Pats žodis „panzanella“ susideda iš „pane“ (duona) ir „zanella“ (sriubos dubuo). O atsirado šios nuostabios salotos Toskanoje, tiksliau – gimė iš Toskanos kaimiečių pomėgio mirkyti pasenusią bedruskę duoną vandenyje ir vėliau maišyti ją su svogūnais, agurkais, actu ir alyvuogių aliejumi.
Pats receptas bėgant metams keitėsi ir mirkytą, pasenusią duoną pakeitė skrudintos duonos skrebučiai, svogūnai tapo tik nedideliu šių salotų papildiniu, o pagrindinės daržovės vietoje įsitvirtino sultingieji raudonskruosčiai pomidorai, kurie į Italiją buvo atvežti tik XVI a.
Ingredientai:
salotoms:
- 500 g pomidorų
- 2 saujos skrudintų baltos duonos gabalėlių;
- 2 nedideli šalotiniai svogūnai (arba raudonieji);
- truputis petražolių ir šviežių bazilikų;
- 100 g mocarelos sūrio;
- druskos.
Gaminimas:
1. Pomidorus supjaustome, sudedame į indą, pabarstome druska ir paliekame 15–20 min. Pomidorų išskirtas sultis perpilame į kitą indą, kuriame gaminsime padažą.
2. Prie pomidorų sudedame likusius supjaustytus ingredientus. Taip pat galime įdėti agurkų, paprikos ar špinatų.
padažui:
- 60 ml alyvuogių aliejaus;
- 30 ml raudonojo vyno acto;
- 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
- 2 sutrintos skiltelės česnako;
- čiobrelių;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Viską supilame į indelį su pomidorų išskirtomis sultimis ir gerai suplakame.
2. Padažą pilame į salotų dubenį ir mėgaujamės.
Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir, žinoma, dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_.