Pasaulis lėkštėje: gardus ir aromatingas rizotas

Istorijoje gausu prieštaringų teorijų apie rizoto (risotto) kilmę, tačiau neabejojama, kad ryžius į Italiją Viduramžiais pristatė arabai. Net ir šiandien šis ilgaamžis patiekalas paprastai gaminamas naudojant tuos pačius pagrindinius komponentus: ryžius, sultinį, sviestą, vyną, parmezaną, šafraną ir svogūnus.
Rizotas, pagardintas šafranu ir trumais
Rizotas, pagardintas šafranu ir trumais / Tinklaraštininkų nuotr.

Viena iš legendų pasakoja, esą patiekalas sukurtas kažkada XVI a. Spėjama, kad jį išrado Milano katedros stiklo meistras Diependale arba jo mokinys, kurio pravardė Zafferano (liet. šafranas). Jis reguliariai naudojo šį brangų prieskonį, kad stiklo langus nudažytų geltonai.

Kiek tiesios bebūtų šioje istorijoje, akivaizdu, jog šiais laikais rizotas gaminamas ir mėgstamas visame pasaulyje, tad yra pačių įvairiausių jo receptų: su grybais, trumais, šparagais, dešra, jūros gėrybėmis, šafranu, veršiena...

Mes šįkart gaminome klasikinį rizotą pagal Jamie Oliverio receptą, tik dar pagardinome jį trumais ir šafranu.

Ingredientai:

  • 200 g rizotui tinkamų ryžių;
  • 500 ml sultinio;
  • 150 ml baltojo vyno;
  • 3 saliero stiebai;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 100 g sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 75 g parmezano sūrio;
  • trumų drožlių;
  • šafrano;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Susmulkintus salierus, svogūnus ir česnakus pakepinkite alyvuogių aliejuje silpnoje kaitroje, kad daržovės neapskrustų, bet suminkštėtų (šis apkepintas mišinys vadinamas sofrito).

2. Į daržoves suberkite ryžius ir nuolat maišydami kiek pakepinkite. Kai ryžiai taps skaidrūs, supilkite vyną ir viską troškinkite, kol vynas išgaruos.

3. Kai vyno jau nebeliks, įpilkite samtį sultinio, berkite druskos bei šafraną. Sumažinkite kaitą ir lengvai maišydami leiskite ryžiams sugerti visą sultinį. Tuomet pilkite kitą sultinio samtį.

4. Taip kartoti, kol ryžiai išverda. Jei pritrūktumėt sultinio, galima pilti ir verdančio vandens.

5. Išvirus ryžiams, suberkite parmezaną, sudėkite sviestą, viską gerai išmaišykite ir uždengę dangtį palikite keletą minučių pastovėti.

6. Prieš nešant į stalą, rekomenduojame pagardinti rizotą trumų drožlėmis arba purškiamu aliejumi su trumais.

Tinklaraštininkų nuotr./Rizotas, pagardintas šafranu ir trumais
Tinklaraštininkų nuotr./Rizotas, pagardintas šafranu ir trumais

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų