Kai norisi kažko greito, bet sveikatai palankaus – užkandžiai yra puikus pasirinkimas.
Maisto tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė pataria, kaip jų už žemą kainą galima pasigaminti ir patiems namuose, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Pažiūrėjus į daugybę jos kuriamų receptų, atrodo, jog trijų vaikų mama, maisto tinklraštininkė A. Kuzmarskė nuolat sukiojasi virtuvėje.
Savo paskyroje moteris dalinasi ne tik gardžių patiekalų receptais, bet ir patarimais, kaip gaminti, kad būtų skaniau bei sveikatai palankiau.
Moteris jau tikrai yra atradusi ne vieną būdą, kaip nustebinti savo šeimą ypatingais patiekalais. Šį kartą tinklaraštininkė dalinasi gardžiu riešutų batonėlių receptu, kuriam prireiks vos kelių ingredientų, o ir gamybai nesugaišite daug laiko.
„Čia beveik vien riešutai. Anakardžiai, migdolai ir sūdytos pistcijos ne vieninteliai variantai mano riešutų batonėliams.
Renkuosi tuos, kurių labiausiai norisi arba kurių randu savo spintelėse, taigi tiks ir graikiški, karijų, braziliški, žemės ar kiti mėgstami riešutai bei sėklos. Iš sėklų labiausiai tiktų stambesnės, pavyzdžiui, saulėgrąžos ar moliūgų sėklos.
Dar prireiks klevų sirupo, šiek tiek druskos ir kukurūzų dribsnių. O jei norite visiškai pakelti batonėlius iki aukščiausio lygio – prigriebkit ir mėgstamo šokolado glajui”, – savo mėgstamą užkandį pristato Amelija.
Toks riešutų skanėstas puikiai tiks prie puodelio kavos, matchos ar arbatos, o jį nesunkiai pasigaminsite ir kartu su linksmaisiais pagalbininkais virtuvėje – vaikais.
Traškiems riešutų batonėliams reikės:
- 100 g migdolų
- 100 g anakardžių
- 50 g lukštentų pistacijų (tinka tiek sūdytos, tiek nesūdytos)
- 30 g kukurūzų dribsnių (t.y. paprastų sausų pusryčių)
- 0,5 šaukštelio druskos (be kaupo)
- 70 g klevų sirupo
- 70 g mėgstamo šokolado
- 1 šaukštelio kokosų aliejaus
Gaminimas:
Įjunkite orkaitę, kad įkaistų iki 160 laipsnių be vėjelio, reikalingas kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įstatykite vienu lygmeniu žemiau nei orkaitės centras.
Pasiruoškite kepimo formą. Tiks bet kokia apvali ar kvadratinė kepimo forma iš stiklo, metalo ar keramikos. Į formą įtieskite kepimo popierių, kuris uždengtų tiek dugną, tiek formos kraštus.
Susmulkinkite sausus pusryčius. Tai galima padaryti prieskonių grūstuvėje arba dribsnius supylusi į maišelį ir pakočiojusi kočėlu. Palikite dribsnius trupiniais, nes tai suteiks traškumo batonėliams.
Dubenyje gerai sumaišykite visus ingredientus (išskyrus glaisto šokoladą ir aliejų).
Išmaišytą riešutų masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir naudodami šaukštą ar mentelę gerai suspauskite masę, stengdamiesi ją paskirstyti vienodai ir išlaikyti lygų paviršių.
Formą dėkite į jau įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 40 – 50 min., kol riešutai rusvai apskrus. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.
Po to kepimo formą ištraukite ir leiskite truputį atvėsti apie 5 –10 min. Jei aušinsite ilgiau, kepinys sustandės ir jį supjaustyti taps sunku.
Vos ataušusius (tik 5 –10 min.) riešutus ištraukite iš formos, atsargiai laikydami už kepimo popieriaus kraštelių.
Jeigu kepinys jau šiek tiek sustandėjęs ir per stipriai nesilanksto, jį dėkite ant pjaustymo lentos kepimo popieriumi į viršų.
Atsargiai nulupkite popierių ir dideliu peiliu supjaustykite norimo dydžio batonėliais ar kvadratėliais.
Batonėlius palikite visiškai ataušti prieš mirkydami į glajų. Jam paruošti mažame puode ant labai nedidelės kaitros vis maišydami ištirpinkite pasirinktą šokoladą ir kokosų aliejų. Išmaišykite iki vientisos masės.
Atvėsintus batonėlius imkite po vieną ir merkite jų dugną į glajų. Tuomet dėkite šokoladine puse žemyn ant kepimo popieriaus.
Kai visus batonėlius pamirkysite, likusį šokoladą apšlakstykite ant batonėlių viršaus. Kad glajus sustingtų, batonėlius dėkite į šaldytuvą ar šaldiklį, o jau jiems sustingus – ragaukite.
Rekomenduojama batonėlius laikyti šaldytuve arba šaldiklyje sandariame maišelyje arba dėžutėje. Taip šokoladas neaptirps ir batonėliai išliks traškūs ilgą laiką. Skanaus!