Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič dalinasi keliais originaliais obuolių pyragų receptais. „Obuolių pyragas Lietuvoje – jau įprastas kepinys, ypač dažnai gaminamas rudenį. Obuoliai gali būti konservuojami, džiovinami, kepami, verdami ir valgomi žali, todėl iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – be galo plati. Vis tik rudenį skaniausia gaminti obuolių pyragą, papildytą saldžiais ingredientais, tokiais kaip – karamelė, šokoladas, kakava ir jogurtas“, – pranešime spaudai cituojama kepyklų vadovė.
Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu
Ingredientai:
- 6 obuoliai;
- 250 g sviesto;
- 250 g cukraus;
- 3 kiaušiniai;
- 150 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 50 g maltų migdolų;
- tarkuotos citrinos žievelės.
Gaminimas:
1. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.
2. Puode ištirpinkite 50 g sviesto, sudėkite pjaustytus obuolius ir įberkite 50 g cukraus. Maišydami kaitinkite puodą tol, kol obuoliai jame ims karamelizuotis. Tuomet užberkite tarkuotos citrinos žievelės ir šiek tiek vėliau viską sudėkite į kepimo skardą. Leiskite gautai masei atvėsti.
5. Į dubenį sudėkite likusį sviestą, cukrų ir sukite tol, kol masė taps puri. Sukdami palengva sudėkite išplaktus kiaušinius. Tuomet įmaišykite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamoną bei migdolus.
6. Tešlą sudėkite ant obuolių ir išlyginkite. Pyragą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Iškepusiam pyragui leiskite pusvalandį atvėsti ir tuomet ragaukite.
Greitai paruošiamos obuolių pyragas su jogurto kremu
Ingredientai:
- 4 obuoliai;
- 100 g sviesto;
- 200 ml grietinės;
- 100 g cukraus;
- 2 stiklinės miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus.
kremui:
- 250 ml mėgstamo jogurto;
- 150 ml grietinės;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 2 kiaušiniai.
Gaminimas:
1. Sviestą išlydykite ir sumaišykite su grietine, cukrumi, miltais bei kepimo milteliais. Ant tešlos berkite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską apibarstykite cukrumi.
2. Kremo gamybai skirtą grietinę ir jogurtą sumaišykite, suplakite ir tolygiai paskirstykite ant obuolių.
3. Pyragą kepkite iki 170 – 180°C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti.
Karamelinis obuolių pyragas
Ingredientai:
- 7 vidutinio dydžio obuoliai;
- 500 g karamelės;
- 90 g tirpinto sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 150 ml kefyro;
- 250 ml vandens;
- 200 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnelis druskos;
- šiek tiek medaus.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, riebalais ištepkite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
2. Nulupkite obuolius, bet ne visus – kelis pasilikite vėlesniam laikui, o likusius supjaustykite mažais kubeliais.
3. Atskirame dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite ir sumaišykite su karamele.
4. Kiaušinius atskirai išplakite ir sumaišykite su kefyru ir vanile, tuomet supilkite karamelės-sviesto mišinį ir gautą masę gerai išmaišykite. Tuomet į gautą tešlą sukrėskite miltų mišinį bei pjaustytus obuolius ir visą tešlą sukrėskite į kepimo skardą.
5. Likusius kelis obuolius supjaustykite griežinėliais ir gražiai išdėliokite juos ant tešlos. Orkaitėje pyragą kepkite apie valandą.
6. Iškepusį pyragą aptepkite skystu medumi arba savo mėgstamu vaisių džemu.
Šokoladinis obuolių pyragas
Ingredientai:
- 5 vidutinio dydžio obuoliai;
- 150 g sviesto;
- 100 g juodo šokolado;
- 2 valg. šaukšt. kakavos;
- 4 kiaušiniai;
- 6 valg. šaukšt. cukraus;
- 2 stiklinės miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis vanilinio cukraus.
Gaminimas:
1. Ant viryklės dėkite puodą, pripildytą nedideliu kiekiu vandens, o ant jo – dubenį su tirpdomu sviestu ir šokoladu. Į juos įmaišykite cukrų, kakavą ir vanilinį cukrų. Nuimkite dubenį nuo puodo ir viską gerai išmaišykite.
2. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir vėl viską sumaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į gautą tešlą. Tešla turi išeiti gan tiršta.
3. Tuomet į ją įmaišykite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską sukrėskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ir po maždaug 50 minučių pyragą išimkite. Leiskite jam atvėsti ir ragaukite!