1. Išspaukite citrinos sultis.
2. Į maišytuvo indą suberkite mėlynes, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, supilkite pieną ir citrinų sultis, sukrėskite ledus ir gerai suplakite.
3. Supilkite kokteilį į aukštas taures, papuoškite uogomis, citrinos griežinėliu ar mėtų lapeliais.
1. Į karštą kavą sudėkite cukrų ir maišykite, kol ištirps.
2. Kavą atšaldykite ir perkoškite. Į stiklines ar puodelius įdėkite po šaukštą ledų, užpilkite kava. Grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi iki standžių putų ir uždėkite ant kavos. Tiekite iškart.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mėtų lapelius nuskabykite nuo šakelių, susmulkinkite ir sumeskite į grūsti skirtą dubenį.
2. Žaliąją citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite pusės citrinos žievelių, likusią pusę palikite, supjaustykite citriną plonyčiais griežinėliais ir suberkite ant mėtų.
3. Ten pat berkite cukrų ir viską labai gerai sugrūskite, iki cukrus ištirps. Tada ant viršaus supilkite romą ir palikite mišinį pastovėti apie 20 min.
4. Galiausiai pertrinkite per sietelį ir supilkite į kokteilių plaktuvą. Į kokteilių plaktuvą sukrėskite plombyrą, įmeskite saujelę smulkinto ledo ir viską labai gerai išplakite.
5. Kokteilį išpilstykite į kelias stiklines taures, puoškite žaliosios citrinos juostelėmis.
- Kremą reikia paruošti greitai, kad ledai nespėtų ištirpti.
- Juoduosius serbentus nuplaukite, nusausinkite, sumaigykite grūstuvu ir sumaišykite su alkoholiu.
- Suplakite pasaldintą grietinėlę. Ledus sumaišykite su grietinėle ir 2/3 gautos masės sumaišykite su uogomis.
- Į ledaines dėkite kremą su juodaisiais serbentais. Ant viršaus dėkite po 2-3 šaukštus kremo be serbentų ir papuoškite šviežiomis gervuogėmis ir mėtų lapeliais.
- Suplakite pasaldintą grietinėlę.
- Braškes sutrinkite ir sumaišykite su vynu bei cinamonu.
- Į desertines taures sluoksniais dėkite ledus, trintas braškes ir plaktą grietinėlę.
- Papuoškite plakta grietinėle, braškių gabaliukais ir mėtų lapeliais.
- Išplakite grietinėlę su cukrumi.
- Dėkite ledų rutulėlius, suformuotus šaukštu, bei išspauskite po kelis plaktos grietinėlės bokštelius.
- Papuoškite raudonaisiais serbentais.
- Prie ledų patiekite karštą uogienę. Ją užpilkite prieš pat valgydami ledus.
- Baltymus išplakite su cukraus pudra.
- Labai gerai atšaldytus ledų gabalus sudėkite į karščiui atsparią lėkštę, aptepkite plaktais baltymais, pabarstykite riešutais ir įstatykite į labai karštą (250-270°C) orkaitę.
- Palaikykite, kol baltymas paruduos, o ledai dar nepradės tirpti. Iškart patiekite.
1. Iš tešlos puodeliu arba stiklinaite išspauskite apskritimus, juos užmaukite ant stiklinės ir užlankstykite kraštelius, kad išeitų apversti krepšeliai, tada iškepkite juos orkaitėje.
2. Į puodelį supilkite 300 ml vandens, suberkite cukrų, aitriąją papriką, apelsino žievelę ir pavirkite apie 15 min.
3. Pusę grietinėlės kiekio užkaitinkite kitame puode ir nukelkite nuo ugnies.
4. Kiaušinių trynius išplakite iki vientisos masės ir po truputėlį plonyte srovele supilkite grietinėlę, romą, tada nuolat maišydama masę vėl pakaitinkite, iki sutirštės, ir atvėsinkite.
5. Į pravėsusią grietinėlės masę supilkite perkoštą sirupą, viską gerai išmaišykite ir tik tada įmaišykite iki standžių putų išplaktą likusią grietinėlę.
