Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis lėkštėje: skonių fiesta su Meksikos virtuvės žvaigždėmis

Tacos, nachos ir quesadilla – tai trijulė, be kurios geras meksikietiškos tematikos vakarėlis tiesiog neįsivaizduojamas. Artėjant vasarai tų vakarėlių, tikėkimės, bus ne vienas ir ne du, tad kviečiame pasitreniruoti, o tada jau rengti tikrą fiestą!
Meksikietiškų patiekalų fiesta
Meksikietiškų patiekalų fiesta / Tinklaraštininkų nuotr.

Tacos yra labiausiai pasaulyje žinomas Meksikos nacionalinis patiekalas. Jis atsirado dar XVIII a., teigiama, jog Meksikos sidabro kasyklose. Tacos de minero (kalnakasių tacos) buvo vadinamas parakas suvyniotas į popierių, skirtas išsprogdinti akmenų sankaupas kasant tauriuosius metalus. O štai šiandien tai populiariausias gatvės užkandis, kuris realiai yra sulenkta tortilija su įdaru viduje, realiai tai galo būti kone bet kas, kas tik šaus į galvą.

O štai pirmoji užkandžio nachos lėkštė buvo patiekta 1943 m. grupelei JAV karininkų žmonų „Victory Club“ restorane, Meksikoje. Šio restorano metrdotelis Ignacio, negalėdamas prapuolusio virtuvės šefo, pats pagamino šį užkandį iš tortolijos traškučių, sūrio ir jalapenų. Taip gimė nachos, o Ignacio tapo restorano vyriausiuoju šefu.

Tinklaraštininkų nuotr./Meksikietiškų patiekalų fiesta
Tinklaraštininkų nuotr./Meksikietiškų patiekalų fiesta

Tacos su jautiena

Ingredientai:

  • pakuotė tacos paplotėlių (12 vnt.);
  • 600 g smulkintos jautienos;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 200 g vyšninių pomidoriukų;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • maltos saldžiosios paprikos;
  • raudonėlio;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • maltos aitriosios paprikos;
  • 1 avokadas;
  • petražolių;
  • po 50 g tarkuoto čederio ir paprasto fermentinio sūriuo.

Gaminimas:

1. Paprastą svogūną susmulkiname ir kepame, kol suminkštės, sudedame česnaką, pakepame dar kelias minutes ir dedame smulkintą jautieną. Kepame vis smulkindami, kapodami mentele, kad mėsa būtų biri. Kepant įdedame pagal skonį druskos, saldžiosios paprikos, pipirų, aitriosios paprikos, raudonėlio.

2. 100 g pagaminto įdaro pasiliekame nachos ruošimui.

3. Ant plačios skardos sudėliojame tacos paplotėlius, ant kiekvieno dedame įdarao, apibarstome tarkuotais sūriais ir šauname į iki 180°C įkaitintą orkaitę 15-ai minučių.

4. Į iškepusius tacos dedame smulkintų pomidorų, raudonojo svogūno, avokado, apibarstome smulkintomis petražolėmis ir mėgaujames.

Nachos su jautienos įdaru ir sūriu

Gaminimas:

  • 200 g nachos traškučių;
  • 100 g nuo tacos likusio įdaro;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • po 200 g tarkuoto čederio ir paprasto mėgstamo fermentinio sūrio.

Gaminimas:

1. Į norimą kepimo indą klojame ploną suoksnį nachos traškučių, beriame truputį tacos įdaro, smulkinto raudonojo svogūno, apiberiame sūriu, tada vėl nachos... Taip susluoksniuojame.

2. Šauname į dar nuo tacos kepimo neatvėsusią orkaitę 15-20-iai minučių, arba kol išsilydis sūris.

3. Dėmesio: valgome rankomis!

Tinklaraštininkų nuotr./Meksikietiškas patiekalas
Tinklaraštininkų nuotr./Meksikietiškas patiekalas

Quesadilla

Tai dar vienas puikus meksikietiškas vakarėlių palydovas.

Ingredientai:

  • 10 vidutinio dydžio tortilijų;
  • 500 g vištų šlaunelių mėsos;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 400 g konservuotų pupelių;
  • 400 g smulkintų konservuotų pomidorų;
  • po 100 g tarkuoto čederio ir fermentinio sūriuo;
  • 2 saldžiosios paprikos;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 2 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • šiek tiek aitriosios paprikos.

Gaminimas:

Vištieną bent pusvalandį marinuojame su alyvuogių aliejumi, medumi, sojos padažu, druskos pagal skonį, truputis saldžiosios paprikos, raudonėlio, baziliko, pipirų.
Dedame ant įkaitusios keptuvės ir vidutinėje kaitroje kepame kol iškeps. Nebijokite jei stipriau apskrus, nes medus greitai karamelizuojasi. Vėliau jis puikiai pasiskirstys bendrame įdare. Iškeptą vištieną išimame į atskirą indelį ir į tą pačią keptuvę dedame smulkintą svogūną ir smulkintą česnaką. Kai svogūnas suminkštės, sudedame smulkintą papriką ir kepame toliau. Per tą laiką smulkiai supjaustome iškeptą vištieną. Kai paprika suminkštės sudedame susmulkintą vištieną, pupeles, koncervuotus pomidorus, čili pipiro (šviežias čili pipiras duoda truputį kitokį aštrumą nei prieskoniniai milteliai). Tik jei naudojate šviežią čili tai būtinai pasidomėkite kokia jo rūšis, kaip pavyzdys, habanero yra gerokai aštresnis už jalapeno. Mes dėjome penktadalį nuo tikrai mažo habanero.

Taigi viską patroškiname bent 10 minučių nedidelėje kaitroje.

Tortilijas pjauname pusiau, pabarstome truputį sūrio, dedame rimtą šaukštą įdaro, susukame ir dedame į skardą (centre skardos padėkite apvalų indelį ir aplink jį dėkite susuktas tortilijas, prieš kepant indelį išimkite, vėliau į tą vietą įdėkite indelį su padažu.). Suruoštą indą su quesadillas šauname į orkaitę 180c – 15 min.

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais