Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paaiškino, kaip ant grilio kepti sūrį: kurių rūšių dėt tiesiai ant grotelių, o kada tai klaida

Keptas sūris – paprastas ir skanus maistas ne tik vegetarams. Patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas ar užkandis, su vaisiais, medumi ar pikantiškais pagardais, jis patiks net prisiekusiems mėsos gerbėjams. Tiesa, verta žinoti, kokių klaidų jį kepant geriau nedaryti, kad rezultatas nebūtų tragiškas – pavyzdžiui, vargiai ką pradžiugintų išsilydęs ir ant žarijų ištekėjęs sūris...
Ant grilio keptas sūris
Ant grilio keptas sūris / Vida Press nuotr.

Grilyje keptas sūris vis daugiau gerbėjų sulaukia dėl kelių priežasčių. Jį kepti nesunku, pasiruošimas nereikalauja daug laiko, o galutinis rezultatas gali tapti pagrindine viso stalo pažiba, o gal gardžiu palydovu prie pagrindinių patiekalų.

Pagrindinis klausimas, į kurį būtina žinoti atsakymą – kokį sūrį kepti ant grotelių? Kai kurie jų gražiai iškeps išlaikydami savo formą ir suformuodami šiek tiek traškią, auksinę plutelę. Kiti akimirksniu išsilydys, tad juos kepti reikia kitaip – kad nepriliptų prie grotelių ar neatsidurtų ant žarijų.

Vida Press nuotr./Ant grilio keptas sūris
Vida Press nuotr./Ant grilio keptas sūris

„Viena aišku – kepti sūriai visada suteiks daug išraiškingų skonių visam meniu, – prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama jo atstovė Vilma Juodkazienė. – Tereikia pasirinkti tinkamą sūrio rūšį.“

Halumis – sūris, idealiai tinkantis kepsninei

Bene populiariausias kepamas sūris yra iš Kipro kilęs halumis. Kepamas ant grotelių jis neištirpsta, gražiai paruduoja, o ir kepti jį itin lengva. Būtent jo verta imtis eksperimentų pradžioje, nes suklysti labai sunku.

Halumis mėgstamas ir dėl to, kad neturi ypač stipraus skonio.

„Geriausia sūrį supjaustyti maždaug 1 cm pločio griežinėliais, lengvai patepti aliejumi ir galima dėti tiesiai ant grotelių. Halumis yra šiek tiek sūraus skonio, tad puikiai dera tiek su žaliomis, tiek su karštomis daržovėmis, pavyzdžiui, cukinijomis ar baklažanais. Be to, jį galima naudoti ir kaip mėsos pakaitalą mėsainiams ar vėrinukams. Jis mėgiamas ir dėl to, kad neturi ypač stipraus skonio, tad net jei jo naudosite gana daug, halumis neužgoš kitų patiekalo ingredientų“, – sako V.Juodkazienė.

Kamamberas – tąsus skanėstas

Minkštas kamamberas arba bri, padengtas balta, švelnia pelėsio odele, taip pat puikiai tinka kepti ant grotelių. Iškepęs sūrio vidus tampa skystas, klampus ir maloniai tįstantis, o odelė išliks šiek tiek traški. Įpjovus sūrio viršų, toks „šulinys“ puikiai tiks mirkyti duonos gabalėlius, mėsą ar keptas daržoves.

Kamambero skonio su saldžiarūgščių uogų ar vaisių natų derinys nepaliks abejingų.

„Šis sūris puikiai dera su uogomis ir uogienėmis – kamambero skonio su saldžiarūgščių uogų ar vaisių natų derinys nepaliks abejingų. Norintiems aštresnių pojūčių, verta jį aplieti salsa iš aitriųjų ir saldžiųjų paprikų su citrina, bazilikais ir mėgstamais prieskoniais. Sūris gali tapti ir išraiškingu desertu: iškeptą jį apliekite šviežiu medumi, pabarstykite riešutais ir paprikų dribsniais“, – pataria ekspertė.

Vida Press nuotr./Keptas kamamberas
Vida Press nuotr./Keptas kamamberas

Varškės sūris leis pasireikšti fantazijai

Ieškant puikaus sūrio kepimui, nebūtina dairytis į kitų šalių gaminius – nuostabų patiekalą galima pasiruošti iš lietuviškojo varškės sūrio. Jis gali tapti ne tik užkandžiu, bet ir sočiu, nebrangiu ir gardžiu pagrindiniu patiekalu.

Pasak V.Juodkazienės, ant grotelių iškeptas varškės sūris nustebins minkšta ir puria tekstūra. Koks bus jo skonis, priklausys tik nuo kepėjo fantazijos – sūrį galima įtrinti aštriais prieskoniais, apvynioti šoninės arba cukinijų juostelėmis, gardinti tik žolelėmis arba desertui iškepti saldaus pieno varškės sūrį ir jį paskaninti cinamonu bei medumi.

Mocarelą bei fetą kepti reikia kitaip

Minkštus, lengvai tirpstančius sūrius verta dėti ant tortilijos ar duonos, o tuomet šį duetą kepti virš žarijų.

„Nenumokite ranka ir į mocarelą bei kitus minkštuosius sūrius. Žinoma, tokie sūriai netinka dėti tiesiai ant grotelių, tačiau jie puikiai tinka daržovių, tokių kaip cukinijos, paprikos ar baklažanai, įdarui. Taip pat minkštus ir lengviau tirpstančius sūrius verta dėti ant tortilijos ar duonos, o tuomet šį duetą pakepti virš žarijų. Puiki idėja gardžiam patiekalui yra ir ant grotelių kepti grybai, įdaryti smulkiai supjaustytomis daržovėmis (pomidorais, aitriosiomis paprikomis, svogūnais, laiškiniais svogūnais) ir uždengti mėgstamo sūrio gabalėliu“, – idėjų pažeria V.Juodkazienė.

123RF.com nuotr./Ant grilio kepamas sūris
123RF.com nuotr./Ant grilio kepamas sūris

Gardžiai iškepti galima ir tokius puskiečius sūrius kaip „Gouda“ ar „Edam“. Kulinarijos žinovė pataria supjaustyti sūrį maždaug 1 cm storio griežinėliais ir juos tvirtai iš visų pusių apvynioti plonomis kumpio juostelėmis. Sūrį lengvai apšlaksčius alyvuogių aliejumi, dėkite jį ant folijos lakšto grilyje ir apkepkite iš abiejų pusių. Bus ypač gardu prie žalių traškių salotų.

Kepimui tinka ir graikiškoji feta. Tačiau jeigu sugalvotumėte šį sūrį padėti tiesiai ant grotelių – skaudžiai nusiviltumėte. Tačiau jį paruošti nesunku: tereikia visą fetą uždėti ant folijos, pridėti smulkiai supjaustytų daržovių, prieskonių, sandariai suvynioti ir kelias minutes palaikyti ant įkaitusio grilio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas