Jau seniai praėjo tie laikai, kai ant prekystalių buvo galima pamatyti tik jūros lydeką ir menkę. Dabar žuvies įvairovė leidžia kasdien rinktis vis kitokią rūšį ir mėgautis įvairiais gaminimo būdais – nuo kepimo grilyje iki virimo gerai įkaitintame aliejuje, kas patiekalui suteikia malonaus traškumo ir subtilaus skonio.
Šiandien siūlome išmėginti 5 skirtingus receptus ir gaminimo būdus, renkantis vis kitokią žuvį. Atradę naujus skonius turėsite puikią progą paįvairinti savo mitybą, o draugus nustebinti kitokiomis vaišėmis.
Traški aliejuje kepta tilapija
Tilapija – daugelio pamėgta žuvis dėl savo švelnaus skonio ir mažai kaulų. Ją gaminti galima įvairiai, tačiau ypač gardi ji kepta aliejuje, su viliojančai traškia odele. Baiminatės dėl to, kad bus per riebi? To nenutiks, jei ką tik iškeptą padėsite ant rankšluostinio popieriaus, kad susigertų riebalų perteklius. Ir nepamirškite, kad aliejus turi būti tinkamas kepimui, tad rinkitės rafinuotą rapsų aliejų, o salotas gardinkite ypač tyru alyvuogių aliejumi arba subtilų skonį suteikiančiais sezamų, moliūgų sėklų, kanapių ar graikinių riešutų aliejais.
Reikės:
- 2 tilapijų,
- 1 valg. š. jūros druskos,
- ½ arb. š. maltų juodųjų pipirų,
- 1 arb. š. česnako miltelių,
- ¼ st. krakmolo,
- ½ st. miltų,
- 100 ml vandens,
- 3 valg. š. baltojo vyno acto,
- 1,5 st. rafinuoto rapsų aliejaus kepimui.
Gaminimas:
Tilapijas išdarinėkite, nuskuskite žvynus ir išimkite vidurius, bet nepjaustykite. Įtrinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir česnako milteliais. Keliose vietose įstrižai įpjaukite aštriu peiliu.
Į dubenį supilkite vandenį ir vyno actą ir sudėkite žuvis. Marinuokite iš kiekvienos pusės po 15 minučių.
Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir krakmolą. Į polietileno maišelį įdėkite žuvį, suberkite pusę miltų mišinio ir užsukę maišelį kratykite paėmę už galų, kol visa žuvis tolygiais pasidengs miltais. Tą patį pakartokite ir su antrąja tilapija.
Didelėje keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų. Dėkite žuvį ir kepkite iš kiekvienos pusės maždaug 5 minutes, kol gražiai apskrus. Patiekite su šviežių daržovių salotomis.
Lašišos ir daržovių iešmeliai
Dažniausiai kepame lašišos filė grilyje, tačiau gal verta pamėginti kitaip? Pakaitomis su daržovėmis užverti ant medinių iešmelių lašišos gabaliukai išliks sultingi, tačiau tuo pat metu gardžiai apskrudę. Ir nereikės sukti galvos dėl garnyro! Iešmelius kepti galima ne tik grilyje, bet ir orkaitėje, nustačius grilio režimą. Tiesa, prieš kepant nepamirškite iešmelius kelias valandas pamirkyti vandenyje, kad jie būtų šlapi, antraip jūsų patiekalas gali virsti laužu.
Reikės:
- 500 g lašišos filė,
- 3 citrinų,
- 3 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
- saujos šviežių krapų,
- 1 nedidelės cukinijos,
- 200 g vyšninių pomidoriukų.
Gaminimas:
Lašišos filė supjaustykite maždaug 2 cm dydžio gabaliukais. Apibarstykite druska bei pipirais.
Cukiniją ir citrinas supjaustykite griežinėliais.
Ant vandenyje kelias valandas išmirkytų medinių iešmelių paeiliui verkite lašišą, citrinos riekeles, pomidoriukus bei cukiniją.
Suvertus iešmelius apšlakstykite likusiu aliejumi ir kepkite įkaitintame grilyje maždaug 6-8 minutes.
Iškepusius iešmelius apibarstykite susmulkintais šviežiais krapais ir patiekite.
Pikantiška tešloje kepta jūros lydeka
Jūros lydeka apynių marškinėliuose, suteikiančiuose lengvo kartumo – puikus būdas paįvairinti žuvies gaminimą
Tešla nesunkiai pagaminama, jai tereikia trijų ingredientų – nealkoholinio alaus, miltų ir kiaušinio. Šis apvalkalas ne tik suteiks pikantiško skonio, bet ir išlaikys žuvį sultingą.