6. Ledus per naktį palaikykite šaldytuve.
7. Į paruoštus tešlos krepšelius ledų masę krėskite ledų šaukšteliu ir puoškite smulkintomis, citrinų sultimis apšlakstytomis aitriosios paprikos skiltelėmis.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Avietes perrinkite, nuplaukite, nusausinkite. Kelias gražias palikite papuošti, kitas sutrinkite ir išsukite su milteliniu cukrumi.
2. Ledus šiek tiek atitirpykite – turi būti minkšti.
3. Sausainius apšlakstykite kavos likerio ir kavos mišiniu ir išdėliokite stačiakampėje kepimo formoje.
4. Ant viršaus krėskite ledų masę, ant jos – aviečių tyrę, dėkite antrą sluoksnį kava ir likeriu apšlakstytų sausainių, pilkite likusią ledų masę ir per arbatos sietelį suberkite kakavą.
5. Ledų tortą apie 4 val. šaldykite kameroje. Supjaustykite gabalėliais ir tiekite su šviežių figų puselėmis, raudonųjų serbentų šakelėmis ir cukraus „nėriniais“. Juos paruošite ant kepimo popieriaus norimais ornamentais dailiai išraizgiusi karštą ir tirštą sirupo masę.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Grietinėlę supilkite į aukštą indą ir plakite plaktuvu maždaug minutę, tuomet suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, paplakite dar minutę ir supilkite sultis.
- Dar šiek tiek paplakite, kol grietinėlė taps puri ir glotni, tik neperplakite, kad nesukristų ir nesuskystėtų.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite dailiais griežinėliais, jais išdėliokite desertinę lėkštę.
- Jei desertas nebus valgomas tuoj pat, bananus reikėtų pašlakstyti citrinų sultimis, tuomet jie nepajuoduos.
- Į kiekvieną desertinę lėkštę pilkite šokoladinio padažo, dėkite po šaukštą plaktos grietinėlės ir ledų, galima puošti baltu šokoladu, riešutais, spalvota dražė.
- Pasiruoškite 20 x 30 cm dydžio indą. Išklokite jį maistine plėvele. Ant dugno išdėliokite kvadratinius sausainius taip, kad kuo gražiau padengtų visą indo dugną.
- Paruoškite mėlynių sluoksnį. Į nedidelį prikaistuvį suberkite mėlynes. Šiek tiek sutrinkite jas šakute. Suberkite cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinų sultis ir suberkite kukurūzų krakmolą. Viską labai gerai sumaišykite. Tuomet dėkite prikaistuvį ant vidutinio dydžio ugnies ir kaitinkite, kartais pamaišydamos, kol masė užvirs. Sumažinkite ugnį ir virkite porą minučių, kol mėlynių masė šiek tiek sutirštės. Išjunkite ugnį ir atvėsinkite mėlynes iki kambario temperatūros. Tuomet dėkite indą su uogomis į šaldytuvą ir visiškai atšaldykite.
- Kai mėlynės atšals, paruoškite grietinėlės ir sutirštinto saldinto pieno sluoksnį. Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite grietinėlę iki standžių putų. Supilkite sutirštintą pieną, suberkite vanilinį cukrų ir lengvais judesiais sumaišykite iki vientisos masės. Nepermaišykite.
- Supilkite paruoštą grietinėlės ir sutirštinto pieno ledų sluoksnį ant sausainių pagrindo. Ant viršaus paskleiskite mėlynių sluoksnį. Peiliu, šakute ar kitu įrankiu lengvai įmaišykite mėlynes į grietinėlės sluoksnį, taip sukurdami „marmurinį“ efektą.
- Ant viršaus išdėliokite likusius kvadratinius sausainius taip, kad jie kuo gražiau uždengtų visą ledų sluoksnį.
- Indą su ledais dėkite į šaldymo kamerą. Palaikykite 8–12 valandų. Tuomet išimkite ir greitai supjaustykite kvadratėliais (lengviausia tai padaryti pagal sausainio kraštines). Patiekite ledų sumuštinius nedelsdamos. Skanaus!
