Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad norint mėgautis gardžiu ir sveiku maistu, svarbu atkreipti dėmesį į kelias esmines produktų laikymo virtuvėje taisykles.
Gali nukentėti net pakeliui iš parduotuvės namo
Pavasarį ir vasarą planuojant pirkinių krepšelį, verta pagalvoti, kiek laiko praleidžiame namuose, kaip dažnai gaminame ir pagal tai nutarti, kiek maisto produktų įsigyti.
Pasak maisto ekspertės, šviežius mėsos ir žuvies produktus, jeigu jų negaminate tą pačią dieną, reikia tinkamai apdoroti – pamarinuoti aliejuje, acto rūgštyje ar prieskoniuose, suvynioti į maistinę plėvelę ar sudėti į specialią maisto dėžutę ir palikti šaldytuve.
Šiltą dieną labai svarbu šviežius produktus kuo skubiau pargabenti namo. Vykstantiems nuosavu automobiliu, patartina juos dėti į bagažinę ar bent jau pridengti medžiaga, apsaugančia nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos.
„Jei kelionė iš parduotuvės į namus trunka ilgiau, pavyzdžiui, valandą, verta įsigyti specialius šaltkrepšius ar izoliacinius maišus, kad produktai nesugestų dar nepasiekus namų“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Loreta Mačytė.
Kiekvienam produktui – sava vieta
VMVT specialistė akcentuoja, jog transportuojant produktus, svarbu juos tinkamai sugrupuoti, o grįžus namo – surūšiuoti. „Miltus ar kruopas, kuriems būtina vėsi ir tamsi aplinka, reikia iš karto dėti į jiems skirtą stalčių ar lentyną. Tuos produktus, kuriems reikalinga žemesnė temperatūra, pavyzdžiui, šviežia mėsa ir žuvis – sudėti į šaldytuvą. Jeigu įsigijote užšaldytų produktų, juos kuo skubiau dėkite į šaldiklį“, – pataria L.Mačytė.
Daugumos vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, paprikų, pomidorų, citrusinių vaisių ar bananų, nerekomenduojama laikyti šaldytuve.
Tiesa, anot specialistės, toli gražu ne visi produktai turėtų būti laikomi šaldytuve. „Daugumos vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, paprikų, pomidorų, citrusinių vaisių ar bananų, nerekomenduojama laikyti šaldytuve. Geriau juos padėti į vėsią, nuo saulės spindulių apsaugotą vietą – tokiu būdu jie ilgiau išlaikys savo maistines savybes ir aromatą. Lapines ar prieskonines daržoves, tokias kaip krapai ar petražolės, geriausia laikyti šaldytuve, tačiau bazilikus ir kitas prieskonines žoleles, jeigu jos įsigytos ne vazonėliuose, galima pamerkti į vazą ar stiklainį ir suvartoti per keletą dienų“, – sako L.Mačytė.
Šaldytuvo taisyklės
VMVT specialistė atkreipia dėmesį, jog artėjant vasarai taip pat svarbu patikrinti, ar turimas šaldytuvas veikia pagal visus normatyvus. Taip pat jo nederėtų perkrauti produktais, nes tuomet jis prasčiau atlieka savo pagrindinę funkciją.
Mėsa ir žuvis turėtų būti laikoma šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o vaisiai ir daržovės – specialiuose stalčiuose, kur temperatūra yra ne tokia žema bei yra palaikoma didesnė drėgmė. Tiesa, šaldytuve, taip pat kaip ir šaltkrepšyje, reiktų laikytis tam tikrų produktų grupavimo taisyklių. „Termiškai neapdorota mėsa neturėtų būti dedama šalia mėsos vyniotinių ar rūkytos dešros. Taip pat reiktų atidžiai patikrinti, kad maišeliai ar dėžutės, kuriuose laikomi produktai, nebūtų kiauri“, – sako L.Mačytė.
Nešvaistyti svarbu, bet sveikata svarbiau
A.Rasmussen pasakoja, kad net ir kruopščiai planuojant pirkinius, kartais neapskaičiuojamas jų kiekis, todėl dažnai lieka nesuvartoto ir greitai gendančio maisto. Tuomet, anot maisto ekspertės, galima pasitelkti vaizduotę ir juos sunaudoti kasdienių patiekalų gamybai skubos tvarka.
Beveik nėra tokio produkto, kuris netiktų sriubai – ją pagaminti galima praktiškai iš visko.
„Beveik nėra tokio produkto, kuris netiktų sriubai – ją pagaminti galima praktiškai iš visko. Tą patį galima pasakyti ir apie klasikinį pusryčių patiekalą – omletą. Jeigu nuo praėjusios dienos liko rūkytos ar keptos mėsos likučių, iš jų be didelio vargo galima paruošti skanų ir ne mažiau naudingą mėsos šiupinį“, – pasakoja A.Rasmussen.
Sūrio likučius, anot maisto ekspertės, galite puikiai panaudoti sutarkuojant juos ant picos ar gaminant karštus sumuštinius, o iš vaisių likučių išeina itin gardūs kokteiliai.
Tiesa, maisto ekspertė pabrėžia, jog eksperimentuoti su maistu, kuris jau įgijo nemalonų ar neaiškų kvapą, spalvą ar išvaizdą – negalima. „Kad ir kaip kartais būtų gaila išmesti vieną ar kitą produktą, visgi sveikata yra didesnis prioritetas. Džiaukimės maistu, kol jis šviežias, o jeigu jau taip nutiko, kad apsiskaičiavote pirkdami maisto produktus, tiesiog sudėkite juos į šiukšlių maišą ir atsisveikinkite“, – sako A.Rasmussen.