Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagrindiniai vyno ir maisto derinimo principai

Ar prie žuvies tinka tik baltasis vynas? Ar raudonąjį sausą vyną galima derinti su šokoladu? Vyno mėgėjams turbūt dažnai kyla klausimų, kaip reikia derinti vyną su maistu. Kiek galima eksperimentuoti, o kur yra griežtos taisyklės, pasakoja someljė Martynas Pravilonis.
Vynas ir maistas
Vynas ir maistas / 123RF.com nuotr.

Vyno ir maisto derinime griežtų taisyklių nėra ir mes visuomet turime laisvės eksperimentams bei kūrybai, tačiau verta atkreipti dėmesį į keletą dalykų.

123RF.com nuotr./Someljė Martynas Pravilonis
123RF.com nuotr./Someljė Martynas Pravilonis
  • Vynas ir patiekalas turi būti panašaus intensyvumo ir svorio. Tad subtilų ir švelnų patiekalą deriname su gaiviu ir gana neutraliu vynu, o galingą ir sodrų – su ryškesniu vynu.
  • Verta ieškoti vyno, kurio kvapų bei skonio puokštė būtų panaši į patiekalo.
  • Aštrus maistas paryškina vyno alkoholiškumą, taninus bei rūgštį, tad reiktų vengti grubaus, labai sauso ir galingo vyno. Geriau tinka vaisiškas, švelnių taninų raudonasis arba lengvas, šiek tiek salstelėjimo turintis baltasis. Taip pat ne visai sausas Prosecco.
  • Patiekalui, turinčiam daug rūgšties, į porą vertėtų parinkti taip pat rūgštesnį vyną. Todėl daug pomidorų turintys patiekalai taip gerai dera su gaiviu itališku raudonuoju Chianti arba baltuoju Sauvignon Blanc vynuogės vynu iš Luaros slėnio.
  • Derinant vyną prie deserto, vynas turėtų būti saldesnis nei pats desertas.
  • Raudonąjį vyną „sausu“ ir „kartoku“ paverčiantys taninai jungiasi su baltymais, todėl su ne visai iškepusiu jautienos kepsniu puikiai tinka itin sausas, sodrus ir daug taninų turintis raudonasis, toks kaip ispaniškas Riochos ar Priorato vynas.
  • Rūgštis puikiai nuplauna riebumą, tad su riebiais patiekalais verta rinktis rūgštesnį vyną.
  • Prie kremiškų patiekalų ar grietinėlės bei sviesto pagrindu gamintų padažų puikiai tinka svarus, toks pat „sviestiškas“, ąžuolo statinėse brandintas baltasis vynas.
Vyno ir maisto derinimas

Kaip minėjau, tai nėra griežtos taisyklės ir visoms joms rastume išimčių, tačiau jų laikantis pasirinkti tinkamą prie patiekalo vyną yra gerokai lengviau.

  • Jei kalbame apie vyno patiekimo eiliškumą – viskas labai paprasta: lengvas prieš sunkesnį, baltasis prieš raudonąjį, sausas prieš saldų.
  • Lengvas baltasis vynas turėtų būti tiekiamas atvėsintas iki 7–8 laipsnių, o svarus, matęs ąžuolo – 10–12 laipsnių.
  • Putojantis vynas geriausiai atsiskleidžia gerai atvėsintas iki 5–7 laipsnių, taip pat kaip ir baltasis desertinis vynas.
  • Lengvas gaivus raudonasis turėtų būti tiekiamas šiek tiek atvėsintas iki 14–16 laipsnių, o svarus raudonasis – 16–18 laipsnių.
  • Natūraliai saldus vynas Lietuvoje, kaip ir kitur, išgyvena sunkmetį ir nėra madingas, tačiau, pasiūlius tinkamu metu, žmones jis nustebina ir patinka. Mano manymu, tai – vienas puikiausių, įdomiausių ir labiausiai neįvertintų vyno pasaulio turtų.
123RF.com nuotr./Vynas
123RF.com nuotr./Vynas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?