Nykumą iš namų išvykite su aštriu indišku kariu: receptai pradedantiesiems

Indiškas karis – populiarus ir aromatingas patiekalas, turintis daugybę variantų ir prieskonių. Jei anksčiau nesate jo gaminę, pradėkite nuo itin paprastų receptų.
Karis – patiekalas spalvingas ne tik išvaizda, bet ir skoniu.
Karis – patiekalas spalvingas ne tik išvaizda, bet ir skoniu. / Shutterstock nuotr.

Šie receptai patiks tiek mėgstantiems mėsą, tiek vegetarams. Kiekvienas iš šių karių gali būti patiekiamas su ryžiais arba naan (indiška) duona.

Shutterstock nuotr./Vištienos karis
Vištienos karis / Shutterstock nuotr.

Klasikinis vištienos karis (Chicken Curry)

Ingredientai:

  • 500 g vištienos filė (supjaustyta gabaliukais);
  • 2 svogūnai (smulkiai supjaustyti);
  • 2 česnako skiltelės (smulkiai supjaustytos);
  • 1 cm imbiero gabalėlis (sutarkuotas);
  • 2 pomidorai (smulkiai supjaustyti);
  • 1/2 puodelio kokosų pieno;
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 a.š. kario miltelių;
  • 1 a.š. ciberžolės;
  • 1 a.š. kumino;
  • 1 a.š. raudonojo čili miltelių (priklauso nuo norimo aštrumo - galima įdėti daugiau arba mažiau);
  • 1/2 a.š. cinamono;
  • Druskos - pagal skonį;
  • Papuošimui - šviežios kalendros.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ir kepkite svogūnus, česnaką bei imbierą, kol jie taps minkšti. Nesudeginkite!
  2. Įdėkite pomidorus ir kepkite dar 5 minutes, kol jie suminkštės.
  3. Įberkite kario miltelius, ciberžolę, kumino, raudonąjį čili ir cinamoną. Kepkite, kol prieskoniai paskleis aromatą.
  4. Sudėkite vištienos gabaliukus ir gerai sumaišykite, kad vištiena pasidengtų prieskoniais.
  5. Įpilkite kokosų pieną ir šiek tiek vandens (pagal norimą kario konsistenciją). Ant silpnos kaitros (ugnies) troškinkite 25–30 minučių, kol vištiena bus visiškai iškepusi.
  6. Pabaigoje įberkite druskos pagal skonį ir papuoškite šviežia kalendra.
Shutterstock nuotr./Daržovių karis
Daržovių karis / Shutterstock nuotr.

Daržovių karis (Vegetable Curry)

Ingredientai:

  • 1 morkos (supjaustytos kubeliais);
  • 2 bulvės (supjaustytos kubeliais);
  • 1 puodelis žirnelių (žaldytų arba šviežių);
  • 1/2 puodelis žiedinių kopūstų žiedų;
  • 1 svogūnas (smulkiai supjaustytas);
  • 1 česnako skiltelė (smulkiai supjaustyta);
  • 1 cm imbiero gabalėlis (sutarkuotas);
  • 1 a.š. kario miltelių;
  • 1 a.š. ciberžolės;
  • 1 a.š. kalendros miltelių;
  • 1/2 a.š. kumino;
  • 1 a.š. raudonojo čili miltelių;
  • 400 g pomidorų (konservuotų arba šviežių);
  • 1/2 puodelio kokosų pieno;
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • Druskos pagal skonį;
  • Papuošimui - šviežių kalendrų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ir kepkite svogūnus, česnaką ir imbierą, kol jie suminkštės.
  2. Įdėkite morkas ir bulves, kepkite 5–7 minutes.
  3. Pridėkite kario miltelius, kalendros miltelių, ciberžolės, kumino ir raudonąjį čili. Kepkite dar kelias minutes, kad prieskoniai paskleistų aromatą.
  4. Supilkite pomidorus ir kokosų pieną, sumaišykite ir troškinkite 20-25 minutes, kol daržovės bus minkštos.
  5. Galiausiai įdėkite žirnelius ir žiedinius kopūstus, troškinkite dar 5-10 minučių.
  6. Papuoškite šviežia kalendra ir patiekite su ryžiais arba naan duonele.
Shutterstock nuotr./Lęšių karis
Lęšių karis / Shutterstock nuotr.

Lęšių karis (Dal Curry)

Ingredientai:

  • 1 puodelis raudonųjų lęšių;
  • 1 svogūnas (smulkiai supjaustytas);
  • 1 česnako skiltelė (smulkiai supjaustyta);
  • 1 cm imbiero gabalėlis (sutarkuotas);
  • 1 a.š. kario miltelių;
  • 1 a.š. ciberžolės;
  • 1/2 a.š. kumino;
  • 1/2 a.š. kalendros miltelių;
  • 1 a.š. raudonojo čili miltelių;
  • 1 puodelis kokosų pieno;
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • Druska pagal skonį;
  • Šviežios kalendros (puošimui).

