Paprasti ir populiarūs žuvies patiekalai. 4 receptai

Žvejybos sezonas Lietuvos ežeruose pačiame įkarštyje, todėl verta pasigaminti patiekalų iš šviežios žuvies. Juolab kad ir mitybos specialistai teigia, jog žuvį į savo mitybos racioną reikėtų įtraukti bent kartą per savaitę. Deja, šiuo metu ji nėra tarp lietuvių dažnai valgomų maisto produktų, nors situacija pamažu keičiasi.
Folijoje kepta žuvis
Folijoje kepta žuvis / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen dalijasi kasdieniais ir lengvai pagaminamais žuvies patiekalų receptais.

„Žuvis yra sveikas, lengvai virškinamas produktas, todėl vertėtų ją rinktis pagrindiniam dienos patiekalui. Žuvį galima paruošti įvairiausiais būdais – virti, garinti ar kepti. Be to, šviežia žuvis turi savitą skonį ir kartais jos nė nereikia gardinti druska ar pipirais. Iš šviežios žuvies galima pasigaminti gardžios žuvienės, kuri savo skoniu nustebins net ir didžiausius skeptikus“, – įsitikinusi patyrusi kulinarė.

Orkaitėje kepta lydeka su žolelėmis

Išbandykite keptos lydekos receptą, o prie taip ruoštos žuvies puikiai tiks sodraus skonio garnyras ir šviežios daržovės.

Ingredientai:

  • 800 g lydekos;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. citrininių pipirų;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 2 šalavijo lapeliai;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • keli čiobrelio ir raudonėlio stiebeliai.

Gaminimas:

1. Visų pirma žuvį reikia tinkamai apdoroti – nuskusti žvynus ir išimti vidurius. Po to žuvį kruopščiai nuplaukite.

2. Nuplautos lydekos šonuose įpjaukite odą keliose vietose – nuo priekio iki uodegos. Tuomet žuvies vidų ištrinkite prieskoniais – druska, pipirais ir citrininiais pipirais. Į vidų sudėkite žoleles bei sviesto gabalėlius ir sutraiškytas česnako skilteles.

3. Lydeką paguldykite į kepimo formą ir prieskoniais taip pat apibarstykite žuvį ir iš išorės. Viskas – žuvis paruošta kepimui.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C ir, įdėję skardą su lydeka, kepkite maždaug valandą. Kepimo metu, kartkartėmis, galite žuvį apšlakstyti išbėgusiomis sultimis.

5. Iškepusią lydeką apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Vida Press nuotr./Lydeka
Vida Press nuotr./Lydeka

Troškintas karpis su daržovėmis

Šis receptas patiks net ir tiems, kurie nemėgsta žuvies. Tai lengvas, tiesiog burnoje tirpstantis patiekalas, kurį paruošti itin paprasta ir greita. Jums neprireiks jokių įmantrių ingredientų, užteks įprastai virtuvėje randamų produktų.

Ingredientai:

  • 1 vidutinio dydžio karpis;
  • 2 morkos;
  • 3 saliero lapkočiai;
  • 4 bulvės;
  • 1 svogūnas;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 250 ml vandens;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.

2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.

3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.

4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.

Vida Press nuotr./Įdarytas karpis
Vida Press nuotr./Įdarytas karpis

Klasikinė žuvienė

Žuvienė itin tinka greitai vakarienei, tiesa, jai negali būti naudojama jokia kita, tik šviežia žuvis. Labiausiai šiam patiekalui tinka karšiai, lynai ir lydekos. Žuvienei virti taip pat naudojamas ir specialus prieskonių rinkinys, į kurį dažniausiai įeina juodieji pipirai, petražolės, krapai, svogūnų laiškai, lauro lapai, porai, pastarnokai.

Ingredientai:

  • 0,5 kg šviežio karšio;
  • 2 morkos;
  • 6 bulvės;
  • 1 svogūnas;
  • 1 stiklinė grietinės;
  • 2 valg. šaukšt. miltų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • lauro lapų.

Gaminimas:

1. Bulves supjaustykite kubeliais, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Svogūną susmulkinkite ir trumpai apkepkite keptuvėje.

2. Žuvį supjaustykite stambesniais gabalėliais.

3. Visus ingredientus sudėkite į verdantį vandenį, įberkite prieskonių ir virkite 20 minučių. Prieš baigiant virti, supilkite grietinę, sumaišytą su miltais.

Fotolia nuotr./Žuvienė
Fotolia nuotr./Žuvienė

Žuvienė kokosų piene

Ingredientai:

  • 1 kg mėgstamos šviežios žuvies;
  • 500 g daržovių (tiks morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai, žirneliai);
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 400 g kokosų pieno;
  • maltų pipirų;
  • druskos;
  • krapų;
  • kelios skiltelės česnako;
  • šlakelis aliejaus.

Gaminimas:

1. Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką. Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes.

2. Sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno. Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų.

3. Viską palikite virti ant nedidelės ugnies. Kartkartėmis žuvienę pamaišykite, o į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus. Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo sriuba turi virti apie 20 minučių.

Vida Press nuotr./Tiršta žuvies sriuba
Vida Press nuotr./Tiršta žuvies sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis