Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulis lėkštėje: prancūziška žuvienė „bouillabaisse“

Prancūziškos žuvienės „bouillabaisse“ atsiradimas siejamas su Marseliu Prancūzijoje ir maždaug XVIII a., nors patiekalo ištakos, manoma, yra dar senovės Graikijoje. Marselio žvejai dažniausiai gamindavo šią žuviene iš itin kaulėtų jūros ešerių, kuriuos būdavo sunku parduoti. Šios žuvienės receptas Marselyje skiriasi kone kiekvienoje šeimoje, o vietiniai restoranai ginčijasi, kuri versija yra autentiškiausia.
Prancūziška žuvienė „bouillabaisse“
Prancūziška žuvienė „bouillabaisse“ / Tinklaraštininkų nuotr.

Mes savo šeimoje taip pat turime jau ne kartą bandytą, bet šiek tiek „savo“ bouillabaisse receptą ir juo mielai dalijamės su jumis.

Ingredientai:

  • 2,5 l sultinio;
  • 1 kg midijų su kiautu;
  • 5 tigrinės krevetės;
  • 5 maži aštuonkojai;
  • 500 g lašišos;
  • 500 g baltos žuvies;
  • 1 svogūnas;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 3 salierų stiebai;
  • 0,5 pankolio;
  • 3 bulvės;
  • 2 morkos;
  • 200 ml sauso baltojo vyno;
  • 1 citrina;
  • šviežių žalumynų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • rūkytos paprikos miltelių.

Gaminimas:

1. Alyvuogių aliejuje pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną. Kai jis pagels, sudėkite susmulkintus česnakus, morkas, salierą, pankolį ir kepkite mažoje kaitroje, kol suminkštės.

2. Kai daržovės bus beveik paruoštos, supilkite vyną ir patroškinkite kelias minutes, kol išgaruos alkoholis. Sudėkite dalį prieskonių.

3. Tuo metu puode paruoškite sultinį ir mažoje kaitroje jame virkite kubeliais supjaustytas bulves ir mažuosius aštuonkojus. Leiskite pavirti 7–8 minutes ir sudėkite paruoštas daržoves.

4. Jei norite šiek tiek sutirštinti žuvienę, vieną bulvę sutarkuokite smulkia tarka. Sudėkite likusius prieskonius, pavirkite dar 4–5 minutes ir sudėkite likusias jūrų gėrybes. Pavirkite dar 7–8 minutes, supilkite citrinų sultis (saugokit, kad nepatektų citrinų sėklų, nes žuvienė taps karti). Paragaukite ir pagal skonį įdėkite druskos ar kitų mėgstamų prieskonių.

5. Išjunkite kaitrą ir leiskite žuvienei „pailsėti“ bent 10–15 minučių.

6. Patiekite su paskrudintu česnaku įtrintu prancūzišku batonu.

Tinklaraštininkų nuotr./Prancūziška žuvienė „bouillabaisse“
Tinklaraštininkų nuotr./Prancūziška žuvienė „bouillabaisse“

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas