Ingredientai:
- 3 šaldytos sluoksniuotos tešlos stačiakampiai;
- 500 g maltos kalakutienos;
- 200 g rūkytos kiaulienos šoninės (galima ir nedėti, tačiau su dūmo aromatu skaniau), supjaustytos kubeliais;
- 2 riekės šviesios padžiūvusios duonos (arba pora šaukštų jau paruoštų džiūvėsėlių trupinių);
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 nedidelis svogūnas, susmulkintas;
- 2 skiltelės česnako, sutrintos;
- saujelė džiovintų spanguolių (pasmulkintų) arba 2–3 valg. šaukšt. spanguolių džemo;
- 1 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 kiaušinis, paplaktas;
- kmynų, sezamo sėklų ar šviežių čiobrelių lapelių (viršui apibarstyti).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Jei naudojate duoną, sumalkite ją elektriniu smulkintuvu iki trupinių.
3. Šaldytą tešlą išimkite iš šaldymo kameros ir leiskite apie 15–20 min. atšilti.
4. Nedidelėje keptuvėje išlydykite sviestą, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės.
5. Į nemažą dubenį dėkite mėsą, šoninę, džiūvėsėlius, česnakus, pakepintus svogūnus su visu sviestu, berkite druskos, pipirų, petražolių lapelius, jei naudojate džiovintas spanguoles, tada ir jas. Viską gerai išmaišykite.
6. Kiekvieną tešlos lakštą perpjaukite išilgai pusiau – turite gauti 6 juostas.
7. Jei naudojate ne džiovintas spanguoles, o džemą, juo patepkite gautas juostas (išskyrus kraštelius). Dėkite ant kiekvienos tešlos juostelės įdaro, tada kiekvieną juostą perlenkite, kad gautumėte vamzdelį su įdaru viduje, „siūlę“ kiek įmanoma tvirčiau suspauskite.
8. Aštriu peiliu supjaustykite kiekvieną vamzdelį į 3–4 dalis, taip suformuodami nedidelius pyragėlius. Dėkite į skardą, aptepkite paplaktu kiaušiniu, pabarstykite sezamais, kmynais ar čiobreliais.
9. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 min., kol bus gražiai rusvi. Valgykite kiek atvėsusius ar kambario temperatūros.