Pasakiškas pyragas iš Suomijos, jo „cinkelis“ – morengas ir šviežios braškės

Lengvų desertų receptų dažniau tikimės iš tokių šalių, kaip Prancūzija ar Italija, tačiau visada verta žvilgtelėti šiauriau – ten irgi egzistuoja savita skanėstų kultūra. Štai Suomijoje kepamas pyragas, originaliai vadinamas Brita Kakku, jį sudaro sviestinė tešla, morengo sluoksnis ir šviežios uogos. Ta proga, jog dabar braškių sezonas, skaninkite šį kepinį būtent jomis.
Suomiškas pyragas su morengu ir braškėmis
Suomiškas pyragas su morengu ir braškėmis / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 3 dideli kiaušiniai, tryniai ir baltymai atskirti;
  • druskos;
  • 300 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos;
  • 85 g sviesto, minkšto;
  • 0,5 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 170 ml pieno;
  • 200 g miltų;
  • 2 valg. šaukšt. kepimo miltelių.

viršui:

  • 400–500 g braškių, perpjautų pusiau;
  • 0,5 citrinos išspaustos sultys;
  • 25 g cukraus;
  • 225 g plakamosios grietinėlės;
  • 1 valg. šaukšt. grietinės;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos;
  • cukraus pudros (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Vidutinio dydžio keturkampės kepimo formos dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, o tada dar patepkite aliejumi (taip pat ir šonus).

2. Paruoškite morengo masę. Elektrinio virtuvės kombaino inde plakite kiaušinių baltymus su druska, kol plakinys ims tirštėti ir tvirtėti. Tuomet dalimis berkite pusę nurodyto cukraus kiekio. Kantriai plakite, kol cukrus ištirps, o plakinys taps blizgus ir standus. Atidėkite jį, kol prireiks.

3. Kitame inde išsukite sviestą su likusiu cukrumi, citrinos žievele ir vanile. Reikia pasiekti, kad masė taptų puri ir balkšva. Tuomet supilkite trynius ir paplakite, kol jie įsimaišys. Supilkite pieną, išmaišykite ir neišsigąskite, kad masė susisluoksniuos. Tuomet suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Išmaišykite ir pamatysite, kaip tešla vėl tampa vientisa.

4. Sukrėskite paruoštą tešlą į kepimo formą, tolygiai paskirstykite. Tuomet sukrėskite ant viršaus ir baltymų plakinį bei paskirstykite per visą plotą. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Geriausia būtų patikrinti įsmeigiant medinį pagaliuką į tešlą, pabandykite, gal pavyks smeigiant iš šono. Pagaliukas turi būti neaplipęs tešla. Išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 min. ramiai pabūti.

5. Atsargiai iškelkite kepinį iš formos su visu kepimo popierium ir leiskite visai atvėsti.

6. Kol pyragas vėsta, sumaišykite braškes su šaukštu cukraus, citrinos sultimis ir atidėkite. Dubenyje sumaišykite grietinėlę, grietinę, likusį šaukštą cukraus ir vanilę, o tuomet išplakite iki minkštų putų.

7. Beliko finaliniai potėpiai: atvėsusį pyragą dėkite į lėkštę ar ant padėklo, mentele užtepkite grietinėlės plakinio, o tuomet dėliokite braškėmis ir palaistykite išsiskyrusiomis sultimis. Galiausiai pabarstykite cukraus pudra ir tiekite. Nepergyvenkite, jei nepavyks atpjauti tvarkingų gabaliukų – šis desertas ir turi būti netvarkingas.

Likučius laikykite šaldytuve iki 4 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis