Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PASAULIO SKONIAI: vyšnių „cobbler“

„Cobbler“ – tradicinis amerikietiškas/angliškas kepinys, kuriam atitikmenį lietuvių kalboje rasti yra itin sudėtinga. Galima būtų šį kepinį pavadinti tiesiog pyragu, tačiau tai neatspindėtų pagrindinės jo esmės, kepimo būdo ir patiekimo.
Desertas – vyšnių „cobbler“
Desertas – vyšnių „cobbler“ / Astos Černės nuotr.

Ne veltui amerikiečiai „cobbler“ labai mėgsta ir dažnai, ypač vasarą, kepa, valgo bei vaišina juo artimuosius, draugus bei kaimynus – šis desertas turi ne vieną privalumą, o iš visų svarbiausi yra gaminimo paprastumas, sezoniškumas ir, žinoma, puikus skonis.

Populiariausias „cobbler“ yra Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje. Kartais istoriniai šaltiniai skirtingai įrodinėja šio kepinio kilmės vietą, pasirinkdami vieną iš šių dviejų.

Dažniausiai „cobbler“ yra kepamas su vaisiais ar uogomis. Antra būtina deserto dalis yra tešla. Priklausomai nuo regiono ir tradicijų, „cobbler“ yra ruošiamas kartais su sausainių, kartais – su pyragų tešla. Nors toks atvejis nedažnas, tačiau kartais desertas būna ruošiamas ir iš dviejų trapios tešlos sluoksnių, kurių viduryje yra vaisiai arba uogos. Tačiau tai – pakankamai retas ir netradicinis „cobbler“ ruošimo būdas.

Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose „cobbler“ receptas buvo pateiktas XIX amžiuje. Ši receptų knyga buvo išleista Europoje, ir tai galima priimti kaip įrodymą, jog „cobbler“ yra kilęs būtent iš šio žemyno, tačiau pietų amerikiečiai tvirtina, jog „cobbler“ – jų išradimas. Viena iš „cobbler“ kilmės istorijų teigia, kad desertą pirmieji pradėjo gaminti Anglijos kolonistai Amerikoje. Negalėdami gaminti savo tradicinio saldaus pudingo dėl produktų ir įrangos trūkumo, anglai nusprendė, kad šiek tiek panašus kepinys galėtų pavykti, sluoksnį uogų ar vaisių uždengus sluoksniu tešlos.  Kadangi „cobbler“ buvo pradėtas kepti būtent Amerikoje, nors ir anglų, dažnai galima susidurti su teiginiu, jog tai – tradicinis amerikiečių desertas.

Jungtinėse Amerikos Valstijoje yra išskiriama pakankamai daug „cobbler“ rūšių, turinčių atskirus pavadinimus. Vienoms rūšims yra naudojama sausainių tešla, kitoms – pyragų tešla, trečių tešloje būtinai naudojami avižiniai dribsniai. Pastaruosius, vadinamus „The Crisp“, dažniausiai gamina amerikiečiai. Paprastai šiam desertui naudojami obuoliai ar vyšnios, o jų viršus apibarstomas sviesto, miltų, rudojo cukraus ir avižinių dribsnių trupiniais. Naujojoje Anglijoje gaminamos „cobbler“ deserto variacijos, ruošiamos ant kaitlentės, vadinamos „the Grunt“ ar „the Slump“. Tuo tarpu „the Buckle“ paruošimas vėl visiškai kitoks – naudojama pyrago tešla, o į ją vaisiai ar uogos yra tiesiog įmaišomi.

Paprastai „cobbler“ ruošiamas kaip saldus desertas, nors kartais tai gali būti ir pagrindinis patiekalas, gaminamas su aviena, jautiena ar daržovių įdaru. Tokiu atveju naudojama nesaldi tešla su sūriu ar įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Populiariausi saldžiųjų „cobbler“ variantai yra su persikais, abrikosais, obuoliais, mėlynėmis ar juodaisiais serbentais. Žinoma, kad ir kokį vaisių ar uogų įdarą pasirinktumėte, „cobbler“ vis tiek pavyks puikiai; desertą neabejotinai galima vadinti vienu iš tokių, kuriuos itin lengva priderinti prie sezonų ir ruošti su sezoninėmis sodos bei daržo gėrybėmis.

Patiekti „cobbler“ galite tiek šiltą, tiek kambario temperatūros. Jei patiekiate šiltą, būtinai pagardinkite kaušeliu vanilinių ledų. Toks „cobbler“ bus pats skaniausias!

Greitai ir itin paprastai paruošiamas, sezoninis skanėstas „cobbler“ tikrai lengvai ras vietą ant saldaus jūsų šeimos stalo. Vyšnių „cobbler“ žavus tuo, kad jame puikiai kontrastą palaiko saldžiarūgštės vyšnios ir saldi tešla, o kamuoliukas vanilinių ledų šį desertą padaro tiesiog tobulu: saldiems savaitgalio pusryčiams su šeima, saulėtai popietei terasoje su puodeliu kavos ar vakaro pasilepinimui, stebint besileidžiančią vasaros saulę...

Vyšnių „cobbler“
Receptas: Vyšnių „cobbler“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 450.00 g (be kauliukų)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (1 citrinos tarkuota žievelė ir pusės citrinos sultys)
Kukurūzų krakmolas: 2.00 valg. š.
Sviestas: 130.00 g (30 g išdėlioti ant vyšnių sluoksnio ir 100 g tešlai)
Miltai: 140.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 5.00 g (1/2 arbat. š.)
Grietinė: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Iš pradžių pasiruoškite vyšnių sluoksnį. Dubenyje sumaišykite vyšnias be kauliukų, rudąjį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis ir kukurūzų krakmolą.
  2. Paruoštą masę perdėkite į 16 cm skersmens kepimo indą.
  3. Ant viršaus išdėliokite nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant vyšnių desertą „cobbler“
    Astos Černės nuotr. / Gaminant vyšnių desertą „cobbler“
  4. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų masę tol, kol neliks sausų miltų ir gausite trupinius. Tuomet sudėkite grietinę, išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą.
  5. Perkelkite paruoštą tešlą ant švaraus, lygaus, miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite ir formele ar nedidele stikline išspauskite apskritimus. Išdėliokit juos ant vyšnių ir sviesto.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant vyšnių desertą „cobbler“
    Astos Černės nuotr. / Gaminant vyšnių desertą „cobbler“
  6. Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Išjunkite orkaitę, šiek tiek atvėsinkite. Patiekite dar šiltą su kaušeliu ledų: patiekti galite inde, kuriame kepėte, arba paskirstyti į kelis atskirus dubenėlius. Skanaus!

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: vyšnių „cobbler“

Suskleisti

Tekstas ir receptas Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?