Pasak mitybos specialistų, vištiena nėra itin išreikšto skonio produktas, ir viską lemia tai, kaip ją paruošime ir kokius pagardus bei padažus įkomponuosime. „Svarbiausias patarimas – vištieną kepti ne per ilgai, nes ji taps sausa ir ne tokia skani“, – sako Kauno kolegijos Viešojo maitinimo katedros lektorė Gitana Gruodė.
Pasak jos, kita didelė klaida, kurią daro vištienos mėgėjai – marinuoti ją su įvairiais padažais ir kitais priedais, kurie gali užgožti skonį. „Visi majoneziniai padažai yra atgyvenos. Dabar visi linksta link lengvumo, subalansuotos mitybos, natūralaus skonio. Ir tai sveikintina. Vištienos skonio pagrindą sudaro jos odelė, kaip gerai ją įtrinsime pipirais, bazilikais, druska, tiek to skonio ir gausime“, – pasakoja mitybos specialistė.
Marinuojant vištieną siūloma vengti riebių ar aštrių padažų. Jie yra pernelyg kaloringi, be to, užgožia vištienos skonį. „Rinkitės tokius prieskonius, kurie paryškina natūralų skonį, yra lengvi, neriebūs. Pavyzdžiui, Himalajų druską, rozmarinus, alyvuoges. Jais įtrinta, pagardinta ir orkaitėje iškepta mėsa išlieka sultinga, kvapni“, – sako Jolanta Daunaravičienė, natūralių, greitai paruošiamų vištienos gaminių „ChickFit“ gamybos technologė.
Šiuo metu galima surasti net keturių skirtingų vištienos gaminių rūšių „ChickFit“, kuriuos gamina „Groward Group“ – šlaunelių su penkių rūšių pipirais, blauzdelių su alyvuogėmis, supreme krūtinėlių su rozmarinais, sparnelių su aitriosiomis paprikomis.
Pasak mitybos specialistų, besirūpinantys kūno svoriu vištieną galėtų derinti su sezoninėmis daržovėmis, avokadais, viso grūdo produktais. Taip pat tinka perlinis kuskusas, bulguro kruopos, kurios dabar ypač madingos.
Padažai su šaltalankiais ir mangais
O kokius pasirinkti padažus prie jau pagaminto maisto? Pasak G. Gruodės, nereikia bijoti eksperimentuoti ir paieškoti prie vštienos patiekalų tokių padažų, kurie pamalonintų gomurį.
Šaltalankių padažas (2 asmenims)
Šaltalankių uogos (įdėkite keletą uogų, nes jos ryškaus skonio)
Šaltalankių tyrė (50 g)
Neriebi grietinėlė (100 g)
Garstyčios (5 g)
Svogūnas (10 g)
Alyvuogių aliejus svogūnui pakepinti
Druskos, pipirų pagal skonį
Į paruoštą vištienos sultinį suberkite šaltalankio uogas, užvirinkite. Įdėkite šaltalankių tyrės, neriebios grietinėlės, sudėkite pakepintą svogūną, garstyčias, prieskonius. Viską virkite 3–5 min.
Mango ir aitriųjų paprikų padažas
Mangas (1 vnt.)
Šaukštas natūralaus medaus
Šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių (50 g)
Šviežių aitriųjų paprikų, druskos pagal skonį
Mangą, medų ir kitus ingredientus sudėkite į trintuvę. Viską sutrinkite. Padažą galima patiekti tiek šiltą, tiek šaltą.