Lietuvoje sumuštinių kultūra ir gamybos tradicijos nėra itin turtingos, jos artimiausios vokiškajai dėl paplitusio pavadinimo „butterbrot“, kur „butter“ reiškia sviestą, o „brot“ – duoną. Tačiau daugelyje pasaulio šalių sumuštinis – tai patiekalas, kuriame telpa visi tam regionui būdingi ingredientai, nusakantys visą šalies kulinarinę ir gastronominę istoriją.
Danijoje sumuštinis – restorano patiekalas
Skandinavijoje, kaip ir daugelyje rytų Europos šalių, populiariausi „vieno sluoksnio“ (angl. open sandwich) sumuštiniai su tamsia rugine duona. Tačiau nors jų kilmė siejama su vargingų darbininkų maistu, šiandien tokie sumuštiniai įtraukiami į prabangiausių restoranų meniu.
„Skandinavų šalyse populiari tamsi ruginė „rugbrød“ duona, pasižyminti sunkiu ir sodriu skoniu, dažnai pagardinta sėklomis ar grūdais. Ši jos tekstūra lemia tai, kad tokia riekė tampa puikiu pagrindu intensyvaus ir išraiškingo skonio – rūkytiems, marinuotiems – ingredientams. Šiuo atžvilgiu lietuviai panašiausi į danus ir švedus, nes mes taip pat dažnai renkamės tokius duonos gaminius ir derinius, tačiau Skandinavijoje – tai tikrų tikriausias nacionalinis pasididžiavimas“, – teigia pranešime žiniasklaidai „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.
Vadinamieji „smørrebrød“ tokie populiarūs, jog kuriasi specializuoti šių sumuštinių restoranai, siūlantys šimtus skirtingų „smørrebrød“ variacijų. Be to, tokio sumuštinio nevalia valgyti rankomis einant gatvėje – jis valgomas tik lėkštėse, naudojantis įrankiais.
Japonijoje populiariausia – duona su pienu
Japonijoje, priešingai nei Skandinavijos šalyse, duona pirmiausiai turi būti minkšta.
Vienas žymiausių sumuštinių Japonijoje – „Katsu sando“. „Katsu“ – tai gruzdintos mėsos gabaliukai, kurie gardinami padažu, traškiu kopūstu ir valgomi su pieniška „shokupan“ duona. Anot T.Aleknavičiaus, Japonijoje, priešingai nei Skandinavijos šalyse, duona pirmiausiai turi būti minkšta.
„Jeigu skandinavai renkasi sodrią duoną, japonai – priešingai, labai lengvą ir purią, todėl ir sumuštinių kultūra ten visiškai kitokia. Šviesūs kvietiniai gaminiai su lengva plutele, saldaus pieno skonis ir lengva tekstūra – tai pagrindinės savybės, kurios vertinamos tolimuosiuose rytuose. Ji primena ir mūsiškę duoną su kefyru, kuri dėl natūralių raugo bakterijų taip pat yra labai minkšta ir puri. Be to, Japonijoje sumuštinis dažniausiai dvigubas ir patiekiamas suslėgtas“, – teigia duonos ekspertas.
Meksikoje – sumuštiniai-milžinai
Meksikoje sumuštiniai dažnai vadinami mums kitą asociaciją primenančiu žodžiu – „torta“, kilusiu iš ispanų kalbos ir reiškiančiu „apvalus“. Šalies sostinėje Meksike populiariausia šio sumuštinio atmaina – „Pambazo“. Jis patiekiamas ant tokio pat pavadinimo purios duonos, kuri neturi traškios plutelės.
„Pambazo“ – tai meksikietiška šviesi duona, kurios sudėtyje yra riebių ingredientų, taip pat ir kiaušinių, suteikiančių jai minkštą ir lengvą duonos tekstūrą, kuri leidžia sugerti aitrių pipirų padažą. „Pambazo“ gali būti apie 16 centimetrų ilgio, todėl šis sumuštinis tikrai galėtų vadintis vienu didžiausių. Savo struktūra ir sudėtimi ši duona primena Lietuvoje populiarią brijošę, kuri taip pat yra riebi, tačiau jos plutelė labai minkšta“ – teigia T.Aleknavičius.
Išbandykite tris skirtingus sumuštinių receptus namuose – skandinavišką ir „smørrebrød“ įkvėptą versiją, japoniškąjį „Katsu sando“ ir meksikietiškąjį „Pambazo“.
