Paprasti valgiai su malta mėsa: įdarytos cukinijos, kukuliai ir troškinys

Dėl to, kokią mėsą verta valgyti – rinktinę jautieną, ekologišką paukštieną ar kokybišką maltą – mitybos ekspertai kol kas vienbalsiai negali patarti. Tad belieka vadovautis savo skoniu ir įdomiais receptais. Malta mėsa dažnai naudojama ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus, tačiau nebūtina užsidaryti tik mūsų šalies virtuvėje.
Mėsos kukuliai
Mėsos kukuliai / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria, kaip pasigaminti kelis įdomesnius valgius iš maltos mėsos – įdarytas cukinijas, vieno kąsnio avienos kukulius ant medinių iešmelių bei aštrų jautienos troškinį.

Jautiena ir kietuoju sūriu įdarytos cukinijos

Įdarytos daržovės gana populiarios Lietuvoje, bet labiau įprasta jas įdaryti kiauliena ar vištiena. Tačiau gaminant su malta jautiena kitaip atsiskleidžia pačios daržovės skonis. Paaiškinimas paprastas: jautiena sausesnė, todėl išskiria mažiau sulčių ir šios neužgožia daržovių skonio.

Ingredientai:

  • 6 jaunos cukinijos;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. pomidorų tyrės;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 250 g maltos jautienos;
  • 80 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • mėgstamų prieskoninių žolelių.

Gaminimas:

1. Perpjaukite cukinijas per pusę, išskobkite jų vidurį, tačiau palikite apie 1 cm kraštus. Išskobtus cukinijos gabaliukus suberkite į įkaitintą keptuvę, pabarstykite žiupsneliu druskos, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.

2. Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir jį taip pat suberkite į keptuvę. Kepkite kol daržovės suminkštės, tuomet supilkite pomidorų tyrę ir išmaišykite.

3. Dubenyje sumaišykite maltą jautieną ir tarkuotą kietąjį sūrį. Mėsą sumaišykite su troškintomis daržovėmis, įberkite druskos ir žolelių.

4. Pasiruošta mase įdarykite cukinijas ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.

Vida Press nuotr./Įdaryta cukinija
Vida Press nuotr.

Vieno kąsnio kukuliai su jogurtiniu padažu

Maži kukuliai ant medinių iešmelių, puikus užkandis, kai norisi įdomiau patiekti maistą ar pavaišinti svečius.

Ingredientai:

  • 500 g maltos avienos;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 arbat. šaukšt. džiovintų ir sutrintų mėtų;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;
  • 1 didelis kiaušinis
  • druskos;
  • pipirų.

Jogurtiniam padažui:

  • natūralaus jogurto;
  • druskos;
  • citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą avieną, smulkiai pjaustytą svogūną ir išspaustas skilteles česnako.

2. Atskirame inde sumaišykite prieskonines žoleles, įmuškite kiaušinį ir įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Viską gerai išplakite ir sumaišykite su mėsa.

3. Iš gautos masės suformuokite pailgus mėsos kukulius. Per vidurį įsmeikite medinį pagaliuką ir dėkite bent valandai į šaldytuvą.

4. Tuomet sudėkite mėsos kukulius ant grotelių ir 15 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Nepamirškite po grotelėmis padėti kitą skardą su vandeniu, nes išsiskyrusios sultys, pridegins orkaitę.

5. Kukuliukus patiekite su jogurtiniu padažu, kurį paruošite sumaišę visus jam skirtus ingredientus.

Vida Press nuotr./Mėsos kukuliai ant iešmelių
Vida Press nuotr.

Aštrus jautienos troškinys su daržovėmis

Yra tikinčių, jog aštrus maistas dovanoja ne tik kiek ekstremalių pojūčių burnoje, bet ir šildo, suteikia energijos. Jei ir patys esate tą pastebėję arba norite išbandyti, gaminkite šį paprastą, tačiau neprastą patiekalą.

Ingredientai:

  • 350 g maltos jautienos;
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai;
  • 1 didelis pomidoras arba 2 mažesni;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 200 ml pomidorų tyrės;
  • 2 valg. šaukšt. adžikos;
  • druskos;
  • rūkytos maltos paprikos
  • čili prieskonių;
  • džiovintų bazilikų bei raudonėlių.

Gaminimas:

1. Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite jautieną ir nuolat maišydami kepkite 5 minutes.

2. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, kubeliais supjaustykite pomidorus, cukiniją ir raudonąją papriką. Suberkite daržoves prie kepamos maltos jautienos.

3. Įpilkite į keptuvę 150 ml vandens, pomidorų tyrę ir adžiką. Pabarstykite druska, rūkyta paprika, čili prieskoniais ir džiovintu baziliku bei raudonėliu. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies, troškinkite 30–40 minučių. Rekomenduojama patiekti su ryžiais arba makaronais.

Vida Press nuotr./Kepinama mėsa
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis