1. Krevetes su lukštais sumeskite į kepimo skardą ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10 min., kol smarkiai pakvips.
2. Svogūną susmulkinkite, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto. Kai šis dailiai apskrus, sumeskite tarkuotas bulves ir kepkite iki jos suminkštės.
3. Porą susmulkinkite, pakepinkite likusiame svieste, tada sukrėskite smulkintas lašišas ir dar kelias minutes pakepinkite.
4. Keptas krevetes sudėkite į puodą, užpilkite puse litro vandens, įmeskite petražolės šaknį ir virkite ant mažos ugnies apie 40 min.
5. Paruoštą sultinį perkoškite, krevetes pertrinkite per sietelį, sukrėskite keptas daržoves, puodą su sriuba dar kartą užvirkite, supilkite grietinėlę, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles, šiek tiek pavirkite, tada nukelkite nuo ugnies ir išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.
6. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kalendromis, supilkite citrinų sultis ir išpilstykite į sriubos dubenėlius. Į kiekvieną krėskite po šaukštą keptų lašišų ir porų.
7. Tiekite apibarsčiusi migdolų drožlėmis.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Aliejuje apkepkite smulkintas daržoves - paprikas, morką, cukinijas, svogūnus ir suberkite į vandenį.
2. Sudėkite smulkintą lašišą, įtarkuokite stambia tarka tarkuotas bulves, suberkite prieskonius ir druską.
3. Virkite apie 20 min. Prieš valgant paskaninkite šlakeliu citrinos.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Nuluptus porus ir salierus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite. Nuskustas morkas sutarkuokite šiaudeliais, bulves supjaustykite kubeliais. Juodąsias alyvuoges perpjaukite pusiau.
2. Pomidorus ties viršūnėlėmis kryžmai įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, supjaustykite kubeliais.
3. Puode išlydykite sviestą. Sudėkite trintus česnakus, smulkintus salierus ir porą minučių pakepinkite. Sudėkite tarkuotas morkas, apšlakstykite vermutu ir maišydama kepkite apie 5 minutes.
4. Įpilkite du litrus vandens, sudėkite sultinio kubelius, išmaišykite. Suberkite smulkintas bulves ir virkite apie 5 minutes. Sudėkite smulkintus pomidorus, stambiais gabalais supjaustytą žuvį, pagal skonį įberkite druskos, peletrūnų, maltų juodųjų pipirų, supilkite citrinos sultis ir virkite apie 8–10 minučių.
5. Iki virimo pabaigos likus 3–4 minutėms, suberkite smulkintas alyvuoges. Baltinkite grietine arba plakta grietinėle.
1. Į užvirusį sultinį puode įmaišykite konservuotus pomidorus, smulkintą svogūną, grūstas česnako skilteles, gabalėliais supjaustytas bulves. Kai daržovės suminkštės, nukelkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite. 2. Tyrę statykite ant ugnies, sudėkite šiaudeliais supjaustytus nuvalytus grybus, žuvies gabalėlius, pagardinkite druska, pipirais ir virkite15 minučių. Patiekite įmaišius grietinės, galima – su šviežiomis aitriosiomis paprikomis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir išvirkite. Sutarkuokite morkas, susmulkinkite petražoles. Jas suberkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite 3–4 minutes, kol švelniai paruduos. Į puodą su verdančiu litru vandens suberkite karį, įdėkite filė, žiedinius kopūstus, laiškinius česnakus ir virkite ant silpnos ugnies 5–8 minutes.
- Išgriebkite žuvį ir sutrinkite šakute. Nusunkite bulves ir sutrinkite šakute. Į košę suberkite peletrūnus, sudėkite Dižono garstyčias ir gerai išmaišykite. Bulvių košę, trintą lašišą sudėkite į puodą ir pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska, pipirais ir smulkintais krapais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Krevetes išlukštenkite. Midijas atšildykite ir nuvarvinkite.
2. Pomidorų galus įpjaukite, juos nuplikykite verdančiu vandeniu, tada nulupkite odelę ir susmulkinkite.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Aitriąją papriką išvalykite, irgi susmulkinkite. Viską pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai prieskoninės daržovės suminkštės, sumeskite pomidorus, žirnelius ir dar 3 min. pakaitinkite. Sultinį supilkite į puodelį, tada sukrėskite kepintas daržoves, sumeskite lukštentas krevetes, atšildytas midijas, prieskonius, žuvų padažą, supilkite vyną.
4. Sriubą užvirinkite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiais žalumynais ir išpilstykite į lėkštes.
5. Tiekite su citrinų sultimis apšlakstytais avokadais, rozmarinų šakele ir baltos duonos skrebučiu.
- Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais.
- Saliero gumbą ir petražolės šaknį sutarkuokite stambia trintuve.
- Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Kai dailiai apskrus, sumeskite tarkuotus salierus ir 10 min. pakepkite.
- Svogūnų ir salierų masę krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite bulves ir virkite, kol jos suminkštės.
- Supilkite grietinėlę, dar kartą užkaitinkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais baltaisiais pipirais.
- Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinusi sumeskite į puodą. Virkite apie 4 min.
- Galiausiai suberkite krapus, puodą uždenkite ir apie 10 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
- Dalį lašišų išgriebkite.
- Sriubą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į lėkštes, sudėkite likusius žuvies gabalėlius, papuoškite krapų šakelėmis.
1. Bulves ir salierą nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į verdantį sūdytą vandenį, įmeskite laurų lapelių, kvapniųjų ir juodųjų pipirų, žiupsnelį žuvies prieskonių ir virkite, kol daržovės suminkštės.
2. Svogūnus smulkiai sukapokite, apkepkite su sviestu ir supilkite į sriubą. Pavirkite dar kelias minutes. Sriubą supilkite į elektinę trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės, įspauskite pusės citrinos sulčių. Sriubą supilkite atgal į puodą, įpilkite grietinėlės. Jei sriuba per tiršta, galite praskiesti virintu vandeniu ar įpilti daugiau grietinėlės. Nuolat maišydami užvirkite.
3. Krevetes atitirpinkite, apšlakstykite likusiomis citrinos sultimis, apibarstykite pipirais, druska ir 10–15 minučių pamarinuokite.
4. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą česnaką, sudėkite krevetes ir kelias minutes vartydami kepkite – tik ne per ilgai, nes sukietės.
5. Į lėkštes supilkite sriubą ir įdėkite po dvi ar tris krevetes. Galite pabarstyti mėgstamais žalumynais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste gilioje keptuvėje.
2. Morką ir saliero stiebą nuplaukite, nuvalykite, supjaustykite kubeliais, sumeskite į svogūnų troškinį ir kepkite, kol daržovės suminkštės. Tada supilkite vyną, kai trečdalis jo nugaruos, supilkite sultinį, suberkite atšildytus ir gerai nuvarvintus žirnelius ir dar 7 min. pakaitinkite.
3. Sriubą supilkite į gilų indą, išplakite elektriniu plakikliu, tada dar kartą užkaitinkite, supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, suberkite prieskonius, sudėkite nedideliais gabalėliais pjaustytą bri sūrį.
4. Sriubą tiekite su krevetėmis, šviežių petražolių lapeliais ir kiaušinio puselėmis.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1.Svogūnus susmulkinkite ir su čiobrelių lapeliais patroškinkite aliejuje. Suberkite žirnelius, šiek tiek paskaninkite druska ir cukrumi, supilkite vyną, truputį pavirkite.
2.Supilkite sultinį ir virkite 15–20 minučių. Išsukite iki purumo ir pertrinkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.
3.Krevetes pakepinkite alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska ir pipirais.
4.Sriubą išpilstykite į lėkštes ir į kiekvieną įdėkite tris krevetes. Papuoškite šviežiais čiobreliais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė