Restoranas, kuriame pirmą kartą buvo patiektos Hasselback Potatoes, yra įsikūręs Stokholme, viešbutyje, kurio pavadinimas neatsiejamas nuo patiekalo vardo – Hasselbacken Hotel. Įvairių šaltinių teigimu, pirmą kartą restorano svečiams specialiai paruoštos bulvės, valgiaraštyje įrašytos kaip hasselbackpotatis, buvo patiektos 1700-aisiais. Dar ir šiandien, praėjus keliems šimtmečiams, restoranas ruošia tokias pačias bulves, kurių gali paragauti visi viešbučio restorano lankytojai.
Šiandien Hasselback Potatoes vadinamos tradiciniu Švedijos patiekalu. Tačiau per kelis šių bulvių gyvavimo šimtmečius jos tapo populiarios ne tik šioje Šiaurės šalyje. Šiais laikais Hasselback Potatoes dažnai ruošiamos ir Jungtinėse Valstijose, ir kitose pasaulio šalyse.
Hasselback Potatoes paruošti nesudėtinga. Tam nereikia nei šūsnies produktų, nei didelių įgūdžių, nei daug laiko. Pakaks tik kelių bulvių, aštraus peilio, gabaliuko sviesto, lašelio alyvuogių aliejaus ir žiupsnio druskos bei pipirų. Na, o jei dar rasite porą česnako skiltelių spintelėje, daugiau tikrai nieko netruks. Nors, jei tik norite, leiskite sau kurti ir fantazuoti: pagardinkite bulves gabalėliu sūrio, duonos trupiniais, skrudinto kumpio gabalėliais ar šakele rozmarino. Bulvės su įvairiais priedais nėra klasikinis švediškų bulvių variantas, bet nuo jo nukrypsite nedaug, o lėkštėje bus tos pačios bulvės, tačiau stebinančios vis kitais skoniais.
Labiausiai šiam švediškam patiekalui ruošti tinkamos vidutinio dydžio šviežios bulvės plonomis odelėmis. Jų kepimo laikas nėra labai ilgas, bulvės iškepa idealiai: jų paviršius būna traškus, o vidus minkštas ir maloniai kreminės konsistencijos.
Tradiciškai be priedų iškeptas Hasselback Potatoes galite tiekti kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo. Jeigu bulves kepate su priedais (sūriu, kumpiu ar kt.), jos puikiai atstos ir pagrindinį patiekalą.
Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes)
Produktai:
• 4 šviežios vidutinio dydžio bulvės,
• 4 valg. š. (40 g) alyvuogių aliejaus,
• 3 valg. š. (45 g) sviesto,
• 4 valg. š. (40 g) alyvuogių aliejaus,
• 2 česnako skiltelės,
• žiupsnis druskos ir juodųjų pipirų.
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Šviežias bulves gerai nuplaukite.
3. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Turite supjaustyti jas labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t. y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė gana kieta, o aštrus peilis kartais ima... ir perpjauna ją perpus. Kad taip nenutiktų, galite imtis gudrybių:
I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.
II variantas. Jeigu pasirinkote didesnes bulves, kurios netelpa į šaukštą, naudokite medinius pagaliukus (pvz., sušių lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės: peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus, ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika, bus gražiai supjaustyta.
Astos Černės nuotr. / Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes) |
4. Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir bus lengviau ją supjaustyti.
5. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
Astos Černės nuotr. / Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes) |
6. Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti aromatą. Jeigu nenorite naudoti prikaistuvio, sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį apie minutę galite kaitinti mikrobangų krosnelėje, paskui labai gerai sušmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.
7. Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu aptepkite jas maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir dar apie 20 min. kepkite.
Astos Černės nuotr. / Bulvės švediškai (Hasselback Potatoes) |
8. Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Vėl stenkitės, kad jo patektų tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20–30 minučių, kol bulvės bus gražios aukso spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.
9. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti jas galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą.
Švediškas bulves ruošė ir aprašė Asta Černė