Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulis lėkštėje: neprilygstamieji karbonarų spagečiai

Nuostabiam patiekalui pagaminti kartais užtenka vos kelių kokybiškų produktų. Tai puikiai įrodo šis itališkas šedevras – karbonarų spagečiai („pasta carbonara“). Dažniausia „carbonara“ padažas patiekiamas su spagečiais, tačiau puikiai derės ir su kitokios formos makaronais – bucatini, paccheri ar linguine.
Karbonarų spagečiai
Karbonarų spagečiai / Tinklaraštininkės nuotr.

Yra dvi nuomonės, iš kur kilo padažas „carbonara“. Viena jų – kad šis patiekalas kilęs iš Lacijaus regione gamintos „pasta cacio e uova“. Virti makaronai apkepami lydytuose taukuose, įmušamas kiaušinis ir apibarstoma sūriu. Šis patiekalas buvo aprašytas dar 1839 metais neapolietiškoje receptų knygoje.

Kita istorija teigia, kad per Antrąjį pasaulinį karą badaujantiems italams sąjungininkai iš maisto rezervų patiekė daugybę vytintos kiaulienos šoninės ir kiaušinių miltelių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Karbonarų spagečiai
Tinklaraštininkės nuotr. /Karbonarų spagečiai

Tačiau, nepaisant prieštaringos istorijos, niekas negali paneigti, kad „carbonara“ padažas yra vienas žymiausių visame pasaulyje. O jam pagaminti tereikia kokybiškos guanciale (vytinta pažandė) arba panchetta (šoninė), pecorino sūrio (galima naudoti ir parmigianno), šviežių kiaušinių bei pipirų.

Ingredientai:

  • 300 g makaronų;
  • 3 kiaušiniai (kai kur šefai naudoja tik trynius, tačiau originaliame recepte naudojamas visas kiaušinis);
  • 100 g guanciale (pažandės) arba rūkytos šoninės;
  • 100 g pecorino sūrio;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Užkaiskite vandenį makaronams.

2. Kol vanduo užvirs, nedidelėmis juostelėmis supjaustykite guanciale ir pradėkite ją kepti dar neįkaitusioje keptuvėje – taip geriau išsiskirs riebalai. Kepkite nedidelėje kaitroje ir labai stipriai nesuskrudinkite.

3. Atskirame inde išplakite kiaušinius, įdėkite pecorino sūrį ir pipirus. Dėmesio, nepadauginkite druskos, nes pecorino (ožkos sūris) ir vytinta ar rūkyta mėsa jau turi sūrumo. Mes gamindami visai nenaudojome druskos.

4. Makaronus išvirkite, kad būtų al dente. Kai makaronai išvirs, prieš juos sudėdami į keptuvę, įpilkite į ją samtį makaronų virimo vandens. Tuomet sudėkite ir nusunktus makaronus bei nedidelėje kaitroje pakepkite kelias minutes.

5. Į kiaušinių plakinį taip pat įpilkite samtį makaronų virimo vandens ir išmaišykite. Užpilkite paruoštą plakinį ant makaronų ir nedidelėje kaitroje, nuolat maišant, kaitinkite, kol padažas šiek tiek sutirštės. Būkite atsargūs, nes nemaišant ar esant per didelei kaitrai galite pagaminti ne karbonarų spagečius, bet makaronų omletą.

6. Kai padažas pradės tirštėti, dėkite patiekalą į lėkštes, pagardinkite pipirais, sūriu ir nieko nelaukdami mėgaukitės!

Tinklaraštininkės nuotr. /Karbonarų spagečiai
Tinklaraštininkės nuotr. /Karbonarų spagečiai

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas