Paminėsiu, kad tinkamiausia paeliją gaminti natūralioje ugnies kaitroje ir specialioje keptuvėje su dviem rankenomis. Tradicinė pagamintos paelijos keptuvės vieta – stalo viduryje, būtinai naudojamas medinis šaukštas, o pačios dalybos privalo vykti tik prie stalo ir tik iš bendros keptuvės.
Mes patiekalą gaminome didelėje, net 40 cm skersmens keptuvėje, tačiau galima proporcingai mažinti ingredientų kiekius pagal jūsų turimą indą ar valgytojų skaičių.
„Paella“ su vištiena
Ingredientai:
- 500 g apvalių ryžių (La Bomba, Arborio arba Risotto);
- apie 1,5 l vištienos sultinio (gali reikėti ir kiek daugiau);
- 500 g vištiena;
- įvairių jūros gėrybių: 150 g midijų be kiauto, 20 midijų su kiautu (papuošimui), 10 blyškiųjų krevečių, 8 tigrinės krevetės, 500 g mažų virtų aštuonkojų.
- 200 g ispaniškos čiorizo dešros;
- 1 paprika;
- 400 g konservuotų pomidorų;
- alyvuogių aliejus (tiek, kiek reikia pakepti daržovėms ir vištienai);
- 2 svogūnai, vidutiniai;
- 4 skiltelės česnako;
- keli siūleliai šafrano (prieš gaminant užpilti karštu vandeniu);
- druskos;
- pipirų;
- rūkytos saldžiosios paprikos miltelių;
- kelios šakelės petražolių.
Gaminimas:
1. Jei nuspręsite patiekalą gaminti su aštuonkojais, juos reikėtų paruošti prieš gaminant. Į lėtai verdantį vandenį įdėkite truputį pipirų, kelis lauro lapus, truputį druskos. Virti reiktų apie 45 minutes. Išvirtus aštuonkojus sudėkite į keptuvę ir truputį pakepkite alyvuogių aliejuje.
2. Įkaitintoje paelijos keptuvėje pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną bei paprikas. Kepiname lengvai, žemoje temperatūroje, kad labiau troškintųsi (šis mišinys kitaip vadinamas „sofrito“). Toliau dėkite gabalėliais pjaustytą vištieną, berkite druską, rūkytą papriką, pipirus. Daržovėms suminkštėjus, sudėkite pomidorus ir leiskite 10 minučių pasitroškinti, kol nugaruos didesnė dalis drėgmės.
3. Suberkite ryžius juos kuo tolygiau paskirstant po visą keptuvę ir kepkite 150 °C temperatūroje. Leiskite jiems pakepti kelias minutes ir sugerti likusias daržovių ir pomidorų sultis. Tuomet tolygiai paskirstydami supilkite sultinį. Dėmesio – nuo šio momento paelijos maišyti nebegalima!
4. Leiskite pavirti 5 minutes ir sudėkite jūros gėrybes. Jei patinka, kartu su jūros gėrybėmis galite įberti kelias saujas žalių žirnelių. Toliau kepkite apie 10 minučių arba kol ryžiai taps minkšti, o visas sultinys bus susigėręs.
5. Baigus gaminti dėkite visą keptuvę ant lentelės ir uždengę ją folija palaikykite kelias minutes, kad patiekalas galutinai susistovėtų.
6. Prieš patiekiant apiberkite smulkintomis petražolėmis. Galite ant viršaus užspausti citrinos sulčių.
Beje, Ispanijoje itin vertinama, kai ryžiai truputį prikepa prie keptuvės apačios, tai laikoma tobulu paruošimu, štai kodėl ryžių maišyti negalima.
Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalinamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_