Kokybiškam rizotui pagaminti reikia nemažai kantrybės, nes nuo puodo, kuriame minkštėja kruopos, nevalia atsitraukti. Jas būtina nuolat maišyti, papildant sultiniu. Jei norite aromatingo rizoto, rekomenduoju pradžioje išvirti natūralaus sultinio.
Ingredientai:
- 300 g perlinių kruopų;
- 700 ml daržovių sultinio;
- 1 didelis svogūnas;
- 3 skiltelės česnako;
- 50 g sviesto;
- 100 ml baltojo vyno (rinkitės tokį, kokį patys mielai gurkšnotumėte);
- 250 g rudųjų pievagrybių;
- 50 g parmezano sūrio;
- rozmarino šakelė;
- druskos;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia didelėje keptuvėje su trupučiu sviesto pakepiname smulkintą svogūną ir česnaką. Šiek tiek pageltonavus svogūnui, dedame į rozmarino šakelę ir pilame vyną. Kelias minutes viską troškiname ir leidžiame alkoholiui nugaruoti.
2. Išimame rozmarino šakelę, pilame į tą pačią keptuvę perlines kruopas ir 500 ml sultinio. Likusiu sultiniu po truputį papildykite gaminimo metu, kai matysite, kad keptuvėje esantis skystis jau išgaravo. Troškinkite 50–60 min., nuolat vis pamaišykite, kad rizotas neprisviltų.
3. Kol troškinasi kruopos, supjaustykite grybus ir pakepinkite su druska ir pipirais keptuvėje ant aliejaus. Grybus sudėkite į rizotą likus 10 min. iki troškinimo pabaigos. Pabaigoje paskaninkite patiekalą druska, pipirais ir pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu.
Kaip dažnai pavalgius norisi ko nors skanaus? O ką skanaus receptai – apie tokius skonius, po kurių nesinori daugiau nieko, nebent pakartot. Tikiu, kad geri skoniai prasideda nuo rinktinių produktų. Kartais užtenka kelių produktų ir skoniai jau sproginėja burnoje. Tačiau maistas man turi būti ne tik skanus, bet ir gražus. Todėl valgymas – ne vien išgyvenimui. Man tai nauji potyriai, galimybė pažinti skonius, kultūras ir, svarbiausia, bendravimas.