1. Išvirkite ir sutrinkite bulves. Į gautą masę sudėkite smulkintą svogūną, aitriąją papriką, imbierą, petražoles, žaliuosius žirnelius, kuminus, miltus, džiūvėsėlius ir įberkite druskos. Viską gerai sumaišykite ir kepkite blynelius įkaitintoje keptuvėje.
2. Kai gražiai paruduos iš abiejų pusių, sudėkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
3. Prie šiltų vegetariškų blynelių puikiai tinka natūralus jogurtas.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Perpjaukite pusiau baklažanus ir dėkite perpjautomis pusėmis žemyn į keptuvę. Apkepkite abi puses po 2 min. ir, apibarsčius pipirais ir druska, įtrinkite sutraiškyto česnako.
- Išskaptuokite baklažanus nesuplėšydami baklažano odelės.
- Keptuvėje apkepkite sukapotus svogūnus, petražoles ir raudonėlį. Įdėkite į masę išskaptuotą baklažanų vidurį, įpilkite išsunktas citrinų ir apelsinų sultis ir leiskite pasitroškinti 2 min. Sudėkite supjaustytas kubeliais likusias daržoves ir leiskite minutę pasitroškinti ant silpnos ugnies.
- Paruoštą įdarą sudėkite į baklažanų laivelius ir dėkite į 180 laipsnių Celsijaus orkaitę kepti 15 min.
- Patiekite su apelsino griežinėliu.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
1. Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius – galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius praskalaukite ir išvirkite.
2. Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar kartą išmaišykite.
3. Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
4. Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite ir suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
5. Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado minkštimo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus!
1. Išvirkite visą kalafioro galvą dideliame puode vandens su trupučiu druskos. Kalafioras turi būti minkštas, tačiau nepradėjęs byrėti. Kai išvirs, išimkite ir dėkite į lėkštę, kad atvėstų ir apdžiūtų.
2. Kai kalafioras atvės, suskaidykite jį žiedynais, dėkite juos į dubenį, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Įberkite šiek tiek druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, kad masė nebūtų prėska.
3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, morką taip pat nuskuskite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Nuplaukite saliero stiebą, smidrus ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
4. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir supilkite susmulkintas daržoves, maišydami pakepinkite, kol daržovės kiek suminkštės – apie 10–12 min. Supilkite nusunktus lęšius, čiobrelius, paprikos miltelius, didelį žiupsnį druskos. Išmaišykite.
5. Į didelį keraminį ar stiklinį kepimo indą (arba mažus indelius) dėkite pakepintas daržoves ir tolygiai paskleiskite ant dugno. Ant daržovių paskleiskite kalafiorų masę, kiek palyginkite paviršių. Jei norite, paviršių galite pabarstyti trupučiu tarkuoto mėgstamo sūrio.
6. Dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min, paskutines kelias minutes galite įjungti grilio kepimo režimą, kad paviršius kiek paskrustų. Valgykite dar šiltą.
Pastaba: jei „Piemenėlių pyragas“ su kalafiorų mase jums neatrodo itin patraukli idėja, galite kepti ir su bulvių koše. Jei ją ruošdami nenaudosite nei pieno, nei sviesto, vis tiek galėsite didžiuotis veganiška šio patiekalo versija.
Kaip gaminti:
- Pirmiausia pasiruoškite visas daržoves ir prieskonines žoleles.
- Nulupkite ir juostelėmis supjaustykite baklažaną. Tuomet stambiais kubeliais supjaustykite bulves, o paprikas ir svogūną – juostelėmis. Susmulkinkite petražoles ir baziliką.
- Pakepinkite baklažaną, papriką ir svogūną. Kepkite bulves atskiroje keptuvėje.
- Joms iškepus sumaišykite su keptomis daržovėmis. Sudėkite pomidorus, supilkite pomidorų tyrę, prieskonines žoleles, susmulkintą česnaką, viską gerai išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.
- Burokėlį sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Duonos riekes perpjaukite perpus, kad taptų trikampio formos.
