Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulinę bičių dieną – apie medų kulinarijoje ir duonos su juo receptas

Gegužės 20-ąją minima Pasaulinė bičių diena, o kur bitės, ten ir medus! Šis natūralus saldiklis nuo seno naudojamas konditerijoje, todėl gaminiai su medumi – svarbi Lietuvos kulinarinio paveldo dalis. Medus mūsų šalyje itin populiarus, o pastaraisiais metais prekybininkai net fiksuoja jo paklausos augimą.
Medus
Medus / Vida Press nuotr.

Anot pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, populiariausias yra lietuviškas tradicinis šviesus medus. Tačiau žmonės noriai renkasi ir medų su koriu, intensyvesnio skonio grikių, taip pat ekologišką gėlių medų.

Kaip teigia to paties tinklo konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, konditerijos produktuose medumi dažnai keičiamas cukrus, medus naudojamas kaip natūralus saldiklis.

Vida Press nuotr./Bitės ir korys
Vida Press nuotr./Bitės ir korys

Anot pašnekovo, medaus išvaizda ir skonis priklauso nuo gėlių, iš kurių gaunamas nektaras: šviesesnės spalvos medus paprastai yra atnešamas iš dobilų. Jis paprastai būna švelnesnio skonio. O gintaro spalvos, tamsesnis medus dažnai gaunamas iš grikių. Šios rūšies medus pasižymi intensyviausiu skoniu.

Naudojamas ne tik konditerijoje

Anot T.Lauvray, nors medus dažnai naudojamas konditerijoje, tačiau jį taip pat sėkmingai galima panaudoti ir gaminant pikantiškus receptus ar net paskaninti mėsos patiekalus. Medų savo virtuvėje dažnai naudoja ir europiečiai, ir amerikiečiai, tačiau šis ingredientas ypač pamėgtas Artimuosiuose rytuose bei Azijoje.

Medumi glazūruota vištiena
Receptas: Medumi glazūruota vištienos filė
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 23
Receptas
Ingredientai
Vištienos filė: 300.00 g (2 gabaliukų po 150 g)
Aliejus: 1.00 valg. š. (neutralaus, skirto kepimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutrinta)
Medus: 3.00 valg. š. (skysto)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Sojos padažas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vištienos filė supjaustykite juostelėmis, kiekvieną gabaliuką padalinant į 3-4 dalis. Sudėkite vištieną į dubenėlį, apliekite aliejumi, suberkite pertrintą česnaką, pagardinkite druska, pipirais ir gerai sumaišykite. Leiskite marinuotis bent 15 min.

2 Ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinkite keptuvę, be papildomų reibalų, sudėkite vištienos juosteles, kepkite jas po maždaug 3-4 minutes, iš kiekvienos pusės, kol iškeps, perdėkite į lėkštę ir pridenkite, kad neatvėstų.

3 Į keptuvę supilkite medų, balzamiko actą ir sojos padažą, virinkite apie minutę, kol padažas sutirštės, tada sudėkite apkeptus vištienos gabaliukus, kaitinkite juos vartydami apie minutę, kol visiškai pasidengs padažu.

4. Mėgaukitės nedelsdami, apibarstę sausoje keptuvėje iki aukso spalvos pakepinę sezamų sėklas.

Suskleisti
Krevetės su medumi ir sezamais
Receptas: Krevetės su medumi ir sezamais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 450.00 g
Rafinuotas rapsų aliejus: 1.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Medus: 1.50 valg. š.
Austrių padažas: 1.00 valg. š.
Obuolių actas: 1.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

Brokolius suskirstykite žiedynais ir blanširuokite 1 minutę verdančiame vandenyje. Nukoškite ir palikite nuvarvėti.

Keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų ir pakepinkite jame česnaką, kol pradės gelsti. Tada suberkite krevetes ir pakepinkite minutę, nuolat maišydami. Sudėkite medų, austrių padažą ir obuolių actą.

Pakaitinkite dar kelias minutes, kol krevetės bus gatavos. Tada sudėkite brokolius, apšlakstykite sezmų aliejumi ir išmaišykite. Patiekite, pabarstę baltųjų sezamų sėklomis.

Suskleisti

Istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad Senovės Romoje kai kuriuos mėsos produktus mirkydavo meduje ir vėliau pagardindavo prieskoniais: tokiu būdu pagaminta sūdyta ar vytinta mėsa įgaudavo saldesnio poskonio. O, pavyzdžiui, Indijoje nuo seno medus buvo vartojamas vaisiams konservuoti. Turkijoje medus dažnai naudojamas tradicinių saldumynų gamyboje. O Azijoje labai populiarus yra sojos padažo ir medaus derinys, su kuriuo valgomos įvairios salotos ar mėsos patiekalai.

Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
Receptas: Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Medus: 4.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š. (obuolių arba baltojo vyno, arba citrinos sulčių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Kajeno pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (šviežių)
Kaip gaminti

Visai neseniai grįžau namo su puskilogramiu šviežių kiaulienos šonkaulių. Baimes bei dvejones palikau už durų ir pasileidusi 70-ųjų beats’us masažavau prieskonius į mėsą. Dar kartą rėmiausi paprastumu – pasirinkau vos keletą prieskonių, tokių, kurie mane pačią viliotų paragauti iš orkaitės ištraukto patiekalo, atsidariau indelį kaimiško medaus ir obuolių acto.

Buvo labai žavus laukimas, po kurio šonkauliukų neliko nė kvapo vos per kelioliką minučių. Nepamenu, kada paskutinįkart taip laižiausi pirštus.

1. Šonkauliukus ištrinkite prieskoniais (be druskos), aliejumi, actu ir 1 šaukštu medaus. Uždenkite ir palikite šaldytuve marinuotis pernakt arba keletui valandų.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Šonkauliukus dosniai pasūdykite, perkelkite ant kepimo skardos, uždenkite folija ir kepkite 40 minučių, apverčiant maždaug po 20-ies. Foliją nuimkite ir aptepkite mėsą 1-2 šaukštais medaus.

 

3. Kepkite atidengtą mėsą apie 15 minučių, kol pradės karamelizuotis, tuomet vėl aptepkite trupučiu medaus, apverskite ir pašaukite į orkaitę likusioms 15 minučių (arba kol mėsa nebesipriešina šakutei).

4. Jei nuėmus foliją šonkauliai ima per greitai svilti, uždenkite folija ir pabaikite kepti 20°C mažesnėje temperatūroje.

Suskleisti
Keptas fetos sūris su pipiriniu medumi
Receptas: Keptas fetos sūris su pipiriniu medumi
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
1.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 4.00 vnt. (riekelės; apie 0,8–1cm storio)
Aliejus: 2.00 valg. š. (arba ghee sviesto, kepimui)
Citrinos: 0.50 vnt. (labai plonai nulupta žievelė (naudokite tik ekologišką citriną))
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (išplaktas)
Džiūvėsiai: 2.00 sauja (panko)
Medus: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Raudonieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Feta yra vienas iš tų nedaugelio sūrių, kurie kepdami nesilydo. Prieš kepant jį galima apvolioti manų kruopose, džiūvėsėliuose, bet jei norite paties traškiausio efekto, kepkite jį su panko – japoniškais džiūvėsėliais. Jie lengvesni, traškesni, sugeria mažiau riebalų nei tradiciniai lietuviški.

Kad panko geriau priliptų, pavoliokite sūrį plaktame kiaušinyje (beje, kai kepsite su manų kruopomis, kiaušinio nė neprireiks – manai prilips prie ir taip drėgno sūrio paviršiaus).

Tai vienas tų patiekalų, kuriam net receptas nereikalingas. Bet vertas išmėginimo tikrai. Ir vertas improvizacijų. Patiekite keptą fetą karštą arba kambario temperatūros (man skaniausia karšta).

1. Įkaitinkite keptuvėje šlakelį sviesto (ghee) arba aliejaus ir įmeskite citrinos žieveles. Leiskite žievelėms paskleisti aromatą (1–2 minutes), tada išgriebkite ir išmeskite. Keptuvėje liks tik citrinomis pagardintas aliejus.

 

2. Kiekvieną fetos riekelę pavoliokite kiaušinio plakinyje ir apvoliokite panko džiūvėsėliuose, įspausdami juos švelniai į sūrį. Kepkite įkaitintuose citrinomis pagardintuose riebaluose po maždaug 2–3 minutes iš abiejų pusių arba kol džiūvėsėliai gražiai apskrus. Neperkraukite keptuvės, verčiau sūrio gabalėlius kepkite keliomis porcijomis.

3. Patiekite keptą sūrį karštą arba kambario temperatūros, pašlakstytą pipiriniu medumi, padėkite medaus šalia, jei norėtųsi dar saldumo valgant. Patiekite su paskrudinta balta duona ir alyvuogėmis.

