Ingredientai:
mėsos kukuliams:
- 450 g maltos jautienos;
- 450 g maltos kiaulienos;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 svogūnas;
- ¼ stiklinės pieno;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 1/3 stiklinės maltų džiūvėsėlių;
- ¾ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- ¼ arbat. šaukšt. malto muskato riešuto;
- žiupsnelis kajeno pipirų;
- ¼ arbat. šaukšt. kvapiųjų pipirų;
- žiupsnis druskos.
padažui:
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 3 valg. šaukšt. miltų;
- 3 stiklinės jautienos sultinio;
- ½ stiklinės grietinėlės;
- ½ arbat. šaukšt. cukraus;
- ¼ arbat. šaukšt. Vusterio padažo;
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- šlakelis aliejaus.
Gaminimas:
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į dubenį. Ten pat supilkite pieną, muškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą, kvapniuosius ir kajeno pipirus bei druską. Išmaišykite ir įdėkite ir maltą mėsą. Darsyk gerai išmaišykite.
2. Pagamintą mišinį teks valandai dėti į šaltesnę patalpos vietą arba šaldytuvą. Nepamirškite pridengti mėsos mišinio maistinę plėvelę.
3. Per valandą galima iš anksto paruošti padažą, tad keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite miltus iki geltonumo. Viską darykite apie 4–5 minutes. Iš lėto supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite. Taip darome, kad neliktų gumuliukų.
4. Pakaitinus mišinį supilkite grietinėlę, Vusterio padažą. Gerai išmaišykite ir pakaitinkite 6–7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.
5. Paruoškite orkaitę – įkaitinkite iki 220 laipsnių. Kepimo skardą išklokite folija ir ištepkite šlakeliu aliejaus.
6. Ištraukite paruoštą mėsos masę ir pašlapintomis rankomis formuokite rutuliukus. Dėliokite juos ant skardos. Skardą su kukuliais dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 min.
7. Gražiai apskrudusius kukulius dėkite į keptuvėje paruoštą padažą. Pakaitinkite 5 minutes.
8. Paruoštus kukulius ir padažą dar galima paskaninti bruknių ar spanguolių uogiene, šalia tiekti bulvių košės ar mėgstamų daržovių – šviežių, keptų ar virtų garuose.