- Ant duonos trikampėlio tepkite šauktą varškės sūrelio, uždėkite tarkuotų burokėlių, avokado gabalėlių, kelias gražgarstes ir saulėgrąžų daigus. Ant viršaus dėkite kitą duonos trikampėlį ir šiek tiek paspauskite, kad sumuštinis taptų tvirtesnis.
- Puikus pasirinkimas vakarienei ar dietiniams pietums. Jei norite, kad sumuštinis būtų dar sveikesnis, rinkitės viso grūdo bemielę duoną.
Atkreipkite dėmesį:
- Daržoves galite pasirinkti kokias norite, tačiau žalios spalvos paprika šiam receptui yra būtina.
- Padažo tirštumą reguliuokite skysčio kiekiu - jei padažas pasirodytų per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens.
Ruošimo eiga:
- Sojos kubelius užpilkite nurodytu kiekiu vandens, pasūdykite 0,5 šaukštelio druskos ir užkaiskite. Virkite 5-7 minutes, nukaiskite ir nukoškite. Kubelių nuoviro neišpilkite - jo prireiks padažui ruošti.
- Pomidorą panardinkite minutei-dviem į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu, nunerkite odelę ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Gilioje didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į įkaitusį aliejų suberkite kmynus arba kmyninį kuminą, aitriąją papriką ir skrudinkite keliolika sekundžių kol kmynai patamsės. Suberkite asafetidą ir saldžiosios paprikos miltelius.
- Dar po keliolikos sekundžių sudėkite morkas, paprikas, šparagines pupeles ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį, keptuvę uždenkite, troškinkite daržoves apie 7-10 minučių. Troškindami kartkartėmis pamaišykite. Suberkite sojų kubelius.Viską išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Suberkite miltus. Kepkite turinį nuolat maišydami, kol miltai tolygiai padengs daržoves ir miltai pradės tamsėti.
- Po kelių minučių sudėkite pomidorus. Kepkite maišydami, kol pomidorai išsileis. Supilkite sojos kubelių nuovirą, pasūdykite ir suberkite cukrų bei džiovintas petražoles. Padažas akimirksniu sutirštės.
- Keptuvę uždenkite ir troškinkite guliašą dar kelias minutes. Nukaiskite, kai daržovės visiškai suminkštės. Pabarstykite smulkiai sukapotais krapais. Patiekite dar karštą su virtomis bulvėmis arba kitokiu mėgstamu garnyru bei salotomis. Guliašą galite pagardinti šaukšteliu grietinės.
Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA
- Bulves išvirkite su lupena, nupilkite vandenį, bulves ataušinkite. Kol bulvės aušta, pasiruoškite varškę: sudėkite į dubenį, užpilkite jogurtu ir grietine, pasūdykite, suberkite raudonėlį arba mairūną, juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir pertrinkite šakute.
- Bulves nulupkite, sudėkite į dubenį, sugrūskite bulvių trintuve (galite sumalti mėsmale), pasūdykite. Sudėkite krakmolą ir bulvių tešlą išminkykite rankomis. Padalinkite tešlą į 10 lygių dalių, jei įmanoma, padalinkite varškę taip pat.
- Iš tešlos gabalėlio suformuokite blynelį, dėkite šaukštą varškės įdaro, užlenkite tešlos kraštus ir suformuokite „žemaičių blyną". Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų arba lydytą sviestą. Kepkite blynus iš abiejų pusių kol gardžiai apskrus. Patiekite dar karštus su grietine arba grietinės ir sviesto padažu.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
- Iš visų nurodytų produktų išmaišykite skystą tešlą lietiniams. Jei ji bus per tiršta, įpilkite dar šiek tiek kokosų pieno arba vandens, jei bus per skysta, įberkite dar miltų.
- Įkaitinkite keptuvę ir po ją visą tolygiai paskleiskite kokosų aliejų (jis turėtų tik sutepti keptuvę, bet joje neplaukioti). Iškepkite lietinius.
- Aguonas ir razinas užilkite karštu vandeniu ir apie 30 minučių palikite pastovėti. Tada nusunkite skystį ir viską sumalkite mėsmale ar sutrinkite elektriniu plakikliu.
- Aguonų bei razinų įdarą dėkite į blynų vidų ir suvyniokite.
- Sojų varškės sūrį supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite į jį smulkiai supjaustytą česnaką. Šiek tiek pakepinkite ir suberkite sojų varškės sūrį.
- Vis pamaišydami, kad neprisviltų, apkepkite. Pagardinkite ciberžolių milteliais, pagal skonį pasūdykite. Kepkite dar kelias minutes.
- Patiekite su mėgstamomis daržovėmis, traškiomis salotomis. „Kiaušinienė“ gardi apibarstyta šviežiais krapais, kalendrų lapeliais ar kitokiais žalumynais.
- Mirkytus anakardžius sumalkite maisto smulkintuvu iki tirštokos konsistencijos.
- Supjaustykite brokolio žiedus, nupjaustykite kietesnius kotelius ir pasilikite kitam kartui, iš jų paruošite salotas ar kitokį užkandį.
- Sudėkite brokolių žiedelius, nuluptą avokadą, smulkintą česnaką ir svogūnų laiškus į maisto smulkintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Jei reikia įpilkite šiek tiek vandens ir koreguokite tirštumą.
- Skoniui pagerinti įberkite kmynų, pipirų ir druskos.
- Supjaustyti baklažanus ir cukinijas 3 mm storio griežinėliais. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite daržovių griežinėlius iš abiejų pusių. Dėkite apkeptas riekeles ant popieriniu rankšluosčiu išklotų lėkščių, kad susigertų riebalų perteklius.
- Elektrinėje trintuvėje sutrinkite tofu, baziliką ir česnaką iki vientisos masės, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, pagal savo skonį įberkite druskos ir pipirų. Taip pat sutrinkite ir alyvuoges, riešutus bei saulėje džiovintus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais.
- Kepimo skardoje šį patiekalą sluoksniuokite tokia tvarka:
- cukinijos griežinėliai;
- tofu kremas;
- baklažano griežinėliai;
- riešutų, alyvuogių ir pomidorų užtepėlė;
- cukinijos griežinėliai.
- Kepkite iki 160 C įkaitintoje orkaitėje 25 min.
1. Lęšius išvirkite (jei ant pakuotės nurodyta,kad prieš tai reikia pamirkyti, tą ir padarykite), burokėlius sutarkuokite šiaudeliais,
2. Į indą dėkite lęšius, porus, krapus, druską, pipirus, saulėgrąžų grietinę ir viską gerai išmaišykite
4. Tokio tipo mišrainę galite valgyti iš karto arba laikyti šaldytuve iki 3 dienų.
1. Bulves ir morkas supjaustykite kubeliais. Pupeles nuvalykite ir supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Smulkiai sukapokite svogūną ir česnaką.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Suberkite garstyčių sėklas ir juos šiek tiek paskrudinkite, sudėkite kario lapelius ir dar šiek tiek pakaitinkite. Sudėkite kapotus svogūnus ir česnakus ir kepkite, kol suminkštės.
3. Suberkite paprikos ir ciberžolės miltelius, išmaišykite. Sudėkite bulves, morkas ir pupeles ir dar apie 2 minutes apkepkite.
4. Įpilkite pusę litro vandens, uždenkite ir troškinkite kol daržovės suminkštės (apie 15-20 min.). Paskaninkite druska.
5. Supilkite kokosų pieną, išmaišykite ir palaukite, kol dar kartą užvirs. Suberkite kapotus kaledrų lapelius, išmaišykite ir patiekite.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“
1. Nulupkite ananasą ir laimą. Pašalinkite visus kietus kopūsto lapų kotelius, gyslas. Supjaustykite visus ingredientus gabaliukais.
2. Išspauskite sultis iš visų ingredientų lėtaeige sulčiaspaude. Atšaldykite ir gerkite prieš tai neprisivalgę, kaip sakoma, „ant tuščio skrandžio“.