Varškės ir džiovintų pomidorų užtepėlė
Ingredientai:
- 200 g varškės;
- 7–8 saulėje džiovinti pomidorai aliejuje (galite naudoti ir minkštesnius pusiau džiovintus);
- 2 nedidelės skiltelės česnako;
- 3 valg. šaukšt. itin tyro alyvuogių aliejaus;
- kelios šakelės šviežių bazilikų;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- šlakelis citrinų sulčių;
- 1–2 valg. šaukšt. natūralaus jogurto.
Gaminimas:
1. Džiovintus pomidorus nusunkite ir supjaustykite juostelėmis. Česnako skilteles nulupkite ir sutrinkite. Nuskabykite bazilikų lapelius ir supjaustykite juostelėmis.
2. Visus ingredientus sudėkite ir supilkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Tiesa, bazilikų galite kartu ir netrinti, bet pabarstyti jais jau paruoštą užtepą bendrame dubenyje ar barstyti ant jo jau užtepus ant trapučių, duoniukų ar pan. Pagaminę užtepą paragaukite, ar netrūksta skonio ir, jei prireiks, papildomai berkite druskos, jei jis pernelyg tirštas – šiek tiek daugiau jogurto. Drąsiai koreguokite užkandį pagal savo skonį.
Pastaba: ši užtepėlė, laikoma šaldytuve, gera išbus porą dienų. Tik indą, kuriame ją laikote, uždenkite maistine plėvele, kad neapdžiūtų viršus.
Rikotos ir avokadų užtepėlė
Ingredientai:
- 2 sunokę nedideli avokadai arba 1 didelis;
- 2–3 valg. šaukšt. parmezano sūrio, smulkiai sutarkuoto;
- 150–200 g rikotos;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- šlakelis žaliųjų citrinų (laimų) sulčių (galit naudoti ir įprastų citrinų);
- maža saujelė pistacijų (nebūtina);
- 1 skiltelė česnako, sutrinta.
Gaminimas:
1. Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Minkštimą supjaustykite gabalėliais, suberkite į vidutinio dydžio dubenį ir pašlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite. Tuomet kruopščiai sutrinkite šakute.
2. Sudėkite į avokadų masę, trintą česnaką, rikotą, viską labai gerai išsukite. Galiausiai berkite tarkuotą parmezaną, sugrūstas ar elektriniu smulkintuvu susmulkintas pistacijas (jei naudojat), paskaninkite druska, pipirais, išmaišykite ir naudokite.
Pastaba: šios užtepėlės geriau ilgai nelaikyti – gaminkite, kiek suvalgysite vienu kartu.