Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasakiškas keksas su moliūgais, medumi ir migdolais

Pastaruoju metu ryški tendencija atsisakyti baltojo cukraus, rafinuotų kvietinių miltų ir panašių „blogybių“, bet jei mėgstate saldžius klasikinius kepinius, pasimėgauti jais kartą per savaitę tikrai galima. Atėjus moliūgų valgymo sezonui siūlome išsikepti pasakišką – saldų, drėgną, burnoje tirpstantį – keksą su trupučiu moliūgo, kuriam papildomų akcentų suteikia razinos ir kepinti migdolai. Jo receptu knygoje „Sweet“ dalijasi šefas Yotamas Ottolenghi.
Keksas su moliūgais
Keksas su moliūgais / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 100 g moliūgo (jau be žievės ir sėklų, supjaustyto stambiais kubeliais);
  • 125 g sviesto, kambario temperatūros (ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti);
  • 100 g cukraus;
  • 25 g skysto medaus;
  • 1 mažo apelsino nutarkuota žievelė (geriau naudokite ekologišką arba gerai nušveiskite paprasto žievelę soda);
  • 1 didelis kiaušinis, kambario temperatūros, paplaktas;
  • 80 g razinų;
  • 50 g migdolų plokštelių, pakepintų;
  • 160 g savikėlių (self-raising) miltų (rasite bet kuriame prekybos centre);
  • žiupsnis druskos;
  • 60 ml riebaus pieno.

Gaminimas:

1. Moliūgo gabalėlius išvirkite garuose – tam tiks ir specialus puodas, ir virš paprastame puode verdančio vandens įtaisytas plieninis tinklelis). Maždaug po 10 min., kai moliūgas išvirs, perdėkite jį į dubenėlį ir sutrinkite šakute. Padėkite atvėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija su vėjeliu). Nedidelę kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir plonai ištepkite sviestu (ypač atidūs būkite su kampais).

3. Dideliame dubenyje (geriausiai, mediniu) šaukštu išsukite sviestą su cukrumi, medumi ir apelsino žievelės tarkiais.

4. Kai sviesto ir cukraus masė pabals ir taps puri, pilkite kiaušinį, dėkite moliūgo masę, berkite razinas ir migdolus. Lengvai viską išmaišykite nugramdydami masę nuo dubens kraštų – ji bus tiršta ir ne visai vientisa, nieko tokio.

5. Po truputį suberkite ir miltus, pakaitomis vis įpildami po šliūkšnį pieno. Turite gauti gana tirštą, bet jau vientisą masę su razinų ir migdolų „inkliuzais“. Stenkitės tešlos nepermaišyti.

6. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite 45–50 min., kol įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite keksui 15 min. atvėsti formoje, o tada suimdami už kepimo popieriaus kraštų atsargiai išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.

Pasakiškas kepinys prie kavos ar arbatos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais