Kaip primena pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienės, norint išsirinkti geriausius vaisius, pirmiausia reikėtų juos apžiūrėti. Kaulavaisius vertėtų ir švelniai spustelėti – turėtų jaustis šiek tiek minkštumo. Vis dėlto jei persikas ar nektarinas atrodo kietokas, jis per kelias dienas ant palangės baigs nokti. Tačiau derėtų vengti dėmėtų, žalių ar pamėlusių vaisių.
Renkantis melionus ar arbūzus, taip pat reikėtų įvertinti spalvą. Vertėtų rinktis sodriai žalią, nuoseklų juostelių raštą turintį arbūzą. Meliono spalva priklauso nuo rūšies, tačiau taip pat pirmenybę geriau teikti tolygios spalvos vaisiui. Dar vienas populiarus būdas išsirinkti arbūzą – švelniai pabarbenti. Garsas turėtų būti duslus.
J.Sabaitienė siūlo ir paprastą, tačiau abejingų nepaliksiantį šviežių vaisių ir uogų salotų receptą Jis puikiai tiks karštą vasaros dieną.
Šviežių vaisių ir uogų salotos
Ingredientai:
- 2 puodeliai supjaustytų braškių;
- 3 supjaustyti nektarinai;
- 2 puodeliai supjaustyto arbūzo;
- 2 supjaustyti apelsinai;
- 1 puodelis vynuogių;
- 2 puodeliai šilauogių;
- ⅔ puodelio šviežių apelsinų sulčių;
- ⅓ puodelio šviežių citrinų sulčių;
- žiupsnelis rudojo cukraus;
- ½ šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės;
- ½ arbatinio šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės;
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai ant nedidelės ugnies užkaiskite puodą ir į jį supilkite apelsinų sultis, citrinos sultis, rudąjį cukrų, sudėkite apelsino ir citrinos žieveles ir pavirkite kelias minutes. Kai puode esančios sultys užvirs, sumažinkite ugnį ir viską patroškinkite apie 5 minutes, kol padažas sutirštės. Puodą nuimkite nuo ugnies, įmaišykite vanilės ekstraktą ir palikite atvėsti.
2. Dideliame inde sumaišykite visus vaisius ir uogas bei apliekite juos padažu. Viską uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve atvėsti apie 3–4 valandas.