Reikės:
- 500 g jūros lydekos filė,
- 1 didelio kiaušinio,
- ½ st. nealkoholinio alaus,
- 1 st. miltų tešlai,
- 3 valg. š. miltų apvoliojimui,
- žiupsnelio druskos,
- 1 st. rafinuoto rapsų aliejaus kepimui.
Gaminimas:
Žuvies filė supjaustykite maždaug 3 cm pločio juostelėmis.
Dubenyje išplakite kiaušinį, supilkite nealkoholinį alų, suberkite miltus bei druską ir užmaišykite tešlą.
Gilioje keptuvėje įkaitinkite rafinuotą rapsų aliejų kepimui. Žuvį apvoliokite pirmiausia miltuose, paskui tešloje ir dėkite kepti. Kepkite maždaug 4 minutes, kol tešla gražiai apskrus.
Patiekite karštą su Tartaro padažu ir bulvytėmis fri.
Traški orkaitėje kepta menkė su parmezano plutele
Šis receptas tiems, kurie mėgsta traškų, neperkeptą ir nešildytą maistą. Kaip ir ką tik iškepti bulviniai blynai, orkaitėje kepta menkė su džiūvėsėlių plutele yra maloniai traški, o pikantiškumo suteikia plutelėje slypintis parmezanas. Patiekite šią žuvį su sultingomis salotomis ir mėgaukitės skirtingų tekstūrų bei skonių deriniu.
Reikės:
- 4 menkės filė,
- 1 st. maltų džiūvėsėlių,
- saujos susmulkintų petražolių,
- žiupsnelio krapų,
- 1 valg. š. druskos,
- 2 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
- 2 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės,
- pusės citrinos sulčių,
- 1/3 st. tarkuoto parmezano.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite maltus džiūvėsėlius, tarkuotą citrinos žievelę, tarkuotą parmezaną, susmulkintas petražoles ir krapus, aliejų. Žuvies filė supjaustykite vienodo dydžio juostelėmis, apšlakstykite citrinos sultimis ir apibarstykite druska bei maltais juodaisiais pipirais.
Apvoliokite žuvį džiūvėsėliuose su priedais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių uždengus folija, paskui dar 5 minutes be folijos, kol gražiai apskrus. Patiekite su bulvytėmis fri ir šviežiomis salotomis, pagardui tinka ir majonezas.
Grilyje keptos dorados su graikinių riešutų pesto
Gurmanų dievinama dorada ne veltui vadinama Viduržemio jūros perlu. Ši žuvis pasižymi ne tik subtiliu skoniu, turi nedaug kaulų, tačiau yra puikus aminorūgščių bei baltymų šaltinis. Joje nedaug riebalų ir gausu vitaminų A, E, D bei mineralų – cinko, kalcio, seleno, fosforo, magnio.
Skaniusia dorada yra kepama visa, o jai į kompaniją puikiai dera Provanso žolelės, įvairių rūšių pipirai, rozmarinai, krapai, figos, kalendros, apelsinai, žaliosios citrinos ir riešutai.
Siūlome šią žuvį patiekti su savo gamybos pesto padažu iš graikinių riešutų ir petražolių.
Reikės:
-
4 doradų,
-
2 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
-
½ st. alyvuogių aliejaus,
-
½ svogūno galvutės,
-
1 st. graikinių riešutų,
-
1 st. šviežių petražolių lapelių,
-
žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų,
-
saujos žaliųjų alyvuogių,
-
1 citrinos,
-
saujelės čiobrelių.
Gaminimas:
Keptuvėje įkaitinkite 1 valg. š. aliejaus ir pakepinkite susmulkintą svogūną, kol gražiai pagels.
Kitoje keptuvėje šiek tiek pakepinkite graikinius riešutus.
Į maisto smulkintuvą suberkite patražoles, pakepintą svogūną, supilkite aliejų. Susmulkinkite. Suberkite graikinius riešutus ir dar smulkinkite, kol gausite vientisą masę. Padažą pagardinkite druska ir pipirais, gerai išmaišykite.
Doradas išdarinėkite ir įtrinkite druska, pipirais ir vienu šaukštu rafinuoto rapsų aliejaus.
Žuvį dėkite ant griliaus ir kepkite maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
Iškepusią žuvį dėkite į lėkštes, aptepkite petražolių ir graikinių riešutų pesto, papuoškite alyvuogėmis, čiobreliais bei citrina ir patiekite.
Skanaus!