1. Skiltelėmis supjaustytus pomidorus patroškintinkite keptuvėje įkaitintame svieste, kol suminkštės (15–20 min.), pertrinkite per sietelį, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite trintais česnakais ir bazilikais.
2. Jei patiks, kuo daugiau pomidorų užsišaldykite: galėsite naudoti, kai tik prireiks pomidorų padažo.
1. Slyvas perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus. Sudėkite jas į storadugnį puodą, suberkite cinamoną, anyžius, gvazdikėlius, kvapiuosius ir juoduosius pipirus. Supilkite vandenį, suberkite cukrų ir druską.
2. Kai vanduo užvirs, sumažinkite liepsną. Slyvas su prieskoniais virkite apie 40 minučių. Verdamai masei sumažėjus perpus, nuo viryklės nukelkite puodą. Padažo nereikia per daug suvirti, antraip jis bus labai tirštas. Padažui atvėsus, ištraukite kietuosius prieskonius: cinamoną, anyžius, gvazdikėlius, pipirus. Likusią masę sutrinkite maišytuvu.
3. Gautą padažą supilkite atgal į puodą, sudėkite smulkintą česnaką ir imbierą, supilkite baltojo vyno actą. Viską permaišykite ir dar kartą užvirinkite. Paruoštas padažas idealiai dera prie mėsos patiekalų.
- Į puodą supilkite pomidorų padažą, cukrų, aliejų ir actą, užvirkite.
- Nuplautas ir išvalytas paprikas bei nuluptus česnakus sumalkite mėsmale, o cukinijas supjaustykite kubeliais, galite didesniais.
- Į užvirusį padažą sumeskite visas daržoves, įberkite pagal skonį druskos ir virkite apie 25 minutes.
- Karštą padažą išpilstykite į pasiruoštus stiklainius ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus nuplaukite, įpjaukite ir 30 sekundžių panardinkite į verdantį vandenį.
- Nulupkite, perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas, susmulkinkite. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Gabaliukais supjaustykite ir nuplautas bei išvalytas paprikas, obuolius.
- Visus recepto produktus sudėkite į puodą. Visą laiką maišydami kaitinkite, kol ištirps cukrus.
- Puodo nedenkite ir ant nedidelės ugnies kaitinkite pusantros valandos, tik nepamirškite kartkartėmis pamaišyti.
- Sutirštėjusį padažą išpilstykite į sterilius karštus stiklainius, sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus, obuolius, svogūną, morką ir papriką nuplaukite, kuriuos reikia, nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir sumalkite mėsmale. Sukrėskite į puodą ir dėkite ant ugnies. Įberkite druskos. Virkite 15 minučių.
- Supilkite aliejų, suberkite pipirus ir gvazdikėlius, sumažinkite ugnį ir dar virkite 15–20 minučių. Susmulkinkite nuluptą česnaką ir suberkite į puodą.
- Pavirkite dar 15 minučių, supilkite į sterilius stiklainius ir sandariai užsukite. Apverskite, uždenkite rankšluosčiu ir parą palikite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į virtuvinį kombainą sudėkite ir lėčiausiu greičiu sutrinkite bazilikus, kedrines pinijas, česnaką, sūrį, džiovintus pomidorus.
2. Įdėkite kaparėlių, supilkite balzaminį actą ir atsargiai sumaišykite su alyvuogių aliejumi.
3. Raudonasis padažas puikiai tiks su tik makaronais, bet ir švelniais grietinėlės sūriais, mėsa, keptomis daržovėmis, ypač baklažanais.
Plačiau skaitykite: Kulinarijos pamokėlė - gaminame pesto padažą
- Moliūgus (arba cukinijas) nulupkite, supjaustykite kubeliais. Paprikas išvalykite, nuplaukite ir taip pat supjaustykite kubeliais.
- Nuluptas morkas stambiai sutarkuokite. Į puodą supilkite aliejų, sudėkite daržoves, užliekite pomidorų padažu, pagardinkite druska, cukrumi, cinamonu ir troškinkite ant mažos ugnies 40–45 minutes.
- Supilkite actą, sumeskite supjaustytus ananasus. Paragaukite, jeigu trūksta druskos ar cukraus, pridėkite dar ir patroškinkite apie dešimt minučių.
- Karštą padažą supilkite į pasiruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautas slyvas, papriką bei nuskustas morkas sumalkite.
- Tyrę supilkite į puodą, įberkite cukraus, druskos ir virkite apie valandą. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos, sumeskite sugrūstus česnakus.
- Paragaukite, jeigu trūksta, įberkite dar druskos arba cukraus ir pavirkite apie 20 minučių.
- Slyvų tyrę atšaldykite ir dar kartą užvirkite. Kai tik užvirs, išjunkite, karštą padažą sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Susmulkinkite ir keptuvėje pakaitinkite kriaušes, svogūną, česnaką ir imbiero šaknį.
