Pranešime spaudai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, jog, norint skaniai ir be rūpesčių pasigaminti troškinį, namuose užtenka turėti mėgstamos mėsos ir sezoninių daržovių.
Tiesa, maisto ekspertė pataria atidžiai stebėti kiaulienos gaminimo procesą, nes žmonės dažnai gamindami ją perverda arba perkepa. „Perkepti kiaulieną galima labai lengvai, priešingai nei vištieną, į kurią vos pasižiūrėjus galima įvertinti, ar ji iškepė. Todėl rekomenduoju kiaulieną kepti naudojant mėsos termometrą. Kiauliena bus visiškai paruošta, kai termometras, įstatytas į kiaulieną, parodys daugiau nei 65 laipsnius pagal Celsijų. Neretai kepama kiauliena tampa per sausa, todėl ją kepti, virti ar troškinti rekomenduoju ant mažos ugnies – taip ji išliks sultinga ir skani“, – sako specialistė.
Kiaulienos troškinys su pupelėmis
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos sprandinės arba kumpio;
- 1 svogūnas
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- 250 g konservuotų pupelių;
- 30 g petražolių;
- 200 ml sultinio;
- 100 g grietinės;
- 3 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
- 1 čili pipiras;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite mėsą. Kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies.
2. Mėsai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, čili pipirą ir užpilkite viską sultiniu. Berkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies.
3. Sudėkite pupeles, supilkite grietinę ir pomidorų padažą. Berkite smulkintų petražolių bei gerai jas įmaišę troškinkite dar 5–10 minučių.
4. Pagamintą kiaulienos troškinį su pupelėmis patiekite karštą.
Kiaulienos troškinys su cukinijomis
Ingredientai:
- 300 g kiaulienos nugarinės;
- 2 nedidelės cukinijos;
- 1 svogūnas;
- 1 morka;
- 1 valg. šaukšt. grietinės;
- 150 g šviežių trintų pomidorų;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 150 ml daržovių sultinio;
- pipirų;
- druskos;
- šiek tiek trinto česnako;
- prieskonių mėsai.
Gaminimas:
1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.
2. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką. Tada dėkite daržoves į keptuvę su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
3. Visą mišinį pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.
4. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.
Kiauliena kitaip – troškinys su džiovintomis slyvomis
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos nugarinės arba sprandinės;
- 1 svogūnas;
- 2 vidutinio dydžio morkos;
- 100 g džiovintų slyvų;
- keli lauro lapai;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje iš visų pusių apie 10 minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, sumeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. Jei matote, kad skysčio mažoka, pilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų.
2. Sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir berkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstykite druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės.
3. Nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Sumeskite slyvas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu. Uždenkite puodą ir troškinkite viską ant nedidelės ugnies apie 30 minučių.
4. Pagamintą troškinį itin gardu valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.