Japoniškas sumuštinis „Katsu sando“
Ingredientai (4 sumuštiniams):
- ½ mažo baltagūžio kopūsto;
- 4 gabalėliai kiaulienos sprandinės;
- 8 riekelės sumuštinių duonos (pvz., purios su kefyru);
- žiupsnis druskos;
- pipirų (pagal skonį);
- 2 kupini šaukštai miltų (kepsnelių apvoliojimui);
- 150 g maltų džiūvėsėlių;
- 1–2 kiaušiniai;
- 1 puodelis alyvuogių aliejaus (kepimui);
- 3–4 arbat. šaukšt. aštrių garstyčių;
- 3–4 valg. šaukšt. majonezo;
- 4 arbat. šaukšt. sviesto.
„Tonkatsu“ padažui:
- 1–2 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
- 2 valg. šaukšt. Vursterio (Vorčesterio) padažo;
- 1 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 1 valg. šaukšt. obuolių sidro acto;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus arba medaus;
- 1/2 arbat. šaukšt. garstyčių;
- žiupsnis česnakų;
- imbierų miltelių.
Gaminimas:
1. Kopūstą supjaustykite smulkiais šiaudeliais, sumaišykite su majonezu.
2. Paruoškite „Tonkatsu“ padažą sumaišydami visus ingredientus.
3. Kiaulieną supjaustykite maždaug duonos riekelės dydžio ir storio gabalėliais. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais, pavoliokite miltuose, tada suvilgykite kiaušinių plakinyje ir galiausiai pavoliokite džiūvėsėliuose. Po vieną kepkite įkaitintame aliejuje 10–12 min.
4. Duonos riekeles užtepkite plonu sluoksniu sviesto, ant jo – garstyčių. Galite nupjauti duonos kraštelius.
5. Ant pusės riekelių uždėkite kopūsto mišinį, ant viršaus pašlakstykite pasiruošto padažo, uždėkite mėsą. Užvožkite po duonos riekelę ant viršaus. Lengvai suslėkite ir palaikykite 5 minutes. Perpjaukite sumuštinį pusiau ir ragaukite.
Daniški sumuštiniai su jautiena ir putpelės kiaušiniais
Ingredientai (4 sumuštiniams):
- 4 jautienos maltiniai;
- 4 ruginės duonos riekelės;
- 2 marinuoti burokėliai;
- 4 putpelės kiaušiniai;
- 2 rauginti arba marinuoti agurkėliai;
- 4 valg. šaukšt. česnakinio padažo;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį;
- 2 arbat. šaukšt. sviesto.
Gaminimas:
1. Jautienos maltinius kepkite kepsninėje ant žarijų arba keptuvėje su įkaitintu aliejumi po 3,5 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Gardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
2. Ant duonelių tepkite sviesto ir česnakinio padažo. Tada dėliokite plonai pjaustytus marinuotus burokėlius.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir po vieną atsargiai įmuškite putpelių kiaušinius. Priklausomai nuo jų dydžio, šie iškeps vos per vieną minutę. Iškeptus kiaušinius dėkite ant burokėlių, gardinkite stambia druska ir šviežiai maltais pipirais.
4. Gardinkite smulkiai pjaustytais agurkėliais, puoškite krapų šakele.
Meksiko miesto įkvėptas sumuštinis „Pambazo“
Ingredientai (4 sumuštiniams):
- 500 g lėtai virtos kiaulienos šoninės;
- 4 valg. šaukšt. barbekiu padažo;
- 4 mėsainių bandelės;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 4 valg. šaukšt. trupinamos fetos;
- 4 arbat. šaukšt. majonezo;
- 4 salotų lapai;
- žiupsnis maltos saldžiosios paprikos;
- 3–4 arbat. šaukšt. pomidorų padažo;
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- 2 vidutinio dydžio virtos bulvės;
- 4 valg. šaukšt. pupelių čili padaže;
- 2 šaukštai konservuotų kukurūzų;
- žaliosios citrinos (laimo) sulčių.
Gaminimas:
1. Virtas bulves supjaustykite nedideliais kubeliais, pagardinkite saldžiąja paprika, druska ir kepkite orkaitėje arba keptuvėje, apšlakstę aliejumi, kol gerai apskrus. Iškepus perkelkite į kitą dubenį ir lengvai patrinkite. Ant viršaus dėkite pašildytas pupeles aitriųjų paprikų padaže.
2. Supjaustykite šoninę gabaliukais ir kepkite kepsninėje ant žarijų arba keptuvėje apie 10 min. Baigiant kepti aptepkite barbekiu padažu.
3. Bandeles paskrudinkite. Ant vienos pusės tepkite majonezą, ant kitos – pomidorų padažą. Dėkite salotą, pupelių ir bulvių mišinį, keptą šoninę, užtrupinkite sūrio, pašlakstykite citrinų sulčių, uždėkite antrąją bandelės pusę. Patiekite su konservuotais kukurūzais.