Jautienos kepsneliai su gorgonzolos sūriu
Ingredientai:
- 4 jautienos nugarinės gabaliukai (2 cm storio);
- 150 g gorgonzolos sūrio;
- 100 ml grietinėlės;
- 20 g sviesto;
- 1 poras;
- 1 šakelė šalavijo;
- 100 ml porto vyno;
- druskos;
- pipirų;
- persilado prieskonių;
- alyvuogių aliejaus;
- 2 kaliaropės.
Gaminimas:
1. Porus supjaustyti pusžiedžiais ir apkepinti įkaitintoje keptuvėje su sviestu. Išimti.
2. Į tą pačią keptuvę įdėti dar šiek tiek sviesto, šlakelį aliejaus ir apkepti jautienos nugarinės kepsnelius iš abiejų pusių (po 2 min.) aukštoje kaitroje. Užpilti porto vynu, sudėti porus, gorgonzolos sūrį. Pakaitinti, kol sūris ištirps ir tuomet supilti grietinėlę, įberti persilado prieskonių, dėti šalavijo šakelę, pamaišyti ir palikti šiek tiek pasitroškinti ant vidutinės kaitros.
3. Salotoms šiaudeliais supjaustyti nuluptas kaliaropes. Užpilti alyvuogių aliejaus ir pagardinti druska bei pipirais.
Naminiai šokoladiniai saldainiai su karameliniu ir kokosiniu įdarais
Ingredientai:
kokosiniam įdarui:
- 200 g kokosų kremo;
- 50 g cukraus sirupo;
- 300 g baltojo šokolado;
- 175 g kokosų drožlių;
- 75 g sviesto.
karameliniam įdarui:
- 150 g grietinėlės;
- 340 g cukraus;
- 35 g skystos gliukozės;
- 140 g lengvai sūdyto sviesto.
šokoladinei glazūrai:
500 g šokolado.
Gaminimas:
1. Kokosų drožles paskrudinti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
2. Prikaistuvyje pakaitinti iki virimo kokosų kremą ir jį užpilti ant šokolado su cukraus sirupu ir maišyti, kol ištirps. Tuomet po truputį įmaišyti kambario temperatūros sviestą. Maišyti, kol ištirps. Kad masė būtų vientisesnė, pertrinti trintuvu.
3. Į masę įmaišyti paskrudintas kokosų drožles ir supilti į kvadratinę ar stačiakampę formą (1,5-2 cm aukščio). Laikyti šaldytuve, kol sustings.
4. Grietinėlę pašildyti iki maždaug 50°C.
5. Į įkaitintą keptuvę supilti cukrų ir kaitinti nemaišant, kol jis ištirps ir įgaus auksinę spalvą. Tuomet maišant po truputį supilti grietinėlę. Toliau maišant po gabaliuką sudėti kambario temperatūros sviestą ir maišyti, kol ištirps. Jei naudojamas paprastas sviestas, įberti šiek tiek druskos. Įdarą įpilti į stačiakampę ar kvadratinę formą (apie 0,5-1 cm aukščio) ir palikti šaldytuve, kol sustings.
6. Įdarams sustingus, išimti juos iš formų ir supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
7. Glazūrai ant vandens vonelės ištirpinti apie 60% šokolado, kol pasieks 40-45°C temperatūrą. Labai svarbu šokolado neperkaitinti. Tuomet po truputį dėti likusį šokoladą ir maišyti, kol temperatūra atvės iki 28-30°C temperatūros. Tuomet jau galima mirkyti saldainius. Jie turi būti visiškai padengti šokoladu. Palaikyti šaldytuve, kol šokoladas sustings ir jau galima ragauti.