Paruošimas:

  1. Nuplaukite lęšius ir virkite juos pagal instrukcijas (apie 20-25 minutes), kol jie suminkštės.
  2. Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ir kepkite svogūnus, česnaką ir imbierą, kol jie suminkštės.
  3. Įdėkite kario miltelių, ciberžolės, kumino, kalendros miltelių ir raudonąjį čili. Kepkite kelias minutes.
  4. Suverskite išvirusius lęšius, kokosų pieną, įpilkite šiek tiek vandens. Troškinkite dar 10-15 minučių, kol viskas gerai susijungs.
  5. Pabaigoje įberkite druskos pagal skonį ir papuoškite šviežia kalendra.
Žaliasis daržovių karis su bolivine balanda
Receptas: Veganiškas žaliasis daržovių karis su bolivine balanda
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 puodelis (nevirtos)
Baklažanai: 0.50 vnt.
Grybai: 100.00 g (Shiitake)
Smidrai: 5.00 g (jaunų)
Pupelės: 5.00 valg. š. (virtų raudonųjų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Vanduo: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Karis: 0.50 valg. š. (žaliosios pastos; arba galite naudoti bet kurią mėgstamą – raudoną ar geltoną kario pastą, taip pat Garam Masala ar Tikka Masala prieskonių mišinius (dėkite pagal skonį))
Kaip gaminti

1. Išvirkite bolivinę balandą.

2. Gilioje keptuvėje su lašeliu aliejaus apkepinkite supjaustytą baklažaną, grybus, smidrus.

3. Daržovėms ir grybams suminkštėjus, berkite druską, pilkite vandenį, dėkite kario pastą, pilkite kokosų pieną. Ragaukite ir, jeigu reikia, papildomai įpilkite vandens ar kokosų pieno (skoniui sušvelninti).

4. Leiskite minutę viskam sušilti, suberkite pupeles.

 

Suskleisti
Avinžirnių ir špinatų karis
Receptas: Labai greitas avinžirnių ir špinatų karis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė arba 240 g virtų)
Pomidorų tyrė: 200.00 g (arba pomidorų savo sultyse (tinka ir smulkinti, ir nesmulkinti))
Svogūnai: 0.50 vnt.
Kokosų pienas: 0.50 st. (pilno riebumo)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š. (arba lydyto sviesto ghi)
Pankolių sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kalendros sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š. (galima berti ir 2)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 0.50 st.
Špinatai: 150.00 g (šviežių)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (graikiško; arba kokosų jogurto veganinei alternatyvai)
Lavašas: 2.00 vnt. (papločiai)
Kalendros: 2.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite prikaituvį arba keptuvę, dėkite sviestą ghi arba kokosų aliejaus, suberkite visus prieskonius. Berkite smulkintą česnaką bei svogūną, pakepinkite keletą minučių arba kol svogūnas taps permatomas ir švelniai apskrus.

2. Supilkite kokosų pieną, pomidorų tyrę, berkite avinžirnius ir dosnų žiupsnį druskos. Troškinkite uždengę maždaug 25 minutes, tuomet įmaišykite jogurtą ir špinatus (jei troškinys darosi per tirštas, bet kada galite įpilti šiek tiek vandens).

3. Troškinkite ant nedidelės ugnies dar 5 minutes arba kol špinatai suminkštės. Troškiniui pravėsus, pasūdykite pagal skonį.

4. Patiekite su skrudinta duonele. Aš naudojau lavašą, bet čia puikiai tiks ir pita duonelė arba indiškas naan’as. Jei kvietinių produktų vartoti nenorite, patiekite šį troškinį su virtais lęšiais bei kynva ar ryžiais.

5. Dekoruokite sausoje keptuvėje paskrudintais anakardžiais ir šviežia kalendra.

Pastabos:

  • Veganinei versijai graikišką jogurtą keiskite kokosų jogurtu arba jogurto nenaudokite.
  • Šis troškinys yra be glitimo.
  • Problemų sprendimas: jei nenorite naudoti kokosų pieno, keiskite jį grietinėle arba augalinės kilmės grietinėlės alternatyva, pvz.: anakardžių arba ryžių grietinėle. Jei šiam troškiniui nenaudosite kreminės konsistencijos švelniai saldaus ingrediento, jis bus skystas ir ganėtinai rūgštus. Jei troškinys jums šiek tiek per rūgštus nors viską darėte pagal receptą, galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba įpilkite truputį daugiau kokosų pieno ar grietinėlės. Taip pat galite nedėti jogurto, nes šis irgi prisideda prie patiekalo rūgštumo.
Suskleisti
Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Receptas: Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 17
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Pupelės: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Raudonojo kario pasta: 1.00 arbat. š. (jei neturite, pakeiskite šaukšteliu tarkuotos imbiero šaknies ir šaukšteliu trinto česnako)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Moliūgai: 300.00 g (supjaustyto mažo kąsnio kubeliais)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Sultinys: 0.50 st. (arba vandens)
Čili pipiras: 1.00 g (pagal skonį)
Žuvies padažas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė; jaunų)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu arba gilesnėje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus kokosų pieno kartu su raudonojo kario pasta (arba, jei neturite – tarkuotą imbiero šaknį ir trintus česnakus).

2. Suberkite svogūnus ir moliūgus, ir maišydami kaitinkite porą minučių. Suberkite ciberžoles ir papriką, supilkite likusį kokosų pieną, suberkite konservuotus avinžirnius ir pupeles, įpilkite sultinio, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol moliūgas taps minkštas (priklausomai nuo moliūgo rūšies, užtruksite apie 8-15 minučių). 

3. Pačioje pabaigoje sudėkite špinatus, sumaišykite, ir nukelkite nuo ugnies. Jei trūksta sūrumo, įpilkite žuvies padažo (arba įberkite druskos).

4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę čili pipirais, kalendrų lapeliais, ir pašlakstę laimo sultimis.

*Jei naudosite ne konservuotas pupeles ir avinžirnius, o džiovintas, jas užmerkite iš vakaro, o tada išvirkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Bintense“ apžvalga: patikima ir reguliuojama kriptovaliutų keitykla tiesioginiams sandoriams
Reklama
LEA kviečia seną katilą keisti nauju šilumos siurbliu. Pasinaudojus skiriamomis dotacijomis galima sutaupyti net iki 90 proc. šilumos siurblio kainos