„Gaminant tikrą azerbaidžanietišką plovą labai svarbu nemišyti ryžių: nei vos kruopas subėrus ant kepamos mėsos, nei iškart pagaminus patiekalą. Maišyti plovą galima tik šiam išvirus ir pastovėjus prieš patiekiant,“ – sako I.Denisovienė.
Reikės:
500 g kiaulienos,
500 g morkos,
2 svogūnų,
2 aitriųjų paprikų,
1 raudonosios paprikos,
1 1/2 česnako galvutės (1 dėsime į plovą),
po šaukštą kmynų,
ciberžolės,
kumino,
maltos paprikos,
česnakų granulių,
pagal skonį juodųjų pipirų ir druskos,
300–400 g ryžių.
Kaip gaminti:
1. Supjaustykite kiaulieną smulkiais gabaliukais.
2. Sutarkuokite morkas, smulkiai supjaustykite svogūnus, raudonąją papriką, aitriąsias paprikas. 3–5 česnako skilteles sukapokite smulkiai.
3. Į gilų puodą įpilkite aliejaus, palaukite, kol įkais ir sudėkite kiaulieną. Pabarstykite kiaulieną kuminu, kmynais, paprika, česnakų granulėmis, druska, pipirais 1/2 šaukštelio arba jei norite daugiau. Vis maišykite, kad apskrustų. Neišsigąskite, jei puodas labai pridegs. Tuoj pamatysite magiją!
4. Iškeptą kiaulieną atidėkite. Į tą patį aliejų ir puodą sudėkite daržoves ir kepkite, kol suminkštės.
5. Sudėkite kiaulieną, išmaišykite ir suberkite likusius prieskonius. Užkaiskite virdulį, jums reikės karšto vandens.
6. Šiek tiek sumažinę kaitrą, berkite nevirtus ryžius ant kepamų daržovių ir mėsos. Svarbu jokiu būdu nemaišykite! Pasistenkite, kad ryžiai būtų paskirstyti tolygiai. Į vidurį įdėkite česnako galvutę. Atsargiai užpilkite karštu vandeniu, kad ryžius apsemtų per 2–2,5 piršto. Uždenkite dangčiu ir neatidengdami ir nemaišydami virkite 25 min. Kai išvirs – vis dar nemaišykite. Palikite pastovėti uždengtu dangčiu 15–30 min. Tik tada galite išmaišyti plovą! Išdalykite į dubenėlius.
Gamino ir patarė maisto tinklaraštininkė Indrė Denisovienė/ @skaniai.ir.lengvai autorė