Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, mūsų krašte populiarios bulvės ne tik tinka skirtingiems patiekalams, bet ir suteikia energijos įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti.
Vidutinio dydžio bulvė gali suteikti apie 20–30 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos.
„Bulvėse gausu keleto svarbiausių vitaminų ir mineralų. Viena iš išskirtinių maistingųjų medžiagų yra vitaminas C – antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, kraujagyslių ir odos standumą bei žaizdų gijimą. Vidutinio dydžio bulvė gali suteikti apie 20–30 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos. Be to, bulvėse yra kalio – gyvybiškai svarbaus mineralo, palaikančio sveiką kraujospūdį ir skysčių pusiausvyrą. Kalis taip pat svarbus raumenų ir nervų veiklai. Bendrai 100 gramų bulvių duos organizmui apie 80 kilokalorijų. Jose beveik nėra riebalų, todėl bulves galima įtraukti į sveikatai palankią mitybą ir reguliuojantiems svorį, jei jos paruošiamos tinkamai, be per didelio pridėtinių kalorijų kiekio, kuris paprastai gaunamas iš įvairių padažų ar kitų priedų“, – bulvių naudą atskleidžia E.Gavelienė.
Gydytoja dietologė priduria, kad bulvėse gausu ir maistinių skaidulų. Didžiausia jų koncentracija – susikaupusi daržovės odelėje. Todėl jaunas ir šviežias bulves galima gaminti su žievele, prieš tai ją kruopščiai nušveitus kempinėle bei nuplovus po vėsaus vandens srove: „Skaidulos yra labai svarbios virškinimo sistemos sveikatai. Jos padeda pajusti ir sotumo jausmą, o tai gali padėti reguliuoti svorį.“
Kas turėtų valgyti atsargiau?
Gydytojos dietologės teigimu, bulvės priklauso nakvišinių augalų šeimai, kuriai taip pat priskiriami pomidorai, paprikos bei baklažanai: „Kai kurie žmonės gali būti jautrūs ar alergiški nakvišiniams augalams, todėl jų suvalgius gali atsirasti virškinimo problemų, nepageidaujamų odos reakcijų ar kitų simptomų.“
Bulves geriau ruošti be riebalais gausių priedų, mat tai irgi gali pabloginti virškinimo sistemos veiklą. Dar gydytoja primena nepamiršti, kad bulvėse yra nemaža kalio koncentracija. „Todėl inkstų ligomis sergantys žmonės turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, dėl tinkamo porcijų dydžio“, – įspėja E.Gavelienė.
Kokios laikymo sąlygos optimaliausios?
Prekybos tinklo atstovė Olga Suchočeva primena, jog renkantis bulves reikėtų vengti tokių, kurių odelė yra pažaliavusi. O parsinešus nupirktas daržoves namo, rekomenduoja jas laikyti vėsioje, tamsioje ir gerai vėdinamoje patalpoje.
Dėl žemos temperatūros krakmolas gali virsti cukrumi, o tai turės įtakos bulvių skoniui ir tekstūrai.
„Dėl tiesioginių saulės spindulių ir šiltos temperatūros bulvės gali sudygti ir atsirasti ant odelės žalių dėmių, kuriose yra toksinės medžiagos. Ilgalaikiam bulvių laikymui idealiai tinka 7–10 °C temperatūra. Taip pat venkite laikyti jas šaldytuve, nes dėl žemos temperatūros krakmolas gali virsti cukrumi, o tai turės įtakos bulvių skoniui ir tekstūrai.“
Be to, bulves reikėtų laikyti orui pralaidžiame inde, kad būtų užtikrintas tinkamas oro srautas. „Reguliariai tikrinkite, ar sandėliuojamose bulvėse nėra gedimo ar dygimo požymių. Pašalinkite turinčias puvimo požymių, kad puvėsis neplistų ant kitų daržovių. Vadovaudamiesi tokiais patarimais išlaikysite bulves tinkamiausios būklės, todėl iš šių daržovių paruošti patiekalai pasižymės geriausiu skoniu ir tekstūra“, – primena O.Suchočeva.
Kviečiame maisto ruošime įprastas bulves panaudoti naujai ir pasigaminti prieskonių kupiną bulvių, avinžirnių ir anakardžių karį.
Bulvių, avinžirnių ir anakardžių karis
Ingredientai:
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, supjaustytas;
- 2 skiltelės česnako, sutrintos;
- 2 valg. šaukšt. imbiero šaknies, sutarkuotos;
- 2 valg. šaukšt. maltos kalendros;
- 2 valg. šaukšt. malto kumino;
- 1 valg. šaukšt. maltos ciberžolės;
- ½ valg. šaukšt. cinamono;
- ¼ – ½ valg. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
- 1 ¼ puodelio vandens;
- 4 pomidorai, supjaustyti;
- 500 g bulvių, supjaustytų kubeliais;
- 400 g konservuotų avinžirnių;
- 250 g pievagrybių, supjaustytų;
- 2 valg. šaukšt. šviežios kalendros, supjaustytos;
- 75 g nesūdytų anakardžių;
- 1 žiupsnelis juodųjų pipirų;
- 2/3 puodelio natūralaus graikinio jogurto.
Gaminimas:
1. Dideliame puode įkaitinkite pusę aliejaus, sudėkite svogūną, česnaką, imbierą, prieskonius, druską ir pipirus ir kepkite ant silpnos ugnies retkarčiais pamaišydami 10 minučių, kol svogūnas suminkštės.
2. Į keptuvę suberkite pomidorus ir supilkite vandenį, užvirinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 15 minučių. Sudėkite bulves ir avinžirnius, uždenkite ir virkite 20 minučių.
3. Tuo tarpu keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite grybus ir kepkite ant vidutinės ugnies dažnai maišydami 3–4 min., kol paruduos.
4. Sudėkite grybus į karį kartu su anakardžių riešutais ir šviežia kalendra ir virkite dar 10 minučių. Įmaišykite jogurtą ir pakaitinkite karį keptuvėje jam neužverdant. Patiekite su ryžiais.