- Kai viskas suminkštės, suberkite cinamoną, gvazdikėlius, cukrų, sezamo sėklas, razinas, įpilkite citrinų sulčių, suberkite druską ir viską kaitinkite tol, kol dalis skysčio nugaruos.
Plačiau skaitykite „3 labai gardžių čatnių receptai“
- Obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus sukapokite smulkiai. Visus produktus sumaišykite dideliame prikaistuvyje. Kaitinkite ant vidutinio stirpumo ugnies, kol užvirs. Virkite apie 30 min., neuždengusios prikaistuvio dangčiu. Masė turi sutirštėti.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti. Atvėsusį čatnį sudėkite į švarius, sausus stiklainėlius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
- Pikantiško skonio obuolių čatnis puikiai tinka prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptos vištienos, jautienos, kumpio ar kiaulienos pjausnių. Į obuolių čatnį įmaišius kreminio sūrio, jis tampa puikiu pikantišku užtepu ant skrebučių, riestainių ar krekerių. O į tą patį čatnio recepto įmaišius alyvuogių aliejaus, jame galima marinuoti mėsą.
- Pomidorus nuplaukite, galus įpjaukite, pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite gabalėliais.
- Saldžiąsias paprikas išvalykite, supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite visus birius prieskonius: garstyčių ir kalendrų grūdelius, cinamoną, gvazdikėlius, sumeskite ir laužytus laurų lapelius.
- Kai prieskonių mišinys smarkiai pakvips, į keptuvę įmeskite išvalytą kapotą aitriąją papriką ir smulkia trintuve tarkuotą imbierą. Viską gerai išmaišykite, sumeskite pomidorų ir paprikų gabalėlius, pagal skonį pasūdykite.
- Ant silpnos ugnies pagardą troškinkite apie 20 min., kol dalis skysčio nugaruos ir jis sutirštės.
- Galiausiai įmaišykite ananasų gabalėlius ir pagal skonį įberkite cukraus.
- Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Susmulkinkite česnakus.
- Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Moliūgą ir pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite česnakus ir svogūną.
- Sugrūskite pipirus. Jei neturite grūstuvės, galite naudoti pipirų žirnelius.
- Sudėkite visus produktus į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Mangus nuvalykite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais.
- Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite nedideliais kubeliais.
- Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Puode užvirinkite actą su cukrumi, suberkite svogūnus ir pavirkite 5–10 minučių. Sumeskite mangus ir paprikas, smulkintus česnakus.
- Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės. Galiausiai suberkite prieskonius, dar kartą užvirinkite ir nukaiskite.
- Supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve.
- Pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Actą su cukrumi užvirinkite, įmeskite svogūno gabalėlius ir kaitinkite 5–6 minutes. Kai svogūnai taps permatomi, sudėkite likusius produktus (išskyrus juodgrūdes).
- Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės.
- Galiausiai suberkite juodgrūdes. Pamaišykite ir virkite dar 3–4 minutes.
- Karštą masę sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Svogūnus išvirkite su spanguolėmis ir apelsinų sultimis.
- Masę pertrinkite per sietelį ir sukrėskite atgal į puodą.
- Supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, pagal skonį įberkite cinamono, kvapiųjų pipirų grūdelių, saliero šaknies miltelių, druskos ir pipirų.
- Masę ant mažos ugnies maišydama virkite apie 15–20 min., kol sutirštės.
- Pomidorų pastą praskieskite vandeniu (100 ml) ir supilkite viską į puodą. Po to, kai masė užvirė, pasūdykite, pagardinkite pipirais, sudėkite kapotus žalumynus.
- Užvirinkite ir palikite virti ant silpnos ugnies. Maišykite visą laiką.
- Po maždaug penkių minučių sudėkite trintą česnaką, išmaišykite padažą ir palikite, kad atvėstų. Skanaus!
- Pusę pomidorų nulupkite ir supjaustykite gabaliukais. Kol kas padėkite į šalį.
- Kitą pusę irgi supjaustykite gabaliukais (prieš tai nulupkite odelę) ir dėkite į plaktuvą.
- Ten pat dėkite imbierą, česnaką, aitriąsias paprikas ir susmulkinkite.
- Į troškintuvą dėkite pomidorų gabaliukus, susmulkintus pomidorus, cukrų, actą ir gerai išmaišykite.
- Statykite virti.
- Kai užvirs, nugriebkite putas, sumažinkite ugnį ir troškinkite 30–40 min., kol sutirštės.
Receptą atsiuntė Helena J.
1. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, perpjaukite į keturias dalis. Kubeliais supjaustykite svogūną.
2. Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo. Virkite apie valandą laiko, nepamiršdami vis pamaišyti.
3. Dar karštą čatnį supilstykite į sterilizuotus stiklainius.