P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 24 ledų sumuštinių porcijas.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio skanėstas: ledų sumuštiniai“
- Sausainius sutrupinkite, sugrūskite ar sumalkite mėsmale.
- Trupinius sumaišykite su lydytu sviestu, riešutais, cukrumi, masę paskirstykite apvalioje kepimo formoje, suspauskite, apdenkite folija ir 7–8 min. pašaukite į karštą orkaitę. Ištraukusi atvėsinkite.
- Ledus apie 15 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų ir būtų lengviau išplakami. Sumaišykite juos su likeriu, elektriniu plakikliu išplakite iki purumo ir užpilkite ant kepto sausainių pagrindo. Viską trumpai palaikykite šaldiklyje, kad ledų masė sustingtų.
- Avietes perrinkite, nuplaukite, gražesnes palikite papuošti, mažesnes pertrinkite per sietelį ir sumaišykite su citrinų sultimis bei milteliniu cukrumi iki standžių putų išplakta grietinėle. Smarkiai nemaišykite – masė bus blizgi, tarsi marmurinė.
- Paruošta grietinėle aptepkite ledų tortą, ant viršaus išdėliokite avietes ir vonelėje virš garų išlydytu šokoladu išraizgykite dailius nėrinius. Paruoštą tortą mažiausiai 3 val. laikykite šaldiklyje.
- Prieš pjaustydami trumpai palaikykite kambario temperatūroje.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Ledus palikite šiek tiek aptirpti, tada išmaišykite su 50 ml likerio. Braškes nuplaukite, gražesnes atidėkite, kitas išsukite su milteliniu cukrumi ir ištrinkite pro sietelį, kad išeitų vientisa tyrė (dalį jos atidėkite).
2. Kvadratinę torto formą išklokite kepimo popieriumi taip, kad juo būtų galima uždengti torto viršų. Sausainius išdėliokite per visą dugną ir aptepkite migdolų likeriu.
3. Ant sausainių užtepkitenpusę ledų masės.
4. Ant ledų supilkite braškių tyrę. Dėkite antrą eilę sausainių, apšlakstykite likeriu ir užtepkite likusią ledų masę. Torto viršų užklokite kepimo popieriumi, dėkite į šaldiklį ir laikykite apie 3 valandas, kad gerai sustingtų. Išėmę supjaustykite, užpilkite atidėta braškių tyre, papuoškite braškėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
Nemėgstantiems „kirsti kampų“ teks išsitraukti ledų aparatą ir pasigaminti dviejų rūšių ledus patiems: vieni bus vaniliniai, kiti – kavos skonio (tereiks į vanilinių ledų masę vietoje vanilės įmaišyti 2 šaukštelius tirpios kavos). Na, o mėgstantiems stebuklus kurti greitai pirma instrukcija skamba taip: bėkit į parduotuvę ir nusipirkite 2 indelius (po 500 ml) ledų. Vieną indelį vanilinių, kitą – kavos.
1. Išklokite pailgą 10x21cm kepimo skardą pergamentiniu popieriumi ir įdėkite į šaldiklį 10 minučių, kad gerai atšaltų.
2. Sudėkite vanilinius ledus į paruoštą formą ir plokščiu peiliu (palette) išlyginkite ledų paviršių. Padėkite į šaldiklį, kol ruošite kitus ingredientus.
3. Mažame dubenėlyje sumaišykite kavos likerį (arba Amaretto) su kava. Trumpam įmerkite pusę sausainių į šį skystį ir suguldykite and vanilinių ledų sluoksnio. Ant viršaus uždėkite kavos ledus ir taip pat išlyginkite paviršių.
4. Trumpai įmerkite likusius sausainius ir išdėliokite ant kavos ledų sluoksnio.
5. Padėkite formą su ledais į šaldiklį ir laikykite jame tortą apie 2–3 valandas, arba kol gerai sušals.
6. Patiekdami išimkite iš formos, pašalinkite pergamentą, perkelkite ant serviravimo lėkštės ir gausiai pabarstykite kakava.