Suskleisti

Konditerijos ekspertas pasakoja, kad medus puikiai tinka prie kiaulienos ar vištienos patiekalų. Šis produktas taip pat plačiai naudojamas gaminant įvairiausius padažus, skirtus salotoms ar mėsos glazūravimui.

Kalbėdamas apie konditerinių patiekalų gamybą, T.Lauvray sako, kad medus ypač puikiai tinka, kai norima sukurti sudėtingesnį ir subtilesnį už cukraus saldumą skonį.

Natūralus medus padeda ilgiau išlaikyti kepinio šviežumą, nes ilgiau išlaiko drėgmę.

„Skirtingas medus konditerijos gaminiams gali suteikti įvairius skonio atspalvius. Pavyzdžiui, rapsų žiedų medus gaminiui suteikia kartoką skonį, kuris konditerijoje paprastai nėra pageidaujamas. Dėl to, gaminant tortus, pyragus, sausainius ir kitus gardumynus, labiau tinka dobilų, liepų, kiaulpienių ar grikių medus. Be to, natūralus medus padeda ilgiau išlaikyti kepinio šviežumą, nes ilgiau išlaiko drėgmę“, – pasakoja konditerijos ekspertas.

Pyragas su medumi
Receptas: Minkštas ir drėgnas medaus pyragas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 440.00 g
Soda: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 3.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Aliejus: 225.00 ml (augalinio bekvapio)
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Medus: 340.00 g (jei kietas, ištirpinto ir atvėsinto iki kambario temperatūros)
Cukrus: 250.00 g
Rudasis cukrus: 80.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kambario temperatūros)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kava: 200.00 ml (arba stiprios juodosios arbatos)
Apelsinų sultys: 120.00 ml (šviežiai spaustų)
Viskis: 60.00 ml (nebūtinai)
Migdolai: 50.00 g (plokštelių; nebūtinai)
Kaip gaminti

Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 2 pailgoms kekso formoms.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite aliejumi.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, gvazdikėlius ir pipirus. Į mišinio centrą supilkite aliejų, ištirpintą medų, abiejų rūšių cukrų, kiaušinius, vanilės ekstraktą, kavą ar arbatą, sultis ir viskį (jei naudojate).

3. Mentele ar plakimo šluotele labai gerai išmaišykite visus ingredientus, stebėkite, ar neliko sausų sudėtinių dalių, ar dalis jų neprilipo prie dugno.

4. Supilkite gautą mišinį į kepimo formas, viršų apibarstykite migdolais (jei naudojate). Kepkite 45–55 min., ar iškepė, patikrinsite lengvai spustelėję viršų – jei jis primena kempinę, šokteli atgal, galima traukti iš orkaitės.

5. Leiskite kiek pravėsti ir išimkite iš kepimo formų.

Suskleisti

T.Lauvray siūlo ir itin paprastos, bet ypač skanios medaus duonos receptą, kuris labai patiks vaikams.

Duona su medumi ir prieskoniais

Ingredientai:

  • 2/3 puodelio rudojo cukraus;
  • 1/3 puodelio pieno;
  • 2 puodeliai miltų;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1/2 arbat. šaukšt. malto muskato;
  • žiupsnelis maltų gvazdikėlių;
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 1/2 puodelio medaus;
  • 1/3 puodelio augalinio aliejaus.

Gaminimas:

1. Iki 165 °C temperatūros įkaitinkite orkaitę.

2. Nedideliame puode sumaišykite rudąjį cukrų ir pieną. Viską ant nedidelės ugnies maišydami pavirkite tol, kol ištirps cukrus. Jam ištirpus, puodą nuimkite nuo ugnies.

3. Tuomet į didesnį dubenį supilkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą ir gvazdikėlius. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, medų, aliejų ir rudąjį cukrų. Viską gerai suplakite.

4. Skystąjį mišinį supilkite į miltus ir viską gerai išmaišykite.

5. Galiausiai skardą, skirtą kepti duonai, ištepkite sviestu ir į ją supilkite gautą tešlą. Duoną kepkite orkaitėje apie 50–60 minučių arba tol, kol dantų krapštukas, įkištas į duonos centrą ir ištrauktas, liks švarus.

6. Duonai iškepus, leiskite jai bent 10 minučių atvėsti.

Vida Press nuotr./Kepinys su medumi
Vida Press nuotr./Kepinys su medumi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas