Viename puode ar keptuvėje gaminamus patiekalus ne tik lengva paruošti – kartu troškinant įvairiausius ingredientus, jie atskleidžia puikius kvapus ir skonius. Be to, gaminant šiuos patiekalus paprasta panaudoti įvairiausius turimus likučius.
Kaip rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai, nesvarbu, ar tai vištų šlaunelės, ar keli gabalėliai kiaulienos, jautienos ar žuvies, o gal paprasčiausios dešrelės – viskas, nuo mėsos iki spintelėse užsilikusių grikių ar kitų kruopų bei pradedančių vysti daržovių – puikiai tinka įvairiems vieno puodo patiekalams: troškiniams, košėms, apkepams.
Gamindami tokio tipo valgius ir ieškodami receptų galite leistis į kelionę per pačias įvairiausias pasaulio virtuves. Italai pasauliui dovanojo vienoje keptuvėje maišomą rizotą, įvairius makaronų patiekalus. Be to, šioje šalyje labai populiari ir sriuba, kuri gaminama iš avinžirnių, pomidorų ar kitų daržovių likučių bei makaronų.
Ispanai savo šalies virtuvės neįsivaizduoja be paelijos, be to, šiame krašte įvairiausiuose padažuose dažnai su bulvėmis troškinama vištiena arba ryžiai su pupelėmis.
Prancūzai taip pat turi vieno puodo patiekalų. Vienas iš tradicinių – daržovių apkepas ratatouille.
Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad vienos keptuvės ar puodo patiekalai jos šeimoje itin mėgstami.
Ji juos gamina tuomet, kai striuka laiko arba šeimyną nori palepinti jaukaus, naminio maisto, dar kitaip vadinamo, „comfort food“ patiekalais. Nors tokio tipo patiekalams puikiai tinka įvairiausi ingredientai ir gėrybės, šįkart kaip pagrindinius akcentus tinklaraštininkė pasirinko vištieną, makaronus ir saulėje džiovintus pomidorus.
„Šio patiekalo skonį vertinu 10 balų. Vištiena iškepa minkšta ir sultinga, o padažas tiesiog dieviškas. Labai patogu, kad patiekalas pagaminamas vienoje keptuvėje, tad pati gamyba greita ir paprasta. Šalia dera patys įvairiausi garnyrai nuo makaronų iki bulvių košės bei mėgstamų daržovių salotų, tačiau mūsų šeimai skaniausia valgyti su spagečiais. Makaronai puikiai dera su vištienos padažu, nieko papildomai jiems nereikia, tik išvirti al dente gausiai pasūdytame vandenyje ir patiekti su kepta vištiena bei kreminiu saulėje džiovintų pomidorų padažu“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė ir dalijasi receptu, kurį siūlo išbadyti visiems.
Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže
Ingredientai:
vištienai ir jos marinatui:
- 500 g (3 vnt.) vištų šlaunelių;
- 300 g (3 vnt.) vištų blauzdelių
- 3 skiltelės česnako, sutarkuoto;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. sojos padažo (begliutenei versijai naudokite Tamari);
- 1 valg. šaukšt. obuolių arba kito baltojo acto;
- 1 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,25 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų žolelių mišinio.
padažui:
- aliejaus (kepimui);
- 3 skiltelės česnako;
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių;
- 10 saulėje džiovintų pomidorų;
- 150 ml ekologiško daržovių sultinio;
- 100 ml riebios grietinėlės;
- 50 g parmezano;
- šviežių petražolių (patiekimui)
Gaminimas:
1. Patiekalo gaminimo išvakarėse (arba ryte, jei jį gaminsite vakare) užmarinuojame vištieną: į dubenį dedame mėsą ir visus marinato ingredientus. Viską išmaišome, marinatu gerai įtriname vištieną, kiek pavyksta, marinatu įtriname ir po vištienos odele. Apdengiame indą maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą iki gaminimo.
2. Apskrudiname vištieną: keptuvėje gerai įkaitiname aliejų ir dedame vištų gabaliukus kepti odele žemyn. Kepiname ant didelės kaitros 5 minutes, apverčiame ir kepame dar 5 minutes. Apskrudintą vištieną atidedame.
3. Keptuvėje turi likti šiek tiek riebalų, jei jų per daug, dalį nupilkite. Į keptuvę įtarkuojame česnaką, beriame raudonėlį ir aitriosios paprikos dribsnius, viską pakepiname apie minutę. Sudedame kubeliais smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, pilame sultinį ir grietinėlę, įtarkuojame parmezaną. Viską maišydami kaitiname kelias minutes.
4. Į keptuvę prie padažo grąžiname vištieną (dedame odele aukštyn), dedame keptuvę į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 40 min. Jei jūsų keptuvė negali būti naudojama orkaitėje, tada padažą ir vištieną perkelkite į kepimo formą (nenaudokite per didelės formos, reikia, kad padažas apsemtų dalį vištienos).
5. Kol vištiena kepa, paruoškite mėgstamą garnyrą.
6. Patiekiame su mėgstamu garnyru, ant viršaus pabarstome tarkuoto parmezano ir smulkintų petražolių.