Prancūzišką kišą kepiau pirmąkart. Jų receptų tiek daug ir tiek įvairių, o aš pasinaudojau tinklaraščio „Jurgittos receptai“ receptu, tik šiek tiek improvizavau produktais ir jų kiekiais.
Beje, paruošus kišo pagrindą iš vakaro, šis patiekalas bus gana greit pagaminamas kitą dieną. Manasis kišas buvo keptas 28 cm skersmens tartos formoje, tačiau produktų kiekius jūs galite mažinti priklausomai nuo jūsų turimos formos dydžio.
O, kad žinotumėt, kaip nuo šio kišo kvepėjo namai...
Ingredientai:
tešlai:
- 220 g sviesto, šalto;
- 350 g miltų;
- 4 kiaušinių tryniai;
- žiupsnelis druskos;
- 2 valg. šaukšt. vandens.
įdarui:
- 1 brokolis;
- 1 raudonasis svogūnas;
- 300 ml grietinėlės;
- 4 kiaušiniai ir 4 baltymai, kurie liko nuo tešlos;
- 100 g rūkytos lašišos;
- 100 g kietojo sūrio;
- 50 g pelėsinio sūrio;
- 50–100 g mažų pomidoriukų;
- kelios šakelės krapų.
Gaminimas:
1. Į miltų ir druskos mišinį supjaustome sviestą. Tuomet triname sviestą su miltais, kol virs trupiniais. Pilame vandenį ir trynius. Užminkome tešlą. Dedame ją į šaldytuvą bent pusvalandžiui.
2. Tešlai pabuvus šaldytuve, ją iškočiojame ir klojame į tartos formą, būtinai kruopščiai prispaudžiame prie sienelių, pabadome šakute. Kepame iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20 min.
3. Brokolį susmulkiname žiedynais ir 5 min. juos paverdame. Tuomet dedame ant jau iškepusio pagrindo, ten pat klojame ir pjaustytą lašišą, beriame pelėsinį sūrį.
4. Kiaušinius ir likusius baltymus suplakame. Į juos pilame grietinėlę, tarkuotą kietąjį sūrį, smulkintus krapus. Visą masę pilame ant brokolių, dedame pusiau pjaustytus pomidorus ir šauname į iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę dar 25 min.
Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_