Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padažas gali būti ne tik skanus, bet ir sveikas: 5 lengvi receptai

Karštuoju metų laiku vis dažniau atsisakome padažų, nes paprastai jie būna riebūs, apsunkina virškinimą ir suteikia mūsų organizmui daug menkos vertės kalorijų. Gera žinia, kad to daryti visai nebūtina – yra daugybė sveikų alternatyvų, svarbu pasirinkti tinkamus ir maistingus produktus. Vienas iš tokių – graikiškas jogurtas. Mėgaukitės skonių įvairove be sąžinės graužimo!
Jogurtinis padažas
Jogurtinis padažas / Fotolia nuotr.

Graikiškas jogurtas yra vienas tinkamiausių produktų šaltiems daržovių salotų padažams ruošti. Jeigu jums stinga fantazijos arba nemėgstate eksperimtentų, paskaninkite juo šviežių daržovių salotas, kurias paprastai ruošiate su grietine ar majonezu. Jos bus ypač gaivios ir maloniai rūgštelėjusios.

Šaltus natūralaus jogurto padažus labai tinka paįvairinti šviežiomis ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, smulkintomis šviežiomis daržovėmis (agurkais, saldžiosiomis paprikomis, salierų stiebais ir kt.), svogūnų bei česnakų laiškais. Malta džiovinta paprika, smulkintos ciberžolės tokiam pagardui suteikia ne tik pikantišką prieskonį, bet ir gražią spalvą.

Ypatingą skonį bet koks šaltas natūralaus jogurto padažas įgaus paskanintas trintais česnakais, džiovintais bazilikais, įvairių rūšių maltais pipirais, tarkuotomis citrinų žievelėmis, smulkintais riešutais, garstyčiomis, mėlynųjų pelėsių ar fetos sūriu. Nepamirškite ir tokių įprastų komponentų kaip druska bei cukrus.

Kad ir kokį graikiško jogurto padažą ruošite, šviežias daržoves juo apliekite tik prieš tiekdama į stalą, nes ilgai jame „plaukiojusios“ daržovės pažliugs ir praras apetitą žadinančią išvaizdą. Nesugalvokite tokio padažo kaitinti – prisiminkite, kad tai yra rūgusio pieno produktas, aukštoje temperatūroje virstantis varške. Tiesa, šaltu jogurto padažu tinka skaninti ir kai kuriuos karštus valgius, pavyzdžiui, šviežių daržovių salotas su karšta paukštiena ar blynelius.

Šiltuoju metų laiku dažnai ruošiate šviežių vaisių bei uogų salotas? Puikus produktas joms paskaninti – desertinis jogurtas. Rinkitės pagal savo skonį – su vyšniomis, figomis ar medumi. Desertinis graikiškas jogurtas taip pat puikiai tiks prie pusryčių blynelių ar įvairių dribsnių.

Vaisių salotas su saldžiu jogurtu labai tinka gardinti sezamais, įvairių rūšių orkaitėje pakepintais ir smulkintais riešutais.

Salotų suktinukai su jogurto padažu
Receptas: Salotų suktinukai su jogurto padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 17
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (salotų gūžė, labai tinka „Romaine“)
Kopūstai: 1.00 vnt. (ketvirtis kopūsto gūžės)
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (šakniagumbis)
Jogurtas: 125.00 g (padažui)
Actas: 2.00 valg. š. (padažui; natūraliai fermentuoto obuolių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (padažui; graikinių riešutų, lazdynų, migdolų ar sezamų)
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui; žiupsnelis)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (padažui; žiupsnelis maltų)
Kaip gaminti

1. Salotas išskirstyti atskirais lapais. Kopūstus, salierus ir morkas supjaustyti panašaus ilgio šiaudeliais (darbas spartesnis pjaustant daržovių pjaustykle).

2. Visus šiaudelius atsargiai pamaišyti viename inde, kad tolygiai pasiskirstytų. Ant kiekvieno salotų lapo dėti po saują daržovių mišinio ir susukti. Suktinukus galima perrišti svogūnų laiškais – tvirčiau laikysis.

3. Padažui skirtus produktus išplakti viename inde ir patiekti atskirai.

Suskleisti
Daržovės su avokado padažu
Receptas: Daržovės su avokadų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 20
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Jogurtas: 100.00 g (natūralus)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (petražolės, krapai, kalendros)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona saldžioji ir geltona saldžioji)
Morkos: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

Avokadus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus. Puselę laikydami delne, peilio smaigaliu skersai ir išilgai supjaustykite minkštimą. Minkštimą išimkite šaukštu ir su česnakais bei žalumynais sudėkite į plaktuvą, įpilkite citrinų sulčių, jogurto ir gerai išplakite. Padažą pagardinkite pipirais ir druska. Daržoves supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į lėkštę. Valgykite daržoves su avokadų padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pusryčių desertas su graikišku jogurtu ir keptais obuoliais
Receptas: Pusryčių desertas su graikišku jogurtu ir keptais obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 200.00 g (graikiško)
Obuoliai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avižiniai dribsniai: 2.00 valg. š.
Migdolai: 2.00 valg. š. (drožlių)
Sėlenos: 1.00 valg. š. (kviečių)
Medus: 1.00 valg. š.
Vynuogės: 1.00 sauja
Cukrus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kaip gaminti
  1. Sausoje keptuvėje paskrudinkite migdolų drožles ir avižinius dribsnius. Įmaišykite į juos sėlenas ir medų.
  2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  3. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite į ją obuolius, cukrų, cinamoną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps, iš obuolių išsiskirs skystis ir jie suminkštės.
  4. Atvėsusią obuolių masę po lygiai paskirstykite į du desertinius indelius, ant jos užkrėskite jogurtą, ant viršaus užberkite po kelias perpus perpjautas vynuoges, užberkite po du šaukštus skrudintų migdolų ir dribsnių masės su medumi.
Suskleisti
Jogurto padažas kepsniams, salotoms ir žuviai
Receptas: Jogurto padažas kepsniams, salotoms ir žuviai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 66
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 puodelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sultys)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys)
Medus: 1.00 valg. š.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Kaip gaminti

Sumaišykite visus ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Naudokite salotoms, kepsniams, žuviai, įvairiems užkandžiams.

Suskleisti
Dzadzikis
Receptas: Dzadzikis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 65
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 400.00 g
Agurkai: 3.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Krapai: 4.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Agurkus sutarkuokite stambia trintuve arba smulkiai supjaustykite (galite nuluti nuo jų žievelę, bet nebūtinai).
  2. Gerai nuspauskite sultis, įberkite druskos, sukrėskite į jogurtą, įberkite trintus česnakus, smulkintus krapus ir gerai sumaišykite. Skaniausias dzadziki atvėsintas šaldytuve.

Galite valgyti jį vieną. Taip pat patiekti su įvairios rūšies balta duona, bandelėmis, skrebučiais, virtomis ar keptomis bulvėmis, salotomis. Netgi mėsos patiekalais.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos