Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasiilgot traškumo? Žaliųjų salotų receptas ir patarimai, kaip žalėsius laikyti

Prekybininkai, o ir mitybos specialistai pastebi, kad lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią tendenciją tik išryškino. Puiku ir tai, kad galima rinktis iš įvairių salotų rūšių, mėgstami ir kopūstai, brokoliai. Kita vertus, nusipirkus svarbu žinoti, kaip žalėsius ilgiau išlaikyti, kad nenuvystų, bei ką skanaus iš jų ruošti.
Brokolių salotos
Brokolių salotos / Vida Press nuotr.

Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, žalia salotų spalva daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų.

„Sveikatai palankios mitybos sampratoje žalia spalva asocijuojasi su augalinės kilmės geležimi, mineralinėmis medžiagomis ir fitochemikalais, kurie yra ypač naudingi sveikatai. Skanauti reikėtų kuo įvairesnes salotas, nes kiekviena jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Salotos – vienas iš maisto produktų, kuriuos reikia vartoti kuo dažniau“, – sako gydytoja dietologė.

Salotos vertinamos ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas.

Pasak ekspertės, visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos mums naudingos tuo, kad jose yra folio rūgšties, B grupės vitaminų bei pačių įvairiausių mineralinių medžiagų. „Maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias. Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – pastebi E.Gavelienė.

Vida Press nuotr./Įvairios salotos
Vida Press nuotr./Įvairios salotos

Kelios gudrybės

Kaip primena prekybos tinklo atstovė Olga Suchočeva, salotos mėgsta vėsą: „Fasuotus salotų mišinius reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje. Jei visko nesunaudojote per vieną kartą, sudėkite salotas į indelį, kurio dugne reikėtų įtiesti popierinio rankšluosčio lapelių drėgmei sugerti. Tokias salotas rekomenduojama suvartoti per dvi paras.“

Vida Press nuotr./Plaumami žalumynai
Vida Press nuotr./Plaumami žalumynai

Visos salotos, užaugintos Lietuvoje, parduodamos vazonėliuose su šaknimis: „Tokias salotas į šaldytuvą dėkite nuskynę, o šaknų galima neišmesti – pasisodinti į vazonėlį ir užsiauginti savo salotų.“

Nors dažnai salotų „Iceberg“ išoriniai lapai būna kiek aptrinti, ekspertė rekomenduoja jų neišmesti. „Atsilaužkite reikiamą kiekį lapų, o visą gūžę įvyniokite į tuos išorinius lapus – taip salotos ilgai išliks šviežios. Šias salotas pjaustykite tik prieš pat vartojimą, nes jos oksiduojasi ir paruduoja“, – patirtimi dalijasi specialistė.

Vida Press nuotr./Iceberg salotos
Vida Press nuotr./Iceberg salotos

Kulinarijos technologai siūlo pasiruošti gaivių ir gardžių salotų su priedais. Jos patiks ir svečiams, ir šeimai.

Žaliosios salotos su migdolais

Ingredientai:

  • 1 brokolis;
  • 1 greipfrutas;
  • 1 ilgasis agurkas;
  • 1 avokadas;
  • saujelė susmulkinto parmezano tipo sūrio;
  • saujelė smulkiai supjaustytų krapų ar petražolių;
  • ½ puodelio migdolų;
  • ½ šaukšto sojų padažo;
  • mėgstamo salotų padažo su citrina ir aliejumi.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, išklokite skardą kepimo popieriumi. Suberkite migdolus ant skardos ir sumaišykite su sojos padažu. Kepkite apie 10 min. arba kol paruduos. Išimkite iš orkaitės ir palikite 5 minutes atvėsti.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite brokolius su keliais šaukštais padažo. Įpjaustykite agurką, avokadą, suberkite tarkuotą sūrį ir migdolus, išmaišykite, užberkite smulkiai pjaustytų žalumynų. Galite užbarstyti druskos dribsnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas