Graikiškas jogurtas yra vienas tinkamiausių produktų šaltiems daržovių salotų padažams ruošti. Jeigu jums stinga fantazijos arba nemėgstate eksperimtentų, paskaninkite juo šviežių daržovių salotas, kurias paprastai ruošiate su grietine ar majonezu. Jos bus ypač gaivios ir maloniai rūgštelėjusios.
Šaltus natūralaus jogurto padažus labai tinka paįvairinti šviežiomis ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, smulkintomis šviežiomis daržovėmis (agurkais, saldžiosiomis paprikomis, salierų stiebais ir kt.), svogūnų bei česnakų laiškais. Malta džiovinta paprika, smulkintos ciberžolės tokiam pagardui suteikia ne tik pikantišką prieskonį, bet ir gražią spalvą.
Ypatingą skonį bet koks šaltas natūralaus jogurto padažas įgaus paskanintas trintais česnakais, džiovintais bazilikais, įvairių rūšių maltais pipirais, tarkuotomis citrinų žievelėmis, smulkintais riešutais, garstyčiomis, mėlynųjų pelėsių ar fetos sūriu. Nepamirškite ir tokių įprastų komponentų kaip druska bei cukrus.
Kad ir kokį graikiško jogurto padažą ruošite, šviežias daržoves juo apliekite tik prieš tiekdama į stalą, nes ilgai jame „plaukiojusios“ daržovės pažliugs ir praras apetitą žadinančią išvaizdą. Nesugalvokite tokio padažo kaitinti – prisiminkite, kad tai yra rūgusio pieno produktas, aukštoje temperatūroje virstantis varške. Tiesa, šaltu jogurto padažu tinka skaninti ir kai kuriuos karštus valgius, pavyzdžiui, šviežių daržovių salotas su karšta paukštiena ar blynelius.
Šiltuoju metų laiku dažnai ruošiate šviežių vaisių bei uogų salotas? Puikus produktas joms paskaninti – desertinis jogurtas. Rinkitės pagal savo skonį – su vyšniomis, figomis ar medumi. Desertinis graikiškas jogurtas taip pat puikiai tiks prie pusryčių blynelių ar įvairių dribsnių.
Vaisių salotas su saldžiu jogurtu labai tinka gardinti sezamais, įvairių rūšių orkaitėje pakepintais ir smulkintais riešutais.
Ingredientai
Salotos:
1.00 vnt. (salotų gūžė, labai tinka „Romaine“)
Kopūstai:
1.00 vnt. (ketvirtis kopūsto gūžės)
Actas:
2.00 valg. š. (padažui; natūraliai fermentuoto obuolių)
Aliejus:
1.00 valg. š. (padažui; graikinių riešutų, lazdynų, migdolų ar sezamų)
Druska:
1.00 arbat. š. (padažui; žiupsnelis)
Kaip gaminti
1. Salotas išskirstyti atskirais lapais. Kopūstus, salierus ir morkas supjaustyti panašaus ilgio šiaudeliais (darbas spartesnis pjaustant daržovių pjaustykle).
2. Visus šiaudelius atsargiai pamaišyti viename inde, kad tolygiai pasiskirstytų. Ant kiekvieno salotų lapo dėti po saują daržovių mišinio ir susukti. Suktinukus galima perrišti svogūnų laiškais – tvirčiau laikysis.
3. Padažui skirtus produktus išplakti viename inde ir patiekti atskirai.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Paprikos:
2.00 vnt. (raudona saldžioji ir geltona saldžioji)
Kaip gaminti
Avokadus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus. Puselę laikydami delne, peilio smaigaliu skersai ir išilgai supjaustykite minkštimą. Minkštimą išimkite šaukštu ir su česnakais bei žalumynais sudėkite į plaktuvą, įpilkite citrinų sulčių, jogurto ir gerai išplakite. Padažą pagardinkite pipirais ir druska. Daržoves supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į lėkštę. Valgykite daržoves su avokadų padažu.
|
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite migdolų drožles ir avižinius dribsnius. Įmaišykite į juos sėlenas ir medų.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite į ją obuolius, cukrų, cinamoną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps, iš obuolių išsiskirs skystis ir jie suminkštės.
- Atvėsusią obuolių masę po lygiai paskirstykite į du desertinius indelius, ant jos užkrėskite jogurtą, ant viršaus užberkite po kelias perpus perpjautas vynuoges, užberkite po du šaukštus skrudintų migdolų ir dribsnių masės su medumi.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sultys)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bazilikai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Mairūnas:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Kaip gaminti
Sumaišykite visus ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Naudokite salotoms, kepsniams, žuviai, įvairiems užkandžiams.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Agurkus sutarkuokite stambia trintuve arba smulkiai supjaustykite (galite nuluti nuo jų žievelę, bet nebūtinai).
- Gerai nuspauskite sultis, įberkite druskos, sukrėskite į jogurtą, įberkite trintus česnakus, smulkintus krapus ir gerai sumaišykite. Skaniausias dzadziki atvėsintas šaldytuve.
Galite valgyti jį vieną. Taip pat patiekti su įvairios rūšies balta duona, bandelėmis, skrebučiais, virtomis ar keptomis bulvėmis, salotomis. Netgi mėsos patiekalais.
Suskleisti