Pasirodo, kad pats žodis „tzatziki“ yra kilęs iš turkiško „cacik“, o pats padažas, į kurį įprastai mirkomi įvairiausi užkandžiai, manoma, kilęs iš senovinio „tarator“, kurį dar viduramžiais Turkijoje ir Balkanuose gamindavo iš jogurto ir agurkų.
Įvairiose Rytų šalyse į šį meze dedama pačių įvairiausių priedų, tokių kaip mėta, aitriosios paprikos ar net žemės riešutai bei bazilikas. Tačiau pagrindiniai komponentai visur tie patys: jogurtas ir agurkai.
Į šį padažą dažniausia mirkoma duona ar įvairios daržovės. Taip pat jis naudojamos su mėsos patiekalais, tokiais kaip kebabai, kofta ar kitais. Kai kuriose šalyse dzadzikį skiedžia su vandeniu ir patiekia kaip šaltą sriubą.
Taigi pateikiame jums bazinį receptą, o jūs pamėginkite paeksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią variantą.
Ingredientai:
- 400 g graikiško jogurto;
- 3 trumpavaisiai agurkai;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- šlakelis citrinų sulčių;
- druskos.
Gaminimas:
1. Agurkus perpjaukite išilgai pusiau ir išskobkite sėklytes. Sutarkuokite juos ir gerai nusunkite skystį.
2. Sudėkite į dubenį jogurtą, nusunktus agurkus, tada sutrintą česnaką, įspauskite citrinos, įpilkite alyvuogių aliejaus ir įberkite žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite ir mėgaukitės.
Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_