Ingredientai:
- 3 svogūnai, nulupti ir supjaustyti pusžiedžiais;
- 5 morkos, nuskustos ir supjaustytos šiaudeliais;
- 700 g minkštos jautienos, supjaustytos kubeliais;
- 100 ml aliejaus;
- 400 g ilgagrūdžių ryžių;
- 200 g avinžirnių;
- 1,2 l vandens;
- 1 arbat. šaukšt. kumino sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 0,5 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 2 valg. šaukšt. razinų;
- 1 nubrauktas valg. šaukšt. druskos;
- 1 česnako galvutė, nuvalyta, bet neišskaidyta skiltelėmis;
- 1 raudona aitrioji paprika.
Gaminimas:
1. Ryžius perplaukite po tekančiu vandeniu, kol šis taps skaidrus.
2. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pirmiausia apkepkite svogūnus, o po to morkas. Išimkite apkeptas daržoves ir sudėkite mėsos kubelius bei pamaišydami apkepkite, kol susidarys apskrudusi plutelė. Jei puodo dugnas nėra platus, apkepinkite mėsą dviem porcijom – svarbu, kad ji apskrustų, o ne troškintųsi.
3. Atgal į puodą su mėsa sudėkite morkas ir svogūnus, suberkite avinžirnius, kuminą, kalendrą, saldžiąją papriką ir pipirus, įpilkite apie 200 ml vandens ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min.
4. Praėjus šiam laikui ant viršaus lygiu sluoksniu paskleiskite ryžius.
5. Likusiame vandenyje ištirpinkite druską ir užpilkite ryžius. Stenkitės pilti lengva srovele, puode nereikia suformuoti „kraterio“.
6. Į ryžių vidurį smeikite česnako galvutę, aitriąją papriką, suberkite razinas.
7. Uždenkite puodą dangčiu, sumažinkite kaitrą iki mažiausios ir palikite virti maždaug 30 min.
8. Virimui įpusėjus pradenkite puodą ir plonu medinio šaukšto kotu padarykite plove duobutes per visą gylį – taip iš apačios išeis garai.
9. Kai baigsis plovo virimo laikas, nukaiskite puodą, nudenkite dangtį, uždėkite švarų virtuvinį rankšluostį, vėl uždenkite ir leiskite ramiai pastovėti 15 min. Tuomet plovą išpurenkite ir tiekite. Nepamirškite jo paskaninti išsitroškinusiu česnaku – tiesiog išspauskite vieną kitą skiltelę tiesiai ant plovo lėkštėje.