ir užpilti kiaušinio bei grietinėlės plakiniu.
6. Kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Kalėdinė „Pavlova“
Ingredientai:
morengui:
- 4 kiaušinių baltymai;
- 100 g cukraus pudros;
- 100 g cukraus;
- žaliosios citrinos (laimo) žievelės;
- šlakelis baltojo balzaminio acto.
maskarponės kremui:
- 450 g grietinėlės;
- 300 g maskarponės sūrio;
- 5 g vanilinio cukraus;
- 25 g cukraus;
- 3 želatinos lakštai.
mandarinų kurdui:
- 100 g cukraus;
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo;
- 2 kiaušiniai;
- 2 kiaušinių tryniai;
- 100 g mandarinų tyrės;
- 85 g sviesto;
- 0,5 žaliosios citrinos (laimo) sultys;
- 1 mandarino žievelė;
- raudonų uogų.
Gaminimas:
1. Visus morengui skirtus ingredientus sudėti į indą ir išplakti iki labai standžių putų. Naudojant konditerinį maišelį su antgaliu suformuoti vainiko formą.
2. Kepti iki 110°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas.
3. Vandenyje užmerkti želatinos lakštus ir palikti kelioms minutėms išbrinkti.
4. Prikaistuvyje užvirti grietinėlę ir į ją įberti cukrų bei vanilinį cukrų. Išmaišyti. Nukelti nuo kaitros, sudėti maskarponės sūrį, nusausintus želatinos lakštus ir gerai išmaišyti šluotele.
5. Kremą supilti į įndą, uždengti maistine plėvele ir palikti šaldutuve atvėsti
6. Mandarinų tyrę su tarkuota mandarino žievele užvirinti.
7. Puode sumaišyti cukrų su krakmolu, sudėti kiaušinius ir trynius ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Į masę įpilti šiek tiek mandarinų tyrės, permaišyti ir grąžinti masę į prikaistuvį. Maišant sudėti sviestą ir kaitinti iki 82 °C. Kaitinti apie 10 min., kol sutirštės.
8. Atvėsusį maskarponės kremą išplakti ir sudėti į konditerinį maišelį. Taip pat į konditerinį maišelį sudėti ir atvėsusį mandarinų kurdą.
9. Iškepusį morengą apversti ir ant jo formuoti kremus: pirma maskarponės kremą ir į jo vidų, kaip įdarą, kurdą.
10. Dekoruoti raudonomis uogomis ir pjaustytomis mandarinų žievelėmis.