Tešlai reikės:
- 2,5 st. miltų,
- 4 arb. š. cukraus,
- žiupsnelio druskos,
- 200 g sviesto,
- 1 kiaušinio,
- 2 valg. š. vandens.
Įdarui:
- 1,5 kg obuolių,
- 2 valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių,
- 2/3 st. cukraus,
- 60 g sviesto,
- 1 arb. š. malto cinamono,
- 1 arb. š. imbiero miltelių,
- žiupsnelio muškato riešuto.
Viršui:
- 1 st. miltų,
- ½ st. rudojo cukraus,
- žiupsnelio druskos,
- 90 g sviesto,
- ½ st. susmulkintų graikinių riešutų.
Gaminimas:
Pirmiausia pasigaminkite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sutarkuokite šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų su miltais, kol gausis trupinėliai. Įmuškite kiaušinį, įpilkite pora šaukštų šalto vandens. Užminkykite tešlą, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite valandai į šaldymo kamerą.
Pasiruoškite įdarą. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis – maždaug į 16 dalių. Suberkite į dubenį, apšlakstykite citrinos sultimis ir cukrumi, išmaišykite.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą, maksimaliai padidinkite kaitrą ir suberkite obuolius. Maišydami kaitinkite maždaug 2 minutes. Tada sumažinkite ugnį ir dar kaitinkite 7 minutes, kol obuoliai išskirs sultis.
Obuolius sukrėskite į koštuvą, kad atskirtumėte susidariusį skystį. Tada jį pilkite į keptuvę ir kaitinkite ant vidutinės kaitros maždaug 10 minučių, kols pradės karamelizuotis. Tada sudėkite atgal obuolius, pagardinkite prieskoniais, išmaišykite ir padėkite atvėsti.
Pasiruoškite pyrago viršų. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sutarkuokite sviestą ir trinkite tarp pirštų, kad susidarytų trupiniai. Pabaigoje suberkite maltus graikinius riešutus.
Iš pyrago pagrindui skirtos tešlos iškočiokite apskritimą. Į išardomą kepimo formą įtieskite kepimo popierių, įdėkite tešlą, palikdami gana aukštus kraštus. Sudėkite obuolių įdarą, o viršų apibarstykite trupiniais, kad jie visiškai padengtų obuolius.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 50-60 minučių, kol trupiniai gražiai apskrus. Iškepusį pyragą palikite atvėsti bent 3 valandoms ir ragaukite.